Iecere pie Brīvdabas muzeja būvēt Rimi raisa kaislības

Attīstītājs solās respektēt vidi, kurā iebūvēt veikalu. Arhitektu biroja DEPO projekts izstrādātā vizualizācija liecina, ka no tipveida veikalu konservbundžām šī ēka patiešām atšķirsies © Publicitātes vizualizācija

Apelējot pie kultūrvēsturiskā mantojuma, satiksmes drošības un ekoloģijas apdraudējuma, grupa Berģu iedzīvotāju cenšas novērst jauna veikala būvniecību. Pašam Etnogrāfiskajam brīvdabas muzejam gan nekādu dižo iebildumu pret Rimi ķēdes veikalu savā tuvumā nav. Ja tajā vēl bankomāts būs, andelei gadatirgos tas nākšot tikai par labu.

Atklātā vēstule aizceļojusi uz gandrīz visām svarīgākajām institūcijām valstī – Saeimu, Kultūras un Ekonomikas ministriju, CSDD, nosūtīta Rīgas mēram, būvvaldei, kā arī attīstītājiem Plesko Real Estate un Rimi. Rīgas un Berģu iedzīvotāju vārdā kā kontaktpersona uzstājas Mārtiņš Krūmiņš. Ikdienā viņš strādā kantorī, kas organizē pārstrādājamo atkritumu un dabas resursu nodokļa apsaimniekošanu. Neatkarīgajai M. Krūmiņš skaidro, ka veikalam nav izvēlēta pareizā vieta. Muzeja ieeja tikai pārsimt metru attālumā. Tāpēc valstij zemi vajadzētu atpirkt un uzbūvēt te muzeja informācijas centru, kurā tirgotu, piemēram, nacionālo simboliku un suvenīrus. Bet, ja nu tomēr bez veikala nekādi nevar, tad lai tas ir vismaz tik skaists kā Top bode Salacgrīvā, kas veidota laivas formā.

Rimi nepaliek atbildi parādā, jo iecerētais veikals tiešām būšot netipisks: «Ēkas vizuālais tēls asociatīvā veidā atspoguļo Brīvdabas muzeja un ezera tuvumu, ēkas eksterjerā izmantojot zedeņu žogu, ezera niedru un zivs zvīņu motīvus. Ar dekoratīvi kontrastainu koka apšuvumu akcentēts ieejas apjoms, bet kopumā ēka veido plastisku siluetu. Ēkas apdarē būs izmantoti kvalitatīvi materiāli, piemēram, dekoratīvs koka brusu apšuvums.» Grūti pateikt, vai šī būve daudziem asociēsies ar muzeju un ezeru, tomēr arhitektu biroja DEPO projekts izstrādātā vizualizācija liecina, ka no tipveida veikalu konservbundžas ēka patiešām atšķirsies. Tāpat apkārt veikalam plānots iestādīt aptuveni 300 koku un krūmu. Tas acīmredzot ir speciāls veltījums apmēram 200 iedzīvotājiem, kuri savulaik parakstījās pret koku izciršanu komercapbūvei atvēlētajā teritorijā.

Kaislības ar sava vārda nesaskaņotu valkāšanu pamanījis arī pats Brīvdabas muzejs, taču iebildumu pret veikalu kaimiņos tam nav. Savulaik nedz pilsēta, nedz pašvaldība neizmantoja pirmpirkuma tiesības uz šo zemi. Brīvdabas muzeja direktora vietniece Kristīne Kūla spriež: «Sakārtota vide muzeja tuvumā nevar būt nekāds apdraudējums. Pilsēta attīstās, un muzejs to pieņem.» Turklāt viņu patīkami pārsteidzis iecerētās ēkas projekts.

Arī darbinieki savā starpā ir pārrunājuši, ka dižām iebildēm nav pamata. Vienīgās bažas saistītas ar gadatirgiem. Proti, ja iebraukšana veikala stāvvietā tiks organizēta pa Brīvdabas ielu, sastrēgumi plaši apmeklētu muzeja pasākumu laikā varētu kļūt vēl lielāki. Satiksmes organizāciju tāpēc vēl būtu lietderīgi pārdomāt. Laika tam gana. Kā uzsver Rimi Latvija pārstāve Inga Bite: «Tuvāko gadu laikā būvniecība šajā zemes gabalā nav paredzēta, šobrīd apskatām to vairāk kā nākotnes ieceri, ņemot vērā Juglas un Berģu rajonu kopējos pilsētas attīstības plānus.» Arī būvatļauja iecerei pagaidām nav izsniegta.



Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.