Rīgā skolai gatavi

Iesēžoties jaunajā skolas solā, Rīgas mērs Nils Ušakovs vakar pārliecinājās, ka sākumskolā Valodiņa klases ir sagatavotas jaunajam mācību gadam. Šovasar Rīgas mācību iestāžu remontdarbus varēja uzsākt tikai pēc Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem, tomēr pašvaldībā apgalvo, ka vienīgi dažos objektos septembrī vajadzēs sadzīvot celtniekiem un mācību iestāžu audzēkņiem © F64

Kaut arī līdz 1. septembrim netiks pabeigts septiņu Rīgas mācību iestāžu remonts, tas netraucēšot skolēnu mācībām un bērnudārznieku ikdienai un drošībai. Sešās Rīgas pirmsskolas izglītības iestādēs šogad vēl būs jāsiltina fasādes un liels remonts notiks tikai Rīgas 32. vidusskolas telpās. Un vēl kāda demogrāfiski priecējoša ziņa – šajā mācību gadā Rīgā būs par 500 pirmklasniekiem vairāk. Par spīti pirmklasnieku birumam, kopējais skolēnu skaits būtiski nemainīsies, jo 10. klasi nevarēja nokomplektēt sešas skolas.

Sākumskolas Valodiņa 1.a klases skolotāja Gunita Treigūte neslēpj: «Lai cik jauki būtu vasarā, arī skolotāji gaida 1. septembri.» Viņas klasē viss sagatavots pirmklasnieku jaunajam darba cēlienam. Lai tikai mācoties!

No septembra Rīgas Centra humanitārajā vidusskolā, kā arī Rīgas 34. vidusskolā Pārdaugavā tiks likvidēta otrā maiņa, savukārt Rīgas Centra humanitārās vidusskolas 1. un 2. klases skolēni mācīsies pirmajā maiņā jaunajās telpās Krišjāņa Barona ielā 116. Kopumā jaunajā mācību gadā Rīgas pašvaldībā darbosies 115 vispārējās izglītības iestāžu, 150 pirmsskolas izglītības iestāžu, 11 bērnu un jaunatnes sporta skolu, 13 bērnu un jauniešu interešu centru, deviņas bērnu mākslas un mūzikas skolas.

Nepabeigtie remonta darbi noritēs paralēli mācību procesam, taču tā bijis arī iepriekš. Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs skaidro, ka darbu norisi bremzējušas sūdzības Iepirkumu uzraudzības birojā un aizkavējuši Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki. Viņš noraidīja Latvijas Ārstu biedrības izplatīto brīdinājumu, ka remontos izmantotās krāsas un lakas satur bīstamas vielas, kas bērniem var izraisīt astmu vai alerģijas, tāpēc uz skolu vēlams doties nedēļu vai divas pēc remontu pabeigšanas. O. Burovs atgādināja, ka Latvija ir iestājusies Eiropas Savienībā un skolu un bērnudārzu remontiem tiek izmantoti tikai ES sertificēti materiāli.

Šogad Rīgas dome ieguldījusi 10,5 miljonus eiro lielas investīcijas skolu un pirmsskolas iestāžu infrastruktūrā. Renovācijas darbi uzsākti Rīgas Natālijas Draudziņas vidusskolā, skolas ēkā K. Barona ielā 116 (tur atradīsies Rīgas Centra humanitārās vidusskolas sākumskola), Rīgas 32. vidusskolā, Friča Brīvzemnieka pamatskolā, Rīgas 6. vidusskolā. Ēku vēsturiskās fasādes atjaunotas sākumskolā Valodiņa, logi nomainīti Ezerkrastu pamatskolā, Pļavnieku ģimnāzijā, ūdensvads un kanalizācija – Rīgas 4. internātpamatskolā un Rīgas Valsts 3. ģimnāzijā, bet vairākās skolās veikta sporta zāļu renovācija un izbūvēti sporta kompleksi, kā arī labiekārtota teritorija. Pagaidām nav sākti fasāžu siltināšanas darbi sešos bērnudārzos – 148. pirmsskolas izglītības iestādē, 221., 252., 139., 236. un 4. pirmsskolas izglītības iestādē.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta direktors Guntis Helmanis uzsver, ka vecākiem nav pienākums remontēt mācību iestāžu klases, par tādiem gadījumiem jāinformē vai nu departaments, vai tiesībsargs. Vecāki, ja paši izsaka tādu vēlēšanos vai par to lemj vecāku padome, var labiekārtot telpas, piemēram, nopirkt aizkarus.

Rīgas domes Satiksmes departaments atgādina, ka, sākoties jaunajam mācību laikam, tiek atjaunoti ātruma ierobežojumi pie vairāk nekā 100 izglītības un pirmsskolas izglītības iestādēm, un tie būs 30 kilometru stundā. Autovadītāji aicināti būt īpaši uzmanīgi.