Maskavas ēdināšanas sistēmai Rīgas skolas nav gatavas

© Rīgas dome

Maskavas vizītes laikā Rīgas domes delegācijas plānos ietilpa arī iepazīties ar ēdināšanas sistēmu Krievijas lielpilsētas mācību iestādēs. Izcilājuši kausus un izpētījuši virtuvju iekārtojumu, mūsu deputāti ar nožēlu konstatēja, ka pārņemt pieredzi kopumā nebūšot iespējams.

Maskavā vairāk nekā 300 000 pirmo līdz ceturto klašu skolēnu saņem pašvaldības nodrošinātas brokastis, bet 270 000 mazturīgo ģimeņu bērni – arī bezmaksas pusdienas. Mūsu delegāti apmeklēja vienu Maskavas ēdināšanas uzņēmumu, kas nodrošina ēdināšanas pakalpojumus 260 bērnudārziem, 120 skolām, kā arī sociālajiem centriem un armijas vienībām. Ir vairāki uzņēmumi, kas nodrošina kompleksās ēdināšanas sistēmu, un šajos uzņēmumos 48 procenti daļu pieder pašvaldībai, 52 procenti - privātiem uzņēmējiem. Uzņēmumos tiek gatavoti gan pusfabrikāti, gan arī pilnvērtīgas pusdienas, kas siltumnoturīgos termosos tiek piegādātas mācību iestādēm, informē Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova (LPP/LC) preses sekretāre Anna Kononova. Uzņēmumi, kas nodarbojas ar kompleksās ēdināšanas sistēmu, nodrošina vienotu ēdienkarti, izcenojumus, kā arī ievēro noteiktas tehnoloģijas. Šajā ēdināšanas sistēmā aizliegts izmantot ģenētiski modificētus pārtikas produktus, kas tiek stingri kontrolēts. Pārkāpumu gadījumā uzņēmums zaudē licenci. Rīgas skolās ar lielām pūlēm un diskusijām tika ierobežota bērnu veselībai kaitīgo čipšu un krāsoto, gāzēto dzērienu tirdzniecība, kur nu vēl uzsākt karu pret ģenētiski modificēto pārtiku... Kā liecina maskaviešu sniegtās ziņas, no Maskavas 1500 skolām šādus kompleksās ēdināšanas pakalpojumus izmanto 450 mācību iestādes.

“Bija interesanti iepazīties ar šo praksi, un atsevišķus elementus būtu vērts pārņemt arī Rīgā, taču kopumā mēs šādai sistēmai neesam gatavi. Rīgas skolās un pirmsskolas iestādēs turpināsim ēdināšanas bloku renovāciju un virtuves iekārtu modernizāciju, lai bērni tiktu nodrošināti ar siltu un veselīgu ēdienu,” pēc apmeklējuma atzina Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas priekšsēdētājs Andris Ameriks (LPP/LC). Savukārt Īpašuma departamenta direktora vietnieks Oļegs Burovs norādījis, ka būtu lietderīgi Rīgā pārņemt praksi par vienotu, veselības un pārtikas tehnologu izvērtētu ēdienkarti izglītības iestādēs, kā arī par vienotas tehnoloģijas izmantošanu šo iestāžu virtuvēs.

Diemžēl Rīgā, pat ieviešot veselīgas ēšanas principus mācību un pirmsskolas iestādēs, vērojama pavisam bēdīga tendence. Proti, vecāki nespēj samaksāt par ēdināšanu bērnudārzos. Pagaidām tie ir vairāki desmiti gadījumu, taču tiek prognozēts, ka arvien vairāk vecāku atteiksies no vietas bērnudārzā, jo nespēj norēķināties tieši par ēdināšanu.