Zolitūdes lietā būs vismaz galaziņojums

© F64

Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisija (PIK) šodien plāno apstiprināt savu galaziņojumu, kam nebūs nekādu juridisku seku.

Līdz 21. novembrim, traģēdijas otrajai gadadienai, Zolitūdē jāizveido pagaidu piemiņas vieta, jo pašlaik nav pielikts punkts stāstam par daudzstāvu dzīvojamās ēkas nojaukšanu. Tikai pēc tam būs iespējams izveidot paliekošu memoriālu. Gals nav saskatāms arī 54 cilvēku bojāejā vainīgo, ja tādi būs, notiesāšanai.

Vēl pēdējās dienās pirms PIK kārtējās sanākšanas tās dalībnieku vidū nerima diskusijas par to, vai ziņojumā nosaukt morāli un politiski atbildīgo personu uzvārdus.

PIK sekretārs Ints Dālderis aizvadītajā nedēļā sacīja, ka ierosinās galaziņojumu rakstīt bez personu uzvārdiem, jo komisija nav tiesa. Par to, ierakstīt vai nerakstīt uzvārdus, jālemj šodien – PIK sēdē. Savukārt PIK priekšsēdētājs Ringolds Balodis jau iepriekš bija teicis, ka ierosināto 16 «vaininieku» uzvārdu ir par daudz, bet septiņi tur varētu parādīties. Galaziņojumā par traģēdiju kā morāli un politiski atbildīgie minēti bijušais Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, bijušie ekonomikas ministri Artis Kampars, Daniels Pavļuts, bijušie Ekonomikas ministrijas valsts sekretāri Anrijs Matīss un Juris Pūce, Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs un Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs.

Šajās dienās ir uzsākta Zolitūdes krimināllietas materiālu izsniegšana cietušajiem. Latvijas Republikas Prokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka informē, ka 222 personām ir tiesības saņemt krimināllietas kopijas, no tiem 208 ir cietušie, pārējie – juridiskas personas un apsūdzētie. Ja cietušie ir no vienas ģimenes, tad viņi izvēlas saņemt vienu lietas materiālu kopiju, tāpēc pagaidām nevarot pateikt, cik komplektu tiks izsniegts.

Lai izveidotu pagaidu memoriālu Zolitūdes traģēdijā bojāgājušajiem, atlicis maz laika. Rīgas dome solījusi, ka 21. novembrī, traģēdijas otrajā gadadienā, pagaidu piemiņas vieta Priedaines ielā 20 būs iekārtota. Pašvaldība šim mērķim ir nolēmusi piešķirt 50 000 eiro. Par piemiņas vietas izbūvi būs atbildīgs pašvaldības Īpašuma departaments. Pagaidu memoriāls tiks izvietots vietā, kur iepriekš atradās ieeja sagruvušajā veikalā Maxima.



Latvijā

“Dzīvoju Latvijā jau vairāk nekā deviņus gadus,” teic rakstnieks, publicists un vēsturnieks Dmitrijs Savins, kura dzimtene ir Krievija, Aizbaikāls, pilsēta Čita. “Pirms tam nekad nebiju domājis, ka kļūšu par emigrantu. Bet mēs visi zinām, kāda ir situācija mūsdienu Krievijā. Tāpēc mana aizbraukšana bija loģisks rezultāts manam politiskajam darbam Krievijā. Man Krievijā bija tikai divi varianti: cietums vai emigrācija.” Intervija ar Dmitriju notiek latviski.

Svarīgākais