Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Vecrīgā būs 1991.gada barikāžu laukums

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

Rīgā, iepretim Bastejkalnam, būs 1991.gada barikāžu laukums, šodien vienojās Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas deputāti.

1991.gada barikāžu laukuma nosaukumu plāno piešķirt laukumam pretim Bastejkalnam, starp Zigfrīda Annas Meierovica bulvāri, Torņa un Smilšu ielām. Attiecīgie Smilšu ielas un Torņa ielas posmi tiks pārdēvēti par 1991.gada barikāžu laukumu.

Barikāžu laukuma nosaukuma piešķiršanu šai teritorijai atbalstījusi Rīgas vietvārdu un pilsētvides objektu nosaukumu komisija, jo tas atrodas vecpilsētas teritorijā, ir tuvs vēsturisko notikumu īstajai norises vietai un harmoniski iekļaujas kopumā ar piemiņas vietām, kas ierīkotas Bastejkalnā, vieta ir plaši apmeklēta, un jauna nosaukuma piešķiršana nepasliktina pilsētas kultūrvēsturisko ainavu, bet to papildina.

Opozīcijas deputāts Ģirts Lapiņš (VL-TB/LNNK) interesējās, kā tiks popularizēts minētais pasākums, bažījoties, ka iedzīvotāji nemanīs šīs izmaiņas. Rīgas pilsētas būvvaldes Pilsētvides dizaina pārvaldes Adresācijas nodaļas vadītājs Uldis Freimantāls skaidroja, ka pasākumam ir kultūrvēsturiska nozīme un laukumā tiks izvietotas arī nosaukuma zīmes, kā arī tas tiks iekļauts Rīgas ielu alfabētiskajā sarakstā un Rīgas Centra rajona ielu sarakstā, tādēļ iedzīvotāji par izmaiņām tiks informēti. "Nosaukums būs arī dažādos tūristu bukletos," piebilda Freimantāls.

Gala lēmumu šajā jautājumā vēl jāpieņem Rīgas domei. Rīgas Austrumu izpilddirekcijai būs jāizvieto laukuma nosaukuma zīmes trīs mēnešu laikā no šī lēmuma spēkā stāšanās brīža. Pie zīmēm plānots izvietot arī informāciju par barikāžu norises laiku - skaidrojošu plāksni ar uzrakstu "Laukums nosaukts par godu 1991.gada 13.-27.janvāra notikumiem, kad Latvijas iedzīvotāji apsargāja Latvijas Republikas Augstāko Padomi, valdības iestādes, radionamu, televīziju, Rīgas telefona un telegrāfa centrāli un tiltus, lai novērstu bruņotu apvērsumu, kas bija vērsts pret neatkarības atjaunošanu".

Kā ziņots, sagaidot barikāžu 25.gadadienu, vienai no ielām Rīgā plānots piešķirt nosaukumu, kas būtu veltījums 1991.gada barikāžu piemiņai, 29.oktobrī vienojās Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komiteja.

Ar minēto iniciatīvu domē iepriekš vērsās Juris Jasinkevičs, kurš barikāžu laikā bija viens no milicijas priekšnieka vietniekiem. Šo domē iesniegto iniciatīvu parakstījuši vēl 11 tā laika Iekšlietu ministrijas un milicijas darbinieki, pastāstīja Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais (GKR).

Barikāžu laiks ir vēsturisks apzīmējums 1990.gada 4.maijā atjaunotās Latvijas Republikas aizsardzības pasākumiem, kas tika organizēti Rīgā un citās Latvijas pilsētās no 1991.gada 13. līdz 27.janvārim.