OSTA. CILVĒKS. VĒSTURE. – izstāde, kas jāredz katram

Gan akcijas rīkotāji, gan fotogrāfi atzīst, ka akcija bija aizraujošs un grūts darbs, bet vienlaikus tas sniedz milzīgu gandarījumu. Leonīds Loginovs to sauc par grandiozu notikumu, kurš paliks vēstures annālēs. Šim viedoklim pievienojas arī Andris Ameriks un Ilmārs Znotiņš © F64

Līdz 18. novembri Rīgā, Doma laukumā, skatāmas labākās lielformāta fotogrāfijas, kas iegūtas Rīgas brīvostas pārvaldes rīkotajā starptautiskajā fotokonkursā OSTA. CILVĒKS. VĒSTURE.

99 fotogrāfijās aplūkojama Rīgas ostas ikdiena, darba ritms, cilvēki un vēsturiskā izaugsme. Vairums izstādes fotogrāfiju tapušas šā gada septembrī, starptautiskas foto akcijas laikā, kad vairāk nekā 250 fotogrāfu no deviņām valstīm 10 dienu garumā dokumentēja ostas darbību. Kopumā konkursam iesniegts vairāk nekā 2000 fotogrāfiju.

Atklājot izstādi, Rīgas vicemērs un Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks, kurš pats ir foto entuziasts, norāda: «Esmu gandarīts, ka Doma laukumā ir izstādītas fotogrāfijas, kas stāsta par Rīgas ostu šodien un vakar. Akcijas ietvaros ir tapis vēsturisks materiāls, un pēc gadiem simt cilvēki varēs pētīt un redzēt, kāda osta ir bijusi tad, kad tai apritēja 815 gadu – gluži tāpat kā šodien mēs pētām simtgadīgas foto liecības.» Savukārt Fotogrāfijas muzeja direktore Maira Dudareva uzskata, ka akcija bija milzīgs ieguvums arī fotogrāfiem, jo ostas teritorija nav brīvi pieejama un daudziem tā bija pirmā iepazīšanās ar ostu un tās cilvēkiem.

Fotoakcijas nodrošināšanā iesaistījās gan ostas pārvaldes darbinieki, gan uzņēmēji, kuru termināļos noritēja fotosesijas. Uzņēmēji gan atzīst, ka vairāk nekā 200 fotogrāfu klātbūtne nedaudz izjauc ierasto darba ritmu, taču atzinīgi vērtē un atbalsta šādu pasākumu norisi. Ostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs saka: «Es pats jau no pieciem rītā biju kopā ar fotogrāfiem, lai viņi varētu sākt bildēt jau ar pirmajiem saules stariem. Ir padarīts grandiozs darbs – kaut arī reizēm tas bija ļoti smagi, tomēr tas smagums ir pilns ar gandarījumu. No savas puses saku paldies ostas uzņēmējiem, kuri piekrita atbalstīt šo akciju.» Rīgas Tirdzniecības ostas pārstāve pasniedza īpašu simpātiju balvu Artūram Kondrātam, kas bija iesniedzis konkursam foto stāstu Viena diena kopā ar Rīgas Centrālā termināļa darbiniekiem. Fotogrāfs atzīst, ka, strādājot ostā, bija limitēts laiks un adrenalīns bija ļoti augstā līmenī. «Ostas teritorijā biju pirmo reizi, un visvairāk pārsteidza tās milzīgais mērogs un intensīvai darbs 24 stundas septiņas dienas nedēļā. Tāpat patīkami pārsteidza cilvēku pozitīvā attieksme – viņi visi bija atsaucīgi un draudzīgi, kaut arī viņu sejās var redzēt, ka darbs ir skarbs un tāpēc jo vairāk no manas puses apbrīnas cienīgs.» Jāatzīmē, ka Artūrs Kondrāts ieguvu galveno balvu nominācijā Fotostāsts, kas tapis akcijas ietvaros.

Akcijas rezultātā tiks izveidota arī dokumentāla filma un foto albums – grāmata ar spilgtākajām akcijas laikā fiksētajām un arī vēsturiskajām fotogrāfijām. Sadarbībā ar LR Ārlietu ministriju tiks izveidota ceļojošā izstāde, kas ar Latvijas diplomātisko un konsulāro pārstāvniecību starpniecību tiks izstādīta ārvalstīs, lai pievērstu ārvalstu sabiedrības uzmanību Rīgas pilsētas un ostas popularizēšanai. Ieplānota izstāde arī Rīgas domē.



Svarīgākais