SĀKAS TIESA: Zolitūdes lietas nogurdinošā intriga

Uz pirmo tā dēvētās Zolitūdes krimināllietas tiesu bija ieradušies visi apsūdzētie. Ilgi gaidītā Zolitūdes krimināllietas iztiesāšana sākās vairāk nekā divus gadus pēc traģēdijas, un, visticamāk, nepiepildīsies visoptimistiskākā prognoze, ka šo lietu varētu iztiesāt gada laikā. Nākamās sēdes notiks 2016. gada 1., 2., un 3. martā © F64

Ilgi gaidītā Zolitūdes krimināllietas iztiesāšana tika uzsākta vakar, vairāk nekā divus gadus pēc traģēdijas, kad, sagrūstot veikalam Maxima, dzīvību zaudēja 54 cilvēki.

Pie vienas no Ķīpsalas izstāžu halles zālēm rindā gaidīja advokāti, cietušie un apsūdzētie, jo bez drošības pārbaudes zālē neielaida. Tiesas sēde sākās ar apmēram 50 minūšu kavējumu un beidzās pēcpusdienā ar ziņu, ka nākamās sēdes notiks 2016. gada 1., 2., un 3. martā. Policistu nebija daudz, bet viņi bija pamanāmi. Un nebija nekādu pazīmju, ka uz pirmo Zolitūdes lietas izskatīšanu atnākušie būtu gatavi rīkot provokācijas. Formāli krimināllietas iztiesāšana ir sākusies, lai gan vēl nekas nav sācies. Nedz apsūdzētie ir teikuši savu vārdu, nedz cietušajiem vajadzēja atkal uzšķērst emocijas, sīkumos atceroties 2013. gada 21. novembra un arī vēlākos notikumus viņu dzīvē.

Prokuratūra par cietušajiem krimināllietā atzinusi 263 personas, daudzi bija mērojuši ceļu uz Pārdaugavu, Ķīpsalas izstāžu centra zālē bija maz brīvu vietu. Vismaz tiesa sevi neatstatīja no lietas izskatīšanas, kā pēdējās dienās sabiedrība tika brīdināta caur puķēm vai atklātāk. Bija ieradušies visi apsūdzētie, viņu advokāti un pārstāvji. Apsūdzību uztur trīs prokurori, bet apsūdzētos vakar pārstāvēja 16 advokātu.

Visticamāk, tomēr nepiepildīsies pat visoptimistiskākā prognoze, ka šo lietu varētu iztiesāt gada laikā. Jau vakar advokāti sāka skaidroties par to, kā vienas krimināllietas ietvaros samērot SIA Maxima Latvija kā cietušā intereses ar šā paša uzņēmuma kā juridiskas personas, par kuru tiesai būs jālemj saistībā ar noteiktu piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu, interesēm. Vienu un to pašu Maxima gan kā cietušo, gan kā apsūdzēto pārstāv viens un tas pats advokāts. Maxima pārstāvis norādīja, ka, sameklējot jaunu advokātu, tam nāktos iepazīties ar lietas materiāliem juridiskās palīdzības un aizstāvības sniegšanai. Jāatgādina, ka lietas materiāli ir apkopoti 80 sējumos. Tāpēc tiesa vakar nolēma atlikt sēdi līdz 2016. gada martam, lai SIA Maxima Latvija varētu noorganizēt jaunu pārstāvniecību. Vēl ilgi būs jāgaida, līdz intrigai būs vismaz turpinājums, ja ne atrisinājums. Tiesa gan sacīja, ka netiks pārkāptas procesa dalībnieku tiesības un tiks panākta lietas izskatīšana saprātīgos termiņos.

Imants Burvis, kurš zem veikala Maxima drupām zaudēja dēlu, pirms tiesas sēdes sākuma skeptiski sacīja, ka viss notiekošais viņam atgādina teātri. Cilvēki esot sanākuši, maz kurš saprotot, kas notiek un notiks. Viņaprāt, uz apsūdzēto sola nesēž visi tie, kuriem tur vajadzētu atrasties. Prokuratūra apsūdzības par būvniecības noteikumu pārkāpšanu un nonāvēšanu aiz neuzmanības izvirzījusi piecām personām: ēkas būvinženierim Ivaram Sergetam, veikala projekta būvekspertīzes veicējam Andrim Gulbim, būvuzraugam Mārtiņam Draudiņam, lielveikala projekta autoram arhitektam Andrim Kalinkam un uzņēmuma Re&Re būvdarbu vadītājam Staņislavam Kumpiņam. Trīs Rīgas pilsētas būvvaldes darbiniekiem – Rīgas pilsētas būvinspekcijas priekšnieka vietniekam Jānim Balodim, Juridiskās nodaļas Būvniecības uzraudzības nodaļas ekspertei Marikai Treijai un būvinspekcijas priekšnieka vietniecei Aijai Meļņikovai – izvirzītas apsūdzības par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, kas izraisījusi smagas sekas. Būvvaldē patlaban vairs nestrādā J. Balodis un M. Treija. Iepriekš Rīgas tiesas apgabala prokuratūra pie kriminālatbildības saukusi Maxima Latvija darbinieci Innu Šuvajevu par darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanu, kas izraisīja smagas sekas.

Vakar tiesas sēdi krietni paildzināja tulkojums krieviski. Bija grūti saklausīt teikto, jo tulces nereti runāja vienlaikus ar cilvēku, kura vārdus tulkoja. Tomēr cilvēki pacietīgi sēdēja, klausījās, lai gan daudz kas no tiesas sēdē notiekošā bija saprotams gandrīz vai vienīgi juristiem. Kāds bija ratiņsomā atvilcis visu apjomīgo lietu papīra formātā.