Aicina 5. un 10. klašu skolēnu vecākus pieteikt Skolēnu e-kartes elektroniski

Lai aktivizētu atlaides saņēmēja statusu, 11. un 12. klašu skolēniem, profesionālo skolu audzēkņiem, skolotājiem, atsevišķu augstskolu studentiem savs e-talons ir jāievieto biļešu automātā © F64

Ik gadu Rīgas satiksmes (RS) klientu apkalpošanas centru karstākais darba laiks ilgst no augusta vidus līdz oktobrim – sakarā ar jauna mācību gada sākšanos tad vērojams vislielākais klientu pieplūdums. Lai mazinātu rindas, uzņēmums aicina braukšanas atlaides saņēmēja statusa pagarināšanu neatlikt uz pēdējo brīdi un mācību iestādēm par 1. klašu skolēniem un pedagogiem iesniegt kolektīvos pieteikumus.

Rīgas satiksme arī informē, ka no 2015./2016. mācību gada tiek mainīta Skolēna e-kartes pieteikšanas, saņemšanas un atjaunošanas kārtība. Jaunā kārtība šogad attiecas uz 5. un 10. klašu skolēniem, jo viņu kartēm beidzas derīguma termiņš, un tiem skolēniem, kuri maina skolu, piemēram, no 7. klases uzsāk mācības ģimnāzijā.

E-kartes nogādās skolām

«Minēto skolēnu vecākiem portālā www.eriga.lv ir jāpiesaka savai atvasei vai atvasēm Skolēnu e-kartes,» stāsta Rīgas satiksmes Klientu apkalpošanas nodaļas vadītāja Dagmāra Ruka.

Jaunais epakalpojums Pieteikšanās Skolēna e-kartei ir pieejams no 17. augusta, un nedēļas laikā ir saņemti vairāki simti pieteikumi. Pieteikšanās process ir maksimāli vienkāršs un aizņem vien dažas minūtes: vispirms, ieejot portālā, pieaugušajam ir jāveic autorizācija (autorizēties portālā var, izmantojot eID karti vai caur internetbanku). Pēc tam dati par skolēnu un skolu, kurā tas mācās, tiks atlasīti automātiski. «Pieteikumam ir jāpievieno skolēna fotogrāfija, un tad jānosūta pieteikums,» skaidro D. Ruka. Rīgas satiksme attālināti izgatavos Skolēnu e-kartes, un tās līdz 15. septembrim plānots nogādāt skolām. «Līdz tam laikam skolēniem ir derīgs tagadējais etalons,» piebilst D. Ruka.

Vecāki tiek lūgti pieteikumu elektroniski nosūtīt līdz 31. augustam, lai jaunās e-kartes varētu nogādāt uz skolām; tie, kas pieteiksies pēc šī datuma, ekartes varēs saņemt tikai Rīgas satiksmes klientu apkalpošanas centros.           

Statusu pagarina caur biļešu automātiem                                  

Jaunā kārtība šogad vēl neattieksies uz pirmo klašu skolēniem. Viņiem e-kartes tiks izgatavotas saskaņā ar skolas sagatavoto kolektīvo pieteikumu, pievienojot skolēnu fotogrāfijas. Rīgas satiksme jau saņēmusi pieteikumus no vairāk nekā 30 mācību iestādēm, pārējās to sola izdarīt pēc 1. septembra. Arī šajā gadījumā RS jaunās e-kartes nogādās skolām, kuras e-talonus tālāk izsniegs skolēniem. Pārējām pamatskolēnu klašu grupām Skolēna e-kartes nav jāmaina. Savukārt 11. un 12. klašu skolēniem, lai saņemtu atlaidi braukšanai sabiedriskajā transportā, sava Skolēnu e-karte ir jāpagarina kādā no etalona biļešu automātiem. «11. un 12. klašu audzēkņiem mēs jau attālināti esam pagarinājuši statusu, un skolēnam jebkurā biļešu automātā ir jāievieto savs e-talons un tam jāpievieno bezmaksas biļete. 11. klasei tā būs derīga divus gadus, 12. klasei – vienu gadu,» stāsta D. Ruka.

Jāpiebilst, ka pieteikties Skolēna e-kartei joprojām var arī klātienē Rīgas satiksmes klientu apkalpošanas centros, tomēr tas ir laikietilpīgāk, jo varētu būt jāstāv rindā.

Gaida kolektīvus pieteikumus

Šobrīd mācību iestādes aktīvi iesniedz kolektīvos pieteikumus, lai arī pedagogi turpinātu saņemt maksas atvieglojumus braukšanai sabiedriskajā transportā. Līdzīgi kā 11. un 12. klašu skolēniem, arī skolotājiem savs e-talons ir jāievieto biļešu automātā, lai aktivizētu atlaides saņēmēja statusu. Ja darbavieta nesūta kolektīvu pieteikumu, pedagogam jādodas uz klientu centru un tur jāveic statusa pagarināšana (līdzi jābūt personu apliecinošam dokumentam un izziņai no mācību iestādes).

Kolektīvus pieteikumus aicinātas iesniegt arī profesionālās skolas. Kad tas izdarīts, audzēkņiem jārīkojas identiski kā vidusskolēniem un pedagogiem: statuss jāpagarina biļešu automātā. Izņēmums ir pirmkursnieki – ja mācību iestāde nesūta kolektīvo pieteikumu, tad audzēkņa vecākam pašam jāierodas RS Klientu apkalpošanas centrā.

Daļa no profesionālajām mācību iestādēm jau iesniegušas kolektīvos pieteikumus statusa pagarināšanai. Ja pārējās mācību iestādes neiesniegs kolektīvos pieteikumus, tās RS apmeklēs pēc 10. septembra.

Attiecībā uz studentiem (biznesa augstskola Turība, Latvijas Universitāte, Rīgas Tehniskā universitāte) situācija līdzīga kā pedagogiem: augstskolas sistēmā jāaktivizē atlaides saņēmēja statuss un tas jāapliecina, ievietojot savu e-talonu biļešu automātā. Izņēmums ir Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) – tur statuss tiek pagarināts augstskolā, klātienē ierodoties RS darbiniekiem. Paredzams, ka RSU uzņēmuma darbinieki viesosies no 20. līdz 22. septembrim. Pārējo augstskolu studenti, lai pagarinātu atlaižu statusu, dodas uz klientu apkalpošanas centriem, ņemot līdz personu apliecinošu dokumentu un pagarinātu studenta apliecību vai izziņu.

Atlaide braukšanai sabiedriskajā transportā pienākas arī daudzbērnu ģimenēm: viņiem atlaides saņēmēja statuss jāpagarina vienu reizi gadā, un to var izdarīt RS klientu centros. «Ja kādai no atvasēm ir jau 18 gadi, jāņem līdzi izziņa no skolas, ka bērns tur mācās,» informē D. Ruka.



Latvijā

Pagājušajā nedēļā uzzinājām, ar ko vainagojušās diskusijas par nodokļu reformu. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes augs, taču pieaugs arī neapliekamais minimums un minimālā alga. Izmaiņas skars arī pensiju otro līmeni, bet galīgais lēmums vēl jāpieņem valdībai un Saeimai. “Kantar TNS” aptaujā TV3 raidījumā "900 sekundes" noskaidrots sabiedrības viedoklis par valdības darbu pie nodokļu reformas.

Svarīgākais