Rīgas kapsētās nelaiķus varēs transportēt tikai katafalkos

Rīgas kapsētās nelaiķus no kapličas līdz kapavietai būs atļauts transportēt tikai specializētos transporta līdzekļos - katafalkos, paredzēts plānotajos grozījumos saistošajos noteikumos "Rīgas pilsētas pašvaldības kapsētu darbības un uzturēšanas noteikumi".

Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta juriste Ingrīda Igaune šodien Mājokļu un vides komitejas deputātiem skaidroja, ka līdz šim mirušo pārvadāšana noteikumos neesot reglamentēta. Tagad noslēgta starptautiska vienošanās par līķu pārvadāšanu, kurā paredzēts, ka to nedrīkst darīt nepiemērotos transportlīdzekļos.

Līdz šim novērots, ka nelaiķi pārvadāti visdažādākajos transportlīdzekļos, piemēram, "Latvenergo" automašīnā vai arī automašīnā, kas izvadā maizi.

Saistošajos noteikumos paredzēti arī vairāki citi būtiski grozījumi.

Lai novērstu nevajadzīgi radīto ažiotāžu un neērtības kapsētu apmeklētājiem un administrācijai, piedāvāts grozīt normas, kas nosaka kapavietu uzturēšanas līgumu slēgšanas termiņu ierobežojumu. Pašlaik šis termiņš ir viens gads, bet līgumi noslēgti tikai ar 10% no aptuveni 300 000 kapavietu uzturētāju. Šo termiņu plānots noteikt līdz pieciem gadiem.

Noteikumu grozījumos Kapsētu pārvaldei uzlikts papildus pienākums sakopt pieminekļus ar kultūrvēsturisku nozīmi. Noteikts papildus naudas sods fiziskām personām par kapavietas aprīkojuma uzstādīšanu, demontāžu, izvešanu, rekonstrukciju bez kapsētas pārziņa rakstiskas atļaujas.

Saistošajos noteikumos koriģēta norma par kapu rakšanas pakalpojumu nodrošināšanu, proti, tas turpmāk jādara Mājokļu un vides departamenta iekšējā normatīvajā aktā noteiktajā kārtībā izraudzītam apbedīšanas pakalpojumu sniedzējam.

Komiteja šodien atbalstīja šos grozījumus saistošajos noteikumos. Galīgais lēmums būs jāpieņem domes sēdē.

Latvijā

Latvijā faktiskā bezdarba līmenis šogad augusta beigās, tāpat kā mēnesi iepriekš, bija 6,8%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes darbaspēka apsekojuma dati.

Svarīgākais