Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Šovakar Daugavmalā notiks parādes mēģinājums

© f64

Daugavas krastmalā, šodien plkst.19 sāksies Latvijas proklamēšanas 97.gadadienai veltītās militārās parādes ģenerālmēģinājums.

Jau ziņots, ka 18.novembrī paredzēto parādi, kurā piedalīsies vairāk nekā 1000 karavīru, zemessargu, robežsargu, policistu, ugunsdzēsēju un jaunsargu, komandēs Sauszemes spēku kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Mārtiņš Liberts, bet to pieņems valsts bruņoto spēku augstākais vadonis, Valsts prezidents Raimonds Vējonis, kā arī aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS) un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube.

Parādi apmeklēs daudzi goda viesi, tostarp NATO Sauszemes spēku pavēlniecības komandieris ģenerālleitnants Džons Nikolsons, Sabiedroto ātrās reaģēšanas korpusa komandieris ģenerālleitnants Tims Evanss, Ziemeļaustrumu daudznacionālā korpusa komandieris ģenerālleitnants Manfreds Hofmans un Mičiganas pavalsts Nacionālās gvardes komandieris ģenerālmajors Gregorijs Vadnais.

Militārās parādes ierindas priekšgalā soļos 1.kājnieku bataljona karavīri ar Latvijas armijas karogu, bet aiz tā triju Baltijas valstu kopējās militārās izglītības iestādes - Baltijas Aizsardzības koledžas - karogu nesīs tās klausītāju pārstāvji.

Parādē ar karoga grupu piedalīsies arī Latvijas karavīru sabiedrotie, ar kuriem kopā viņi pilda uzdevumus starptautiskajās operācijās un apgūst iemaņas un prasmes militārās mācībās Latvijā un ārvalstīs - tuvākie kaimiņi lietuvieši un igauņi, sabiedrotie un partneri Ziemeļeiropā - zviedri, dāņi un somi, kā arī Vācijas, Francijas un ASV karavīri.

Līdzās Latvijas karavīriem un zemessargiem, demonstrējot arī bruņutehniku, parādē soļos ASV 3.kājnieku divīzijas 1.brigādes kaujas vienības karavīri no Džordžijas pavalsts, kuri, nodrošinot NATO spēku pastiprinātu klātbūtni Baltijas valstīs, pašreiz ir izvietoti Latvijā. Parādē piedalīsies arī Lielbritānijas Bruņoto spēku 1.sakaru brigādes vienība, pārstāvot vairāk nekā 800 Latvijā notiekošajās NATO mācībās "Arrcade Fusion 2015" iesaistītos Lielbritānijas karavīrus.

Savukārt bruņotos spēkus parādē pārstāvēs septiņas regulāro spēku vienības - Nacionālā aizsardzības akadēmija, Instruktoru skola, Kājnieku skola, Štāba bataljons, 2.kājnieku bataljons, Gaisa spēku aviācijas bāze un Jūras spēku flotile, triju Zemessardzes novadu vienības - 22. un 51.kājnieku bataljons, kā arī 31.aizsardzības pret masveida iznīcināšanas ieročiem bataljons. Nacionālo bruņoto spēku orķestris sadarbībā ar Lielbritānijas Bruņoto spēku Karaliskās divīzijas metāla pūšaminstrumentu orķestri nodrošinās parādes muzikālo noformējumu.

Valsts robežsardzi parādē pārstāvēs Ludzas pārvaldes un Valsts robežsardzes koledžas vienība, Valsts policiju - Valsts policijas koledžas vienība, bet Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu - Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžas vienība.

Jau ceturto gadu parādē soļos arī Jaunsardzes vienības - vairāk nekā 100 jaunsargu un instruktoru, pārstāvot trīs Jaunsardzes reģionus.

Parādes kājnieku vienības ar karavīru dziesmām militāro orķestru pavadībā turpinās gājienu pa Kaļķu un Brīvības ielu līdz pat Dailes teātrim.

Parādi noslēgs Latvijas un ASV bruņoto spēku, kā arī NATO un Valsts robežsardzes bruņojuma, tehnikas un transporta demonstrējums, kurā tikai lidojumam labvēlīgos laika apstākļos, tādējādi neradot apdraudējumu parādes vērotājiem, būs redzami Gaisa spēku aviācijas bāzes helikopteri un divi Valsts robežsardzes helikopteri, kā arī divas NATO gaisa telpas patruļlidmašīnas no Ungārijas "Gripen".

Sauszemes spēku kājnieku brigāde, kuru pārstāvēs arī Kaujas atbalsta bataljons, parādē piedalīsies ar četrām dažādu modeļu kāpurķēžu kaujas mašīnām "CVR(T)". LETA jau ziņoja, ka vasaras beigās piegādātas pirmās četras kāpurķēžu kaujas mašīnas, ko Latvija iegādājusies no Lielbritānijas. Tāpat bataljons piedalīsies ar apvidus automašīnām, kas bruņotas ar ložmetējiem, un HMMWV, kas bruņotas ar automātiskajiem balsta granātšāvējiem GMG un prettanku vadāmajām raķešu sistēmām "Spike", kā arī ar kāpurķēžu visurgājējiem "Bandvagn 206", kas bruņoti ar smagajiem ložmetējiem "Browning" un mīnmetējiem.

Parādē varēs redzēt arī Zemessardzes 34.artilērijas bataljona lielgabalus un mīnmetējus, Zemessardzes 17.pretgaisa aizsardzības bataljona zenītlielgabalus un uguns vadības sistēmas, kā arī Pretgaisa aizsardzības diviziona tuvās darbības pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmas ieročus un primārās novērošanas radiolokatorus. Savukārt Jūras spēku flotile parādē demonstrēs mobilo meklēšanas un glābšanas moduli, kā arī mobilās jūras novērošanas sistēmas automašīnu.

Valsts robežsardze parādē demonstrēs kvadriciklus un apvidus automašīnas ar sniega motocikliem un motorlaivām.

Tehnikas kolonnu noslēgs sabiedroto militārā tehnika - ASV kaujas mašīna "Bradley" un kaujas tanks "Abrams".

21 nāciju zalvi par godu valsts neatkarības proklamēšanas gadadienai no AB dambja veiks Zemessardzes 17.pretgaisa aizsardzības bataljons. Savukārt par kārtību un drošību parādes norises vietā un laikā rūpēsies Militārā policija un Speciālo uzdevumu vienība, bet par medicīnisko nodrošinājumu - Nodrošinājuma pavēlniecība.