Rīgas tukšajiem dzīvokļiem nodoklis kāps 7,5 reizes

© F64

Lielākā daļa rīdzinieku nākamgad nekustamā īpašuma nodoklī (NĪN) maksās vairāk, jo par 50% tiek palielināts NĪN zemei, savukārt nodoklis par mājokli, kurā neviens nav deklarēts, pieaugs dramatiski – pat 7,5 reizes.

Lielākajā daļā pašvaldību nākamgad nav gaidāmas būtiskas izmaiņas nekustamā īpašuma nodokļa aprēķināšanas kārtībā, izņemot Rīgu.

Tukšiem mājokļiem lielāks nodoklis

Nekustamā īpašuma nodoklis zemei Rīgā nākamgad būs 1,5% no kadastrālās vērtības pašreizējā 1% vietā. Rīgas dome norāda, ka līdz šim, rēķinoties ar ekonomisko krīzi un 25% pieauguma ierobežojumu, kas bija noteikts ar likumu 2008.–2011. gadā, tika piemērota likme 1% apmērā. Tāpēc nākamgad NĪN likme zemei jau būs 1,5% no kadastrālās vērtības.

Piemērojot nekustamā īpašuma nodokli par mājokli, turpmāk Rīgā tiks ņemts arī vērā, vai šo īpašumu kāda persona ir deklarējusi kā savu dzīvesvietu. Pašlaik Rīgā ir ap 38 000 dzīvokļu, kuros nav deklarēta neviena persona. Rīgas dome akcentē, ka parasti šādi dzīvokļi kalpo par kapitāla ieguldījumu un netiek izīrēti vai arī dzīvokļa īpašnieks nedod atļauju īrniekam to deklarēt kā savu dzīvesvietu. Pašvaldība ir ieinteresēta šo situāciju mainīt un motivēt Rīgā dzīvojošos arī deklarēt te savu dzīvesvietu, tādējādi palielinot iedzīvotāju ienākuma nodokļa pieaugumu budžetā. Tāpēc līdzšinējā NĪN likme par mājokli 0,2–0,6% apmērā tiks saglabāta par īpašumiem, kuros deklarēti Latvijas pilsoņi vai Latvijas nepilsoņi, bet par īpašumiem, kuri nav deklarēti kā dzīvesvieta, likme tiks paaugstināta līdz 1,5%.

Fiziskām personām dzīvokļu īpašumos nesadalītās daudzdzīvokļu mājās 0,2–0,6% likme tiks aprēķināta par 30 m² uz katru deklarēto personu, bet 1,5% likme – ja īpašumā nav deklarētu personu, kā arī par ēkas platību, kas pārsniedz 30 m² uz katru deklarēto. Savukārt juridiskām personām NĪN aprēķins būs atkarīgs ne tikai no deklarētajām personām, bet arī īres līguma. Iepriekš minētie nosacījumi likmes 0,2–0,6% piemērošanai papildināti ar nosacījumu, ka zemesgrāmatā jābūt reģistrētam īres līgumam.

Tāpat Rīgā tiks palielināta NĪN likme nesakoptai zemei un patvaļīgas būvniecības objektiem. Lai motivētu īpašniekus sakārtot savus īpašumus, līdz šim paaugstināta NĪN likme tika piemērota ēkām, kas klasificētas kā vidi degradējoši objekti. No 2016. gada paaugstināta nodokļa likme 3% tiks aprēķināta arī nesakoptas zemes īpašniekiem. Tāpat paaugstinātu nodokļu likmi piemēros gadījumos, kad zemesgabalā konstatēta patvaļīga būvniecība, dzīvokļos – patvaļīga pārbūve, kā arī gadījumos, kad pārsniegts saskaņotais būvdarbu veikšanas ilgums.

Plānots, ka jaunā NĪN aprēķināšanas kārtība Rīgas pilsētas budžetā papildus dos vairāk nekā 20 miljonus eiro.

Ārvalstniekiem atlaides

Vienlaikus ar nodokļa likmju kāpumu Rīgas dome paredzējusi paplašināt atlaižu saņēmēju loku. Ar nākamo gadu ģimenes ar vienu bērnu saņems nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu 50% apmērā, ģimenes ar diviem bērniem – 70% apjomā. Tāpat nodokļa atlaidi nākamgad varēs saņemt Rīgā dzīvojošie ārvalstu pilsoņi, kuriem ir pastāvīgā uzturēšanās atļauja Latvijā.

Papildus Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem samazinātā nodokļa likme tiks piemērota arī Eiropas Savienības dalībvalstu, Eiropas Ekonomiskās zonas valstu un Šveices konfederācijas pilsoņiem, kā arī personām, kas saņēmušas pastāvīgās uzturēšanās atļaujas Latvijā.

Šie atvieglojumi tiek piešķirti ar nosacījumu, ka dzīvesvieta Latvijā deklarēta vismaz septiņus gadus. Tādējādi vienlīdzīgi nosacījumi tiek piešķirti ne tikai Latvijas pilsoņiem vai nepilsoņiem, bet arī tām personām, kurām ir ilgstoša un pastāvīga saikne ar Latviju.

Kā norādījis Rīgas domes Labklājības departaments, daudzi ārvalstu pensionāri, kam ir pastāvīgās uzturēšanās atļauja Latvijā, saņem nelielas pensijas un ir Sociālā dienesta klienti. Ja viņiem būtiski palielinātos NĪN maksājums, pašvaldībai nāktos attiecīgi arī palielināt sociālo atbalstu.

Spēkā paliek arī visas pašlaik noteiktās nodokļa atlaides (ģimenēm ar trīs un vairāk bērniem, trūcīgām un maznodrošinātām personām, vientuļiem pensionāriem, invalīdiem un citām mazaizsargātām iedzīvotāju grupām).

Citās pilsētās izmaiņas neplāno

Pretēji Rīgai lielākajā daļā citu Latvijas pilsētu nekustamā īpašuma nodokļa aprēķināšanas kārtībā nekādas izmaiņas netiek plānotas. «Nekustamā īpašuma nodokļu likmes nākamajam gadam ir noteiktas ar Liepājas pilsētas domes saistošajiem noteikumiem Nr. 17 Par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu Liepājas pilsētas administratīvajā teritorijā 2016. gadā. Saistošie noteikumi nosaka, ka nekustamā īpašuma nodokļa likmju maiņa Liepājā 2016. gadā nav paredzēta. Nodokļa aprēķinā tiks piemērotas likmes atbilstoši likuma Par nekustamā īpašuma nodokli 3. panta pirmajā daļā noteiktajām likmēm,» Neatkarīgajai uzsvēra Liepājas domes sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Eņģele. Liepājā NĪN par zemi 2016. gadā būs 1,5%, par mājokli – no 0,2 līdz 0,6% (atkarībā no īpašuma kadastrālās vērtības). Arī Jelgavā, Jūrmalā, Jēkabpilī nekustamā īpašuma nodokļa likmes būs tādas pašas.

Tāpat šajās pilsētās vidi degradējošas, sagruvušas un cilvēku drošību apdraudošas būves 2016. gadā tiks apliktas ar paaugstinātu nodokļa likmi – 3% apmērā no būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības vai būves kadastrālās vērtības.

Daudzās pašvaldībās nākamgad tiks piemērota arī paaugstināta nodokļa likme (3% apmērā) būvēm, kuru būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums.



Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais