Rīgas jaunajiem kalniem meklē vārdus

DREILIŅKALNS? Vietējie iedzīvotāji priecājas par sakopto apkārtni kādreizējās izgāztuves vietā, bet aktīvākie sāk prātot, kā nodēvēt mākslīgos pakalnus Kleistos un Dreiliņos © F64

Rīdziniece Baiba Bicēna, vērojot, kā mainās kādreizējā atkritumu izgāztuve Augusta Deglava ielā, ierosina Rīgā tapušajiem mākslīgajiem pakalniem piešķirt nosaukumus. Vēl viens uz atkritumiem veidots pakalns nosegs kādreizējo pilsētas atkritumu izgāztuvi Kleisti, kur tiks sakopta 4,5 hektāru liela platība. «Kleistu kalns un Dreiliņkalns?» vaicā B. Bicēna.

Par slēpošanas kalnu Augusta Deglava ielā tika spriests pirms vairāk nekā 10 gadiem. Nekas nenotika. B. Bicēna raksta: «Vietā, kur saduras pašreizējās Purvciema, Pļavnieku un Dreiliņu apkaimes, kādreiz bija Hausmaņa purva austrumu daļa. Tajā daļā, kas tuvāk Rīgas centram, jau sen uzcelts Purvciems, bet tālākajā galā līdz pat 1973. gadam (un faktiski vēl ilgāk) tika bērti dažādi atkritumi. Pēc izgāztuves slēgšanas tie apauga ar zāli un kokiem. Tagad lielie kalnu stumšanas darbi tuvojas nobeigumam. Mākslīgie pakalni smuki noapaļoti, pārklāti ar izolācijas slāņiem un pat paspējuši apaugt ar zaļu zālīti. Paliek atklāts jautājums: kā šie kalni tiks nosaukti? Rīgā jau ir Bastejkalns, Torņakalns, Dzegužkalns, un būtu diezgan loģiski, ja jaunie kalni nestu savas apkaimes vārdu: Dreiliņkalns, Kleistu kalns. Uzreiz būtu skaidrs, kur tos meklēt.»

Rīdziniece piedāvā vēl citus variantus. Piemēram, Dreiliņu apkaimē esošo mākslīgo kalnu varētu saukt par Augusta Deglava kalnu (jo iela atrodas blakus kalnam) vai Hausmaņa kalnu (pēc saistības ar bijušo purvu). Kleistu apkaimē atrodas Bumbu kalns, no kura cīņā ar Bermontu devās Latgales divīzijas karavīri, un tuvējās ielas nosauktas Latvijas armijas virsnieku – Krišjāņa Berķa, Mārtiņa Peniķa, Teodora Spādes – vārdos. Ja šī apkaime pēc vietvārdiem un ielu nosaukumiem ir saistīta ar Latvijas brīvības cīņām dažādos laikos, varbūt kādreizējo Kleistu izgāztuves topošo kalnu dēvēt par Atmodas kalnu? Tam vistuvāk ir Atmodas iela. «Uzskatu, ka jauno kalnu nosaukumiem jābūt latviskiem un korektiem,» norāda B. Bicēna.

Gan Baiba, gan citi rīdzinieki, kuri vēlas ierosināt, kādu nosaukumu piešķirt Rīgas mākslīgajiem pakalniem, var rakstīt iesniegumu Rīgas pilsētas būvvaldes Rīgas vietvārdu un pilsētvides objektu nosaukumu komisijai Rīgā, Amatu ielā 4, LV1050. Viedokli par jaunas ielas nosaukuma piešķiršanu Rīgas domē sniedz Rīgas vietvārdu un pilsētvides objektu nosaukumu komisija. Lēmumu par ielu nosaukumu piešķiršanu vai maiņu pieņem Rīgas dome.

Piemēram, nesen izskanēja ierosinājums vienai no Rīgas ielām piešķirt 1991. gada janvāra barikādēm veltītu nosaukumu. Ar priekšlikumu iemūžināt ielu nosaukumā barikāžu upuru piemiņu Rīgas domē vērsās iedzīvotāju iniciatīvas grupa, kuru pašvaldības Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas sēdē pārstāvēja Juris Jasinkevičs.

Latvijā

No šī gada oktobra Latvijā stāsies spēkā jauns regulējums, kas aizliegs izmantot vissezonas "M+S" riepas ziemas periodā, tā vietā nosakot nepieciešamību izmantot riepas, kas marķētas ar "kalns un sniegpārsliņa" simbolu. "Drošas braukšanas skolas" vadītājs Jānis Vanks skaidro, ka "kas der visam, neder nekam", uzsverot, ka vissezonas riepas nav pietiekami efektīvas Latvijai raksturīgajos sniega un ledus apstākļos, un ņemot vērā, ka riepu kvalitāte ir būtiska drošībai, jaunais regulējums ir atbilstošs un loģisks.

Svarīgākais