Sniega krāvumi apdraud Rīgas kokus

© Gatis Gierts, f64

Rīgā ielu malā augošie koki šobrīd ir atkarīgi no sētnieku vai apsaimniekotāju godaprāta un izpratnes, jo nevienos pašvaldībai saistošajos noteikumos nav paredzēts aizliegums izveidot sniega vaļņus apstādījumu zonās.

Tāpēc sniega kupenās skarbi ieziemotus kokus var redzēt daudzviet, bet uzskatāmi piemēri atrodami centrā – K. Valdemāra ielā, K. Barona un Ģertrūdes ielā, kur ielu un ietvju kopšana aprobežojusies ar sniega uzgāšanu ne tikai uz koku saknēm, bet nereti tos nežēlīgi apberot līdz pusstumbram. Kas ar tiem notiks pavasarī? Domes Mājokļu un vides departamenta Vides pārvaldes priekšnieks Askolds Kļaviņš norāda, ka sniegs ap stumbriem turēsies līdz pēdējam, laiku pa laikam pakūstot un tad atkal sablīvējoties. Temperatūras svārstību rezultātā ūdens gan sasals uz stumbra, gan kusīs, un koks sāks drupt. Arī tīrot ielas un ietves, nereti kokiem saskrāpē mizu, un netīrais sniegs tiem kaitē.

Zinot, ka viena jauna kociņa stādīšanas izmaksas ir no 100 līdz 200 latiem, nerēķinot kopšanu, pilsētas centra apstādījumu atjaunošana varētu izmaksāt pietiekami dārgi. Rīgas centrā – K. Valdemāra, K. Barona, Ģertrūdes, Tērbatas, Stabu un citās ielās – kopš 2004. gada tiek atjaunoti ielu koku stādījumi. Sniega krāvumi nelabvēlīgi ietekmē jebkuru koku, bet jaunos kociņus jo īpaši. A. Kļaviņš skaidro, ka sniega vaļņu sakraušana apstādījumos (koku apdobēs vai ap kokiem) kokiem kaitē sāls un citu ķīmisko vielu dēļ. Piemēram, ar sāli piesārņotais sniegs un tā kušanas ūdeņi negatīvi ietekmē koku augšanu, vārāmajā sālī esošie nātrija joni absorbējas augsnē, degradē tās struktūru un saputekļo augsni, rezultātā tiek traucēta ūdens caurplūde. Savukārt noblīvētā augsne veido nelabvēlīgu mitruma un gaisa režīmu koku saknēm. Īpaši jutīgi uz sālīto sniegu reaģē liepas, zirgkastaņas un kļavas. A. Kļaviņš atzīst, ka pagaidām sētniekus var tikai aicināt sniegu bērt starp stādījumiem, nevis tiem virsū.

Līdz 2008. gada augustam Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas noteikumos bija noteikts, ka Rīgas teritorijā aizliegts izveidot sniega vaļņus apstādījumu zonās. Diemžēl pašlaik nekādu aizliegumu nav, jo pagaidām nav apstiprināti arī jaunie Rīgas pilsētas apstādījumu uzturēšanas un aizsardzības noteikumi. Tajos teikts, ka par apstādījumu uzturēšanu un aizsardzību ir atbildīgs zemes īpašnieks vai tiesiskais valdītājs. Pagaidām tieši tāpēc, ka atļauts ir tas, kas nav aizliegts, koku bendētājus nav iespējams arī sodīt.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais