Veselības istabā veselību pārbauda bez maksas

© scanpix

Latvijas Sarkanā Krusta Veselības istabās ikviens iedzīvotājs bez maksas var saņemt profesionālas konsultācijas (pie sertificētām medicīnas māsām) un ātri veikt profilaktiskus veselības izmeklējumus. Tomēr jāatceras, ka Veselības istaba nelīdzinās slimnīcai vai poliklīnikai ar sarežģītām iekārtām un aparatūru, tā ir paredzēta galvenokārt profilaksei.

Šo pakalpojumu visērtāk izmantot tad, ja nepieciešams izmērīt asinsspiedienu un saņemt medicīnas darbinieka konsultāciju, bet poliklīnikā nereti ir gara rinda. Veselības istabas apmeklējumam nav nepieciešams ģimenes ārsta nosūtījums vai pieraksts, apmeklējums ir bez maksas, apmeklējumu skaits nav ierobežots. Bez maksas tiek sniegtas konsultācijas par veselīgu dzīvesveidu un slimību profilaksi, kā arī informācija par medicīnas pakalpojumu pieejamību un Latvijas Sarkanā Krusta un Rīgas Sociālā dienesta pakalpojumiem; mērīts ķermeņa svars un auguma garums, arteriālais asinsspiediens. Samaksājot vienu eiro, iespējams noteikt cukura (glikozes) līmeni asinīs, bet par diviem eiro – holesterīna līmeni.

Rīgā darbojas septiņas Veselības istabas: Aglonas ielā 35/3 (pirmdienās: plkst. 11.00–17.00; piektdienās: plkst. 10.00–16.00); Gaiziņa ielā 7 (pirmdienās: plkst. 10.00–16.00, trešdienās un ceturtdienās: plkst. 10.00–15.00); Aptiekas ielā 8 (otrdienās un ceturtdienās plkst. 10.00–16.00); Slokas ielā 161 (pirmdienās, otrdienās un ceturtdienās: plkst. 11.00–16.00); Šarlotes ielā 1b (pirmdienās, trešdienās un piektdienās: plkst. 10.00–16.00, otrdienās un ceturtdienās: plkst. 13.00–19.00).

Visās Veselības istabās ir auguma mērītāji, svari, vidukļa mērlente, auguma un asinsspiediena mērītājs, tonometri, fonendoskopi u. tml. Ar pavisam vienkāršiem izmeklējumiem ir iespējams konstatēt dažādus riska faktorus – paaugstinātu asinsspiedienu, aptaukošanos, lieku ķermeņa masu. Sertificētas medicīnas māsas, izvērtējot iegūtos datus, konsultē un informē par profilakses pasākumiem. Piemēram, Rīgā seniori var piedalīties pašvaldības dienas centru aktivitātēs, kur notiek nūjošanas un vingrošanas nodarbības.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.