Rīgas prioritātes ir nemainīgas

© F64

Izglītības nozare, tāpat kā transporta joma un sociālā palīdzība, vairākus gadus ir Rīgas pašvaldības prioritātes. Nākamā gada sākumā sociālās palīdzības jomā plānoti vairāki iedzīvotājiem un šīs jomas speciālistiem svarīgi projekti.

Zaļā gaisma bērnudārziem

Pēdējo trīs gadu laikā ir atvērtas jaunas grupas bērnudārzos, kas ļāvis nodrošināt ar vietām vairāk nekā 1000 mazuļu. Šogad darbu uzsākusi Rīgas 244. pirmsskolas izglītības iestādes filiāle Marsa gatvē 16, kur izvietotas

12 grupiņas. Turpinās sadarbība ar privātajām pirmsskolas iestādēm. Rīgas dome turpinās nodrošināt finansiālu atbalstu Rīgas bērniem, kuri apmeklē privātos bērnudārzus, kaut arī valsts ar nākamo gadu plāno savu līdzmaksājumu atcelt. Pašlaik Rīgas dome nodrošina līdzmaksājumu par vairāk nekā 5000 bērniem, kuri apmeklē privātos dārziņus. Šā gada budžetā šim mērķim atvēlēti 7,7 miljoni eiro.

Savukārt divās skolās – Rīgas 34. vidusskolā un Rīgas Centra humanitārajā vidusskolā – skolēniem vairs nav jāmācās otrajā maiņā. Šis ir bijis jubilejas gads – divdesmitais – Rīgas pašvaldības balvām Zelta pildspalva un Zelta stipendija, tāpēc klajā nākusi unikāla grāmata Rīgas zelta skolotājs. Tajā apkopota informācija par skolotājiem – Rīgas pašvaldības balvas ieguvējiem no 1995. gada līdz 2015. gadam.

Nākamgad plānots jauns pabalsta veids trūcīgo un maznodrošināto skolēnu pusdienu apmaksai uz skolēnu ekarti. No 2016. gada 1. janvāra līdz 31. maijam no 5. klases līdz 12. klasei bērniem no trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm tiks nodrošinātas brīvpusdienas, bet no 1. septembra – 10. līdz 12. klašu skolu audzēkņiem no trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm.

Sabiedrības integrācija un latviešu valodas apguve

Kā informē Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentā, Rīgas pašvaldība ir viena no retajām, kas 39 galvaspilsētas skolās nodrošina finansējumu papildu latviešu valodas mācīšanai (2 stundas nedēļā) no ārvalstīm reemigrējušiem skolēniem, kā arī jauniebraucējiem. Joprojām tiek īstenoti latviešu valodas bezmaksas kursi Rīgas iedzīvotājiem, kas šogad devuši iespēju valodu apgūt 1186 iedzīvotājiem.

Rīdzinieki atzinīgi novērtējuši trešo valstu valstspiederīgajiem organizēto projektu Esam rīdzinieki!, kuru īstenoja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments sadarbībā ar Rīgas Izglītības un informatīvi metodisko centru ar Eiropas Trešo valstu valstspiederīgo integrācijas fonda un valsts budžeta līdzekļu finansējumu. Projekta laikā latviešu valodas kursus pabeidza

113 pieaugušie un 37 skolēni, no kuriem 50 pieaugušie kārtoja valsts pārbaudes eksāmenu Valsts izglītības satura centrā, lai iegūtu dokumentu, kas apliecina latviešu valodas prasmes līmeni.

Projekta īstenošanas gaitā tapa arī informatīvas materiāls – Rīgas pašvaldības sniegto pakalpojumu rokasgrāmata (ceļvedis) ārzemniekiem.

Nākamgad atjaunos centra ielas

Rīgā joprojām saglabājas liela nepieciešamība pēc investīcijām infrastruktūrā. Līdz gada beigām Rīgas domes Satiksmes departaments iecerējis pabeigt divus nozīmīgus ielu infrastruktūras objektus – Salu tilta pār Daugavu un Mazo Daugavu renovāciju, kā arī Krišjāņa Barona ielas seguma atjaunošanu. Pašlaik darbi notiek Krišjāņa Barona ielas un Ģertrūdes ielas krustojumā, un līdz

23. novembrim šajā krustojumā satiksme ir būtiski apgrūtināta. Nākamgad Krišjāņa Barona ielā tiks atjaunotas ietves gandrīz visā ielas garumā, bet vērienīgi seguma atjaunošanas darbi plānoti citās Rīgas centra ielās. Plānots atjaunot segumu Skanstes ielā, Lāčplēša ielā, Brīvības ielā posmos no Raiņa bulvāra līdz Lāčplēša ielai un no Gaisa tilta līdz Silciema ielai. Tāpat seguma atjaunošana pēc vērienīgajiem siltumapgādes pazemes komunikācijas darbiem nākamgad iecerēta Juglas ielā no Kvēles ielas līdz Malienas ielai, informē Satiksmes departamenta direktora biroja projektu vadītāja Ilze Dimante.

Turpināsies darbi arī Salu tilta kompleksā, izbūvējot jaunu Bieķengrāvja tiltu lejtecē.

Vairāk – aprūpei mājās un ēdināšanai

Labklājības departamentā informē, ka, samazinoties trūcīgo personu skaitam un pieaugot ienākumiem, tiek prognozēts klientu skaita un izmaksāto pabalstu samazinājums arī nākamgad. Pašvaldības noteiktās budžeta prioritātes salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem nemainās, atsevišķos gadījumos mainās finansējuma mērķi. Tādējādi līdzekļus būs iespējams izmantot sociālo pakalpojumu nodrošināšanai, tajā skaitā aprūpei mājās. 2016. gadā Rīgā plānots izveidot divus daudzfunkcionālo pakalpojumu centrus un nodrošināt pakalpojumu dzīves vietā personām ar demenci, kā arī paredzēts palielināt pašvaldības apmaksāto īslaicīgās sociālās aprūpes pakalpojuma gultu skaitu no 90 uz 95 gultām, kas ļaus samazināt rindu uz šo ļoti pieprasīto pakalpojumu.

Latgales priekšpilsētā, Aglonas ielā 35/1, tiks atklāta jauna sociālā māja, kuras cokolstāvā atradīsies jauns Rīgas Sociālā dienesta teritoriālais centrs, tādējādi atslogojot Latgales rajona nodaļas (Lomonosova ielā 1, k.19) teritoriālā centra darbību. Šis būs jau 14. rīdzinieku pieņemšanas centrs, lai sniegtu atbalstu sociālajā jomā, stāsta Labklājības departamenta Iedzīvotāju informēšanas sektora vadītāja Lita Brice. Lai uzlabotu apkalpošanu, Rīgas Sociālā dienesta teritoriālajos centros līdz gada beigām tiks uzstādītās vēl divas rindmašīnas, kas regulē apmeklētāju rindu.

Jau 2015. gada nogalē no telpām Bārddziņu ielā 2 uz jaunām telpām Eiženijas ielā 1 pārcelsies Rīgas patversmes sieviešu nodaļa. Vasarā Rīgas pašvaldība līdzfinansēja 373 vietas patversmēs/naktspatversmēs, bet, iestājoties aukstajam laikam, vietu skaits patversmēs kopā palielināts līdz 633 vietām.

Konstatēts, ka pieprasītāks kļuvis pašvaldības nodrošinātais mazaizsargāto iedzīvotāju grupu ēdināšanas pakalpojums, tāpēc nākamgad tam tiks palielināts finansējums. Pašlaik dienā tiek izsniegtas vidēji 1880 porcijas.

Ēdināšanas pakalpojums mazaizsargāto personu grupām tiek nodrošināts katru dienu, arī sestdienās un svētdienās, izņemot svētku dienās.

Rīdzinieku veselībai

Arī nākamgad rīdzinieki varēs vingrot pilsētas parkos pieredzējušu instruktoru vadībā. Kopā plānots organizēt 36 nodarbības trīs parkos. Otro gadu pēc kārtas plānots organizēt 10 soļu apmācību programmu vecākiem Mīlestības terapija manam bērnam un man, lai izglītotu par bērnu psiholoģisko un emocionālo attīstību pirmsskolas vecumā. Savukārt vairāku Rīgas pašvaldības departamentu un iestāžu darbinieki piedalīsies apmācībās un pieredzes apmaiņā par krīzes komandas veidošanu, kas ļaus efektīvāk strādāt krīzes un katastrofu gadījumos.

Turpināsies medicīnas iestāžu renovācija un modernizācija. Rīgas veselības centra filiālē Ziepniekkalns plānots izveidot un iekārtot mūsdienu prasībām atbilstošu reģistratūru pacientiem ērtā un pieejamā vietā; filiālē Ķengarags izveidot invalīdu tualeti; filiālē Bolderāja uzbūvēt liftu; filiālē Imanta uzsākt obligāto veselības pārbaužu komisiju darbību un rentgendiagnostikas pakalpojumu; filiālē Bolderāja attīstīt rehabilitācijas pakalpojumus, kā arī paplašināt grūtnieču novērošanas pakalpojumus, ieviešot jaunas tehnoloģijas.

Rīgas 1. slimnīcā pēc renovācijas pabeigšanas un nodošanas ekspluatācijā 7. korpusa ēkā tiks atvērta renovētā endoskopijas nodaļa un no jauna izveidotā Radioloģijas klīnika un iegādāts medicīnas aprīkojums. Ekspluatācijā tiks nodotas uroloģijas un kardioterapijas nodaļas, un paredzēts izveidot Sāpju kabinetu. Nākamgad plānots izveidot Ortopēdijas un sporta traumatoloģijas klīniku, kuras vajadzībām tiks iegādātas jaunas medicīnas iekārtas un aprīkojums. Izmeklējumu klāsts tiks paplašināts arī Rīgas 2. slimnīcā.



Latvijā

No šī gada oktobra Latvijā stāsies spēkā jauns regulējums, kas aizliegs izmantot vissezonas "M+S" riepas ziemas periodā, tā vietā nosakot nepieciešamību izmantot riepas, kas marķētas ar "kalns un sniegpārsliņa" simbolu. "Drošas braukšanas skolas" vadītājs Jānis Vanks skaidro, ka "kas der visam, neder nekam", uzsverot, ka vissezonas riepas nav pietiekami efektīvas Latvijai raksturīgajos sniega un ledus apstākļos, un ņemot vērā, ka riepu kvalitāte ir būtiska drošībai, jaunais regulējums ir atbilstošs un loģisks.

Svarīgākais