Rīgas Centrāltirgus aicina ziedot monētas 85. jubilejas dālderim

Novērojumi liecina, ka cilvēki nepaiet vienaldzīgi garām dārzeņu paviljonā novietotajai monētu ziedojumu kastītei, bet atstāj tajā savu artavu. Kastīte palēnām pildās, un ļoti gribas cerēt, ka līdz 5. novembrim, kad beigsies ziedojumu laiks, tā būs pilna ar dažādu nominālu, laikmetu un valstu monētām. Visi, kam mājās ir monētas, kam neredzat reālu izmanojumu, aicināti tās ziedot lielajam tirgus dālderim © F64

Rīgā 1930. gadā svinīgi atklāja Rīgas Centrāltirgu, kas tolaik tika atzīts ne tikai par lielāko, bet arī par labāko un modernāko Eiropā. Dažādos laikos Rīgas Centrāltirgus nemainīgi atradies pašā Rīgas sirdī, sniedzot daudzveidību, personisku attieksmi, dzīvīgas sarunas un sirsnīgus stāstus, jautru kaulēšanos un košu krāsainību.

Novembrī Rīgas Centrāltirgum aprit 85 gadi, kopš tapuši tā unikālie paviljoni, kas jau paši par sevi ir ievērības cienīgs arhitektūras risinājums. Tagadējie paviljoni savulaik kalpojuši cepelīnu turēšanai – tie bija divi milzu angāri Vaiņodē. Angāri tika nojaukti, pārvesti uz 200 km attālo Rīgu pa dzelzceļu un pārbūvēti par 5 esošajiem tirgus paviljoniem. Tas ir viens no piemēriem, kad militārā infrastruktūra tiek pārvērsta civilajā būvē. Nevar noliegt, ka Centrāltirgus ir viens no populārākajiem Rīgas simboliem un ārvalstīs tieši Centrāltirgus fotogrāfijas nereti kalpo identifikācijai par Latviju un tās galvaspilsētu Rīgu.

Top muzejs

Astoņdesmit pieci gadi ir ilgs mūžs, kurš bagāts ar dažādiem notikumiem – pārdzīvotas revolūcijas un kari, bet mūsu Centrāltirgus vienmēr pratis pastāvēt un mainīties līdzi laikam, vienlaikus saglabājot labākās vēsturiskās tradīcijas. Lai cilvēkiem pastāstītu daudz interesantu lietu no tirgus vēstures un parādītu priekšmetus, kas savulaik kalpojuši tirgotājiem un pircējiem, iekārtas, kas nodrošinājuši tirgum nepieciešamo vidi, un cilvēkus, kuru ieguldījums ir devis iespēju tirgum veidoties tādam, kāds tas ir šobrīd, Rīgas Centrāltirgus pašlaik izstrādā muzeja koncepciju. Jāatzīst, ka jau tagad tiek aktīvi strādāts, lai savāktu muzeja eksponātus un iegūtu pilnvērtīgu vēsturisko informāciju – uzklausītu cilvēkus, atrastu senās fotogrāfijas un dokumentus.

Apzinoties, ka vēsture sākas šodien un katra vakardiena ir vēstures sastāvdaļa, mēs domājam par to, kādas liecības atstāsim nākotnes cilvēkiem. Gribas domāt, ka arī pēc 85 gadiem Rīgas Centrāltirgus būs viens no Rīgas redzamākajiem simboliem un šodien padarītais būs interesants nākamajām paaudzēm. Tāpēc, atzīmējot Rīgas Centrāltirgus 85. gadskārtu, svinību nedēļā, kas sāksies 6. novembrī, tirgum tiks kalts lielais dālderis.

Tavai artavai ir svars!

Sākot no 2. oktobra, rīdzinieki un pilsētas viesi, atnesot savu monētu uz Rīgas Centrāltirgus sakņu paviljonu un iemetot īpaši izveidotā krājkasē, aicināti piedalīties Rīgas Centrāltirgus 85 gadu jubilejas dāldera veidošanā. Ziedot var jebkādas monētas, jo tās visas kopā veidos vienu skaistu, lielu dālderi, kas kalpos kā atmiņa un vēstures liecība no zīmīgas jubilejas reizes.

RPAS «Rīgas Centrāltirgus» valdes priekšsēdētājs Anatolijs Abramovs aicina: «2015. gada novembrī Rīgas Centrāltirgus atzīmēs 85. pastāvēšanas gadadienu, kas ar dažādiem svētku pasākumiem tiks svinēta laikā no 2. līdz 6. novembrim. Aicinu ikvienu rīdzinieku un pilsētas viesi apmeklēt pasākumus, uzzināt vairāk par Centrāltirgus unikalitāti un vēsturi un iesaistīties vēstures veidošanā, pieliekot savu artavu Centrāltirgus 85. gadadienas dāldera veidošanā, kuru nākamās paaudzes mantos kā šo svētku liecinieku.»

Akcijas dalībnieki aicināti veidot fotogrāfijas, kā monētas no mājām nonāk Centrāltirgus sakņu paviljona krājkasē, dalīties ar savu iniciatīvu Twitter, lietojot mirkļbirku #Centraltirgum85, un laimēt noderīgas balvas no Rīgas Centrāltirgus.

Uz tikšanos krāsainākajā vietā pilsētā – Rīgas Centrāltirgū!



Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.