ŅEM VĒRĀ: Ledus ir, bet slidot vēl nedrīkst

© F64

Atrasties uz visām Rīgas ūdenstilpēm ir aizliegts, lai gan visā Latvijā jau vairākas dienas pieturas sals. Aizliegumu kāpt uz ledus atcels tikai tad, kad speciālisti būs apmierināti ar ledus biezumu un atzīs, ka ledus ir pietiekami izturīgs, lai cilvēki varētu kāpt uz tā un sākt baudīt ziemas priekus, Neatkarīgajai apliecina Rīgas Pašvaldības policijas speciāliste Inese Krieviņa.

Gaisa temperatūras pazemināšanās dēļ Rīgas ūdenstilpes pakāpeniski aizsalst, tādēļ noteikts paaugstinātas bīstamības periods. Šajā laikā iedzīvotājiem atrasties uz ledus ir aizliegts. Šādu paziņojumu uzreiz pēc Ziemassvētkiem izplatīja policija, atsaucoties uz Rīgas domes izpilddirektora rīkojumu. Tomēr sniegs un aizsalušās ūdenstilpes – pilsētas ezeri, lieli un mazi dīķīši – vilināt vilina slidot gribētājus, hokeja spēlētājus un citus. Brīvdienās rīdzinieki jau slidoja uz aizsalušajiem dīķiem, ezeriem, piemēram, uz Māras dīķa Pārdaugavā sestdien Neatkarīgā novēroja apmēram 50 slidotāju. Pašvaldības policija brīdinājusi arī jauniešus, kuri pastaigājās pa Velnezeru Vidzemes priekšpilsētā, savukārt pēc ielūšanas ledū Daugavā pretim Zaķusalai izglābta 13 gadu veca pusaudze, kura ar draudzeni pastaigājās pa upes ledu.

Rīgas Pašvaldības policijas Drošības uz ūdens un civilās aizsardzības pārvalde atgādina: nekāpiet uz ledus, uzraugiet bērnus un atturiet viņus no izklaidēm uz ledus, jo ledus pagaidām ir trausls. Īpaši plāns ledus ir zem tiltiem, un, lai gan ārā valda sals, ūdens tikai sāk aizsalt. Policijas speciāliste I. Krieviņa atzīst, ka pašlaik nav iespējams prognozēt, kad liegumu atrasties uz ledus varētu atcelt, tas ir atkarīgs no meteoroloģijas dienesta datiem. Ledus biezumu regulāri mēra, un aizliegumu atcels tikai tad, kad speciālisti būs apmierināti ar ledus biezumu un atzīs, ka ledus ir pietiekami izturīgs.

Vairākas ģimenes brīvdienās slidoja pa Māras dīķi, kas ir iecienīta slidotava Pārdaugavā. «Uz aci» dīķis izskatījās aizsalis un likās drošs slidošanai, taču pēcpusdienā Pašvaldības policija visus slidotājus no dīķa lūdza nokāpt. «Ap vieniem dienā Pašvaldības policijas ekipāža apbraukāja dīķi, bet nevienam neko neaizrādīja, taču vēlāk tā atbrauca vēlreiz un skaļrunī aicināja pamest ledu, jo tas ir bīstami,» Neatkarīgajai pastāstīja aculiecinieki, kuri jau bija beiguši slidot. Ledus bīstamību esot vērtējuši paši – dīķis šķitis pietiekami aizsalis.

«Ledus kārta uz ūdenstilpēm ir ļoti dažāda,» saka Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra Hidrometeoroloģisko prognožu nodaļas vadītāja Laura Krūmiņa. Tāpēc aizliegumu atrasties uz ledus nevar atcelt. Meteorologi regulāri apkopo datus un dara tos zināmus pašvaldībai, kurai jāpieņem lēmums. Sinoptiķu ieskatā, uz mazajiem ezeriem un dīķiem atrasties ir droši, jo ledus biezums ir no 12 līdz 15 centimetriem. Savukārt uz lielajām Rīgas ūdenstilpēm atrasties ir bīstami, jo straujākos ūdens posmos vai zem tiltiem ledus sega ir pavisam plāna.

Latvijā

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Rīgā, šodien tika atvērta bijušās Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas grāmata "Dzejas struktūras loģika un poētika latviešu dainās" angļu valodā, aģentūru LETA informēja Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūtā. Grāmatu izdevusi izdevniecība "Pētergailis". Tās dizaina autors Ivo Grundulis, atbildīgā redaktore - Inguna Cepīte, redaktors - Kārlis Freibergs. Zinātniece, folkloras pētniece Vīķe-Freiberga savu 85 gadu jubileju atzīmēja, apgādā "Pētergailis" laižot klajā cikla "Trejādas saules" sējumu "Kosmoloģiskā saule" angļu valodā, lai ar latviešu dainām iepazīstinātu arī starptautisko auditoriju. Vīķe-Freiberga veikusi pētījumus par latviešu tautas dziesmu semiotiku, poētiku un struktūru. Šajā darbības posmā sagatavotas vai publicētas desmit grāmatas, ap 160 rakstu, monogrāfiju un grāmatu nodaļu, sniegtas vairāk nekā 250 runu un zinātniski referāti angļu, franču un latviešu valodā.