Prezidenta darbavieta gandrīz gatava

Līdz plānotajai Rīgas pils nodošanai ekspluatācijā ir atlikuši divi mēneši. Darbi iekštelpās ir gandrīz pabeigti. Tomēr iepriekš noteiktais termiņš mazliet pabīdīts uz priekšu, jo būvniekiem ir jāizpilda ugunsdzēsēju izvirzītās papildu prasības, kas saistītas ar ēkas ugunsdrošības paaugstināšanu. Tāpēc ticis pārprojektēts pils dārziņš, lai tajā būtu iespējams iebraukt ugunsdzēsēju transportam © Publicitātes foto

To Rīgas pils daļu, kurā strādās Valsts prezidents un viņa kanceleja, ekspluatācijā plānots nodot līdz Ziemassvētkiem. Tas ir nedaudz vēlāk nekā bija paredzēts iepriekš. Telpas vēl būs jāiekārto, tāpēc pašlaik netiek doti publiski solījumi par precīziem termiņiem, kad Valsts prezidents Raimonds Vējonis atstās pagaidu darbavietu Melngalvju namā un sāks strādāt Rīgas pilī. Prezidenta kabinets pilī vēl nav pilnībā iekārtots.

Neatkarīgā ir rakstījusi, ka Rīgas pils priekšpili un austrumu piebūvi bija plānots nodot ekspluatācijā šā gada 1. novembrī. VAS Valsts nekustamie īpašumi un būvnieks pilnsabiedrība SBRE informē, ka līdz 1. novembrim tiks pabeigti plānotie pils rekonstrukcijas un restaurācijas darbi, bet līdz šī gada 20. decembrim – papildu darbi, jo būvniecības laikā, vēl pirms objekta nodošanas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta speciālisti izteikuši «iepriekš nedefinētas papildu prasības».

Rīgas pils būs atjaunota tikai daļēji, jo, piemēram, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs iepriekšējās telpās pils kastelas daļā atgriezīsies tikai 2018. gadā. Rīgas pils restaurācija un rekonstrukcija tiek veikta divās kārtās. Vispirms notiek Rīgas pils priekšpils un austrumu piebūves rekonstrukcija un restaurācija, kas uzsākta 2009. gadā un tiks pabeigta šā gada nogalē. Otrajā kārtā plānota Rīgas pils kastelas daļas restaurācija un pārbūve, kas tiks uzsākta 2016. gadā un pabeigta 2018. gadā. Otrajā kārtā plānots atjaunot un restaurēt Rīgas pils kastelas daļu 10 150 kvadrātmetru platībā, rekonstruēt Hurna bastionu, kā arī labiekārtot kastelas pagalmu. Paredzēts veikt arī pagalma arheoloģisko izpēti.



Latvijā

“Migrācija ir jāpieņem kā notiekošs faktors,” tālrādē izteicās Valsts kancelejas Inovācijas laboratorijas vadītāja Evija Taurene. Par šo atziņas “pērli” jau ir runāts pietiekami, tāpēc mani vairāk interesēja pati Inovācijas laboratorija. Ko tā “ēd”? Uz ko tiecas?

Svarīgākais