Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Domei raksta par mēģinājumiem atņemt telpas

© riga.lv

Tautas deju un mūzikas klubs "Liesma" ar vēstuli vērsies Rīgas pašvaldībā, lūdzot iesaistīties situācijas, kas radusies ar kluba mēģinājumu telpām, risināšanā.

Rīgas domes deputāte Baiba Brigmane (V) domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas sēdē deputātus informēja, ka "Liesma" minēto vēstuli adresējusi Rīgas domes priekšsēdētājam Nilam Ušakovam (SC), un lūdza attiecīgo jautājumu iekļaut darba kārtībā nākamajā komitejas sēdē. "Pieņemu, ka drīz vēstuli saņems arī komiteja. Mums jāspriež, kā domes Izglītības, kultūras un sporta departaments varētu līdzēt situācijas risināšanā," pauda deputāte, skaidrojot, ka nedrīkst pieļaut situāciju, ka ilggadējam kolektīvam tiks atņemtas mēģinājumu telpas.

Brigmane aģentūrai LETA pastāstīja, ka tikusies ar "Liesmas" pārstāvjiem, kuri apliecinājuši, ka pašvaldībai nosūtīta vēstule. "Visvairāk viņus satrauc, ka viņi varētu pazaudēt mēģinājumu telpas," skaidroja Brigmane.

Komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane (GKR) norādīja, ka vēstuli no kluba pašlaik vēl nav saņēmusi, taču, kad tas notiks, departamenta pārstāvji sanāks uz tikšanos, lai pārrunātu tajā pausto.

Aldermane skaidroja, ka, spriežot pēc informācijas plašsaziņas līdzekļos, pašreiz notiek situācijā iesaistīto pušu savstarpēja izskaidrošanās, viedokļu apmaiņa.

Kluba "Liesma" valdes loceklis un tautas deju ansambļa "Liesma" mākslinieciskais vadītājs Jānis Marcinkevičs aģentūrai LETA skaidroja, ka vēstulē Rīgas domei izskaidrota pašreizējā situācija un izteikts lūgums tautas deju kolektīviem "Dzīpariņš", "Dzirkstelīte", "Liesma" un "Oglīte" piešķirt pašvaldību kolektīva statusu, lai novērstu dažādu indivīdu centienus traucēt kluba un tautas deju kolektīvu darbību.

Ja kolektīviem tiks piešķirts pašvaldību kolektīva statuss, tad nepieciešamības gadījumā tie varētu saņemt juridisku atbalstu. Tāpat gadījumā, ja situācija ar kluba ēku Brīvības ielā 70-19 beigtos klubam nelabvēlīgi un tas tiktu izlikts no telpām, tad pašvaldība varētu palīdzēt ar jaunu telpu atrašanu vai piešķiršanu, kamēr jautājums tiktu atrisināts tiesiskā ceļā, uzskata Marcinkevičs.

Paredzēts, ka oktobra sākumā notiks kluba biedru sapulce, kurā Marcinkevičs cer atrisināt strīdīgo jautājumu par kluba valdi un tās locekļiem, kā arī viest skaidrību par tautas deju kolektīvu palikšanu kluba telpās Brīvības ielā.

Jau ziņots, ka tautas deju kolektīvu "Dzīpariņš", "Dzirkstelīte" un "Liesma" dejotāju vecāki vēstulē medijiem pauda bažas, ka ar prettiesisku, krāpniecisku un kaitniecisku rīcību grupas "Baltie lāči" solists Andris Baltacis un menedžeris Arnis Rupainis ir iekļuvuši kluba "Liesma" biedrības sastāvā un valdē, kā rezultātā tiekot mēģināts apturēt ilggadējā tautas deju un mūzikas kluba "Liesma" darbību, kā arī ar reiderisma paņēmieniem izkrāpt klubam "Liesma" piederošās telpas Rīgā, Brīvības ielā 70.

Baltacis skaidroja, ka sadarbību ar tautas deju un mūzikas klubu "Liesma" un tautas deju ansambļa "Liesma" māksliniecisko vadītāju Marcinkeviču sāka 2007.gadā ar kopīgu koncertprogrammu un koncertbraucienu uz ārvalstīm. Savukārt Baltača uzņemšanu biedrībā apliecina biedrības valdes 2014.gada 20.februāra sēdes protokols, kuru parakstījis gan Marcinkevičs, gan biedrības valdes locekle Dzintra Knauere, bet ievēlēšanu valdē apstiprina biedrības kopsapulces 2014.gada 27.marta protokols.

Viņš skaidroja, ka patlaban "publiskā ķengāšanās" ir sākusies kluba telpu apsekošanas dēļ, ko viņš pasūtījis. "Vēlējāmies noskaidrot, kāds ir patiesais telpu stāvoklis, cik tas ir drošs un atbilstošs bērnu deju nodarbībām, kā arī saprast nepieciešamo ieguldījumu apjomu, lai veiktu ēkas renovāciju. Diemžēl sertificēta būvinženiera atzinumā ir norādītas daudzas problēmas, kas var apdraudēt gan bērnu, gan pedagogu drošu darbošanos šajās telpās. Šis atzinums 16.septembrī nosūtīts kluba direktoram un valdes loceklim Marcinkevičam, kā arī Rīgas būvvaldei. Es nevēlos uzņemties atbildību, ja nu kas notiks. Lai būvvalde konstatē, vai apsekošana atbilst reālajai situācijai un ēka ir ekspluatācijas kārtībā," akcentēja Baltacis.

Kolektīvu pārstāvji šo telpu apsekošanas atzinumu uztvēruši kā ieganstu telpu atbrīvošanai.

"Balto lāču" solists uzsver, ka ēka Brīvības ielā 70-19 pieder biedrībai un neviens to negrasās nojaukt vai atņemt. No valdes locekļu puses nedz mutiski, nedz rakstiski nekad nav bijis arī izteikumu par ēkas pārdošanu, atsavināšanu, ieķīlāšanu vai nodošanu kādām trešajām personām.

Jau ziņots, ka Baltacis pēc visa notiekošā lēmis atkāpties no biedrības "Tautas deju un mūzikas klubs "Liesma"" valdes, skaidrojot, ka pret viņu izvērsta apmelojoša kampaņa.

Rīgas būvvalde ir saņēmusi telpu apsekošanas atzinumu un pašreiz to izvērtē.