Rīgas Doms pagaidām bez vitrāžas

Tikai pēc dievnama atjaunošanas atkal var ieraudzīt, cik majestātisks ir senais Rīgas Doms. Atjaunoto fasāžu krāsojumu, ar kaparu nosegto torni, 86 kilogramu smago zeltīto gaili vairs neslēpj sastatnes un dekoratīvais aizsargsiets © F64

Rīgas Domā pabeigti restaurācijas un torņa nostiprināšanas darbi, bet ilgi gaidītā barikādēm veltītā vitrāža vēl nav ievietota Marijas kapelas logos. Vitrāžas veidošanas idejas iniciatori cer, ka tā būs visiem apskatāma jau nākamā gada 20. janvārī – barikāžu atceres dienā.

Būvniecības uzņēmums Arčers ir pabeidzis iekštelpu restaurāciju vairākās kapelās, renovētas ir saimniecības un inženiertehniskās telpas, atjaunots 19. gadsimta altāris un altārglezna Marijas kapelā, un citi telpu elementi, galdniecības, metāla izstrādājumi un mākslas priekšmeti. Daudzus gadus tika stāstīts, ka dievnama tornim vajadzīga steidzama rekonstrukcija, citādi tas neatgriezeniski sasvērsies un līdzināsies slavenajam Pizas tornim. Tagad 16. gadsimtā būvētajām Doma torņa koka konstrukcijām ir atjaunoti fragmenti, iebūvējot jaunus koka būvelementus aptuveni 120 kubikmetru apjomā. Lai torni nostiprinātu, tā iekšienē iemontēta 15 tonnu smaga metāla sistēma.

Torņa kupola daļām uzklāts jauns kapara segums, restaurēts zvanu krēsls, un tajā iekārti septiņi zvani, atjaunots torņa pulksteņa mehānisms. Pirms neilga laika Doma torņa smailē atjaunotā zeltījumā atgriezās gailis. Iepriekš tas tika atsvaidzināts pirms 30 gadiem, un šajā laikā putni, sniegs un lietus metāla putnu apskādēja. Gailim vietām ir saglabāts vēsturiskais zeltījums, kas ir dārgāks nekā 20. un 21. gadsimtā izmantotais. Tagad gailis tika pārklāts ar 24 karātu zeltu un iztaisnotas buktes, kas radās, putnu paceļot tornī 1985. gadā.

Vēl jāsagaida vitrāža, lai varētu pilnībā novērtēt atjaunoto Rīgas Domu. Pirms dažiem gadiem biedrības Ascendum izveidotā kustība Mans Doms ierosināja izgatavot Rīgas Doma Marijas kapelai jaunu vitrāžu. Par uzvarētāju atzina arhitekta Kriša Zilgalvja piedāvāto 1991. gada barikāžu piemiņai veltīto vitrāžu Ar degsmi par brīvu Latviju. Mans Doms pārstāvis Gatis Vectirāns stāsta, ka vitrāža ir izgatavota un kopš vasaras gaida, kad būvnieki to ievietos logos. Pagaidām aizķeršanos izraisa logu noturības izvērtēšana, jo vitrāža ir smaga. «Četri augšējie lodziņi ir ielikti, bet lielie apakšējie lējumi vēl atrodas gaidīšanas procesā,» viņš noteic. «Esmu optimists un ceru, ka līdz 20. janvārim viss būs izdarīts.» G. Vectirāns informē, ka nākamā gada 7. janvārī Galerijā Centrs paredzēts atklāt unikālu fotoizstādi par Rīgas Doma atjaunošanu.



Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.