Pie Rīgas cirka notiks plaši protesti pret nežēlību cirkā

Rīgas cirka pieņemtās dzīvnieku dresētājas Natālijas Brešķo "dresēšanas" metodes © youtube/ekrānšaviņš

Pēc nesen publiskajā telpā nonākušās informācijas par to, ka Rīgas cirkā darbā pieņemta nežēlīgā dresētāja Natālija Brešķo, organizācija “Dzīvnieku brīvība” aicina uz plašiem protestiem pie Rīgas cirka ēkas.

Lai paustu savu attieksmi pret šo jautājumu un iestātos par “cilvēcīgu cirku” ļaudis aicināti šajā nedēļas nogalē ierasties pie Rīgas cirka. Kopsummā notiks trīs piketi - 13.novembrī plkst.18, 14.novembrī plkst.15.30 un 15.novembrī plkst.12.30.

 
Tāpat protestu apmeklēt aicina arī dažādas labdarības organizācijas un iestādes. Piemēram, Juglas dzīvnieku patversme “Labās mājas” savā facebook lapā ierakstījusi: “Dzīvnieki nav cirka inventārs! Viņi spēj just un pārdzīvot. Parādīsim ar savu klātbūtni, ka cietsirdība pret dzīvniekiem Latvijā netiek gaidīta! Mūsu sabiedrībai tā nav pieņemama. Nāc uz protestiem - kopā mēs panāksim dzīvnieku cirka aizliegumu Latvijā!Piesakies:http://ej.uz/crk153”.

Kā ziņots, Dzīvnieku aizsardzības un labturības konsultatīvās padomes pirmajā sēdē, apspriežot jautājumu par savvaļas sugu dzīvnieku izmantošanu atrakcijās un cirkos, pieņemts lēmums rosināt aizliegt izmantot savvaļas sugu dzīvniekus atrakcijās un cirkos. Zemkopības ministrija sadarbībā ar Dzīvnieku aizsardzības un labturības konsultatīvo padomi veidos darba grupu ar uzdevumu izstrādāt attiecīgus priekšlikumus grozījumiem likumdošanā.

 
Tikmēr sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana, lai aizliegtu savvaļas dzīvnieku sugu izmantošanu cirkā. Kā iniciatīvas pieteicēja norādīta Anna Rakule. Pieteikumā uzsvērts, ka dzīvnieki ir ar apziņu apveltīti indivīdi, kam piemīt savas intereses, nevis nejūtīgi priekšmeti, ar kuriem var rīkoties pēc saviem ieskatiem.

"Tas, ka spējam viņus pakļaut, nepadara viņu nebrīvi un izmantošanu par pieņemamu vai normālu," pauž Rakule. Iniciatīvā uzsvērts, ka esošā likumdošana nenosaka gandrīz nekādus specifiskus dzīvnieku turēšanas regulējumus nevienai no savvaļas dzīvnieku sugām, kas nozīmē, ka "praktiski iespējams darīt visu, kas ienāk prātā".


"Kā piemērs ir Rīgas cirka šīs sezonas programmā vislielāko sajūsmu izraisītie Natālijas Brešķo dresētie pērtiķi, taču interneta vietnē "Youtube.com" atrodams slēptās kameras pirms diviem gadiem uzņemts video, kas parāda, ar kādu nežēlību iestudēti aizraujošie priekšnesumi," min Rakule.

Svarīgākais