Notiks pikets par "cilvēcīgu attieksmi pret bēgļiem"

© Scanpix

Šodien iepretim Kultūras ministrijas ēkai notiks pikets "par cilvēcīgu attieksmi pret bēgļiem", aģentūrai LETA pastāstīja Rīgas domes pārstāvis Uģis Vidauskis.

Tas plānots no plkst.17 līdz 18 iepretim Kultūras ministrijai, Andreja Pumpura ielā.

Piketu Rīgas domē pieteikusi Ieva Vītola. Plānots, ka tajā varētu piedalīties ap 50 cilvēku.

Vītola aģentūrai LETA pastāstīja, ka tematiski šis pikets atbilst iepriekš plānotajam piketam bēgļu atbalstam pie valdības ēkas 5.augustā, ko Rīgas domē bija pieteicis Ojārs Kapteinis. Vītola paskaidroja, ka pasākums toreiz tika atcelts, jo organizatori saskaņojumu no domes saņēmuši neilgi pirms plānotās norises, tādēļ nav bijis pietiekami daudz laika sagatavoties.

Vītola paskaidroja, ka pikets pieteikts tieši iepretim Kultūras ministrijai, jo šī ministrija ir atbildīga par integrācijas politikas izstrādi. Pašreiz to vada pārstāvji no nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK), kas iepriekš aktīvi atbalstīja piketu pret bēgļu uzņemšanu. Tādēļ, pēc Vītolas vārdiem, šis politiskais spēks integrāciju un cilvēku pieņemšanu neatkarīgi no rases un etniskās piederības acīmredzami neuzskata par prioritāru.

Piketa organizatori norāda, ka valsts aparātam ir izvirzīts uzdevums pieņemt visus cilvēkus līdzvērtīgi, nevērtējot pēc rases vai etniskās piederības.

Vītola pastāstīja, ka piketam, iespējams, tiks piesaistīti mūziķi. Kopumā organizatori iecerējuši to kā pozitīvu pasākumu, kas būtu pretstatā nesen notikušajam piketam pie valdības pret bēgļu uzņemšanu, kam bijis drūms raksturs. "Latvijā ir cilvēki, kuriem rūp, lai citi šeit tiktu gaidīti un pieņemti," skaidroja pasākuma pieteicēja.

Kā ziņots, valdība šovasar vienojās par Latvijas nostāju bēgļu jautājumā, lemjot, ka divu gadu laikā valsts varētu uzņemt 250 patvēruma meklētājus.

Saskaņā ar iekšlietu ministra Riharda Kozlovska (V) nesen pausto pirmos no 250 bēgļiem Latvija varētu uzņemt šogad ziemā.

Pagaidām nav precīzi zināms, kuras valsts iedzīvotājus Latvija uzņems, taču tie varētu būt Afganistānas, Irākas, Sīrijas un atsevišķu Āfrikas valstu pilsoņi.

Iekšlietu ministrs atzinis, ka Latvija ir ieinteresēta uzņemt bēgļu ģimenes - vecākus ar bērniem, nevis atsevišķus bēgļus.

Patvērumu Latvijā kopš 1998.gada lūguši 1592 ārzemnieki. Šajā laikā bēgļa statuss piešķirts 65 personām, bet alternatīvais statuss noteikts 137 ārzemniekiem.

Jau ziņots, ka 4.augustā pie valdības ēkas notika VL-TB/LNNK atbalstīts pikets pret bēgļu uzņemšanu Latvijā. To apmeklēja vairāki simti cilvēku, tostarp arī pārstāvji no Lietuvas un Igaunijas.

Latvijā

Latvijā bioloģiski sertificētās lauksaimniecības platības šogad ir pieaugušas par 3,5% - līdz 306 500 hektāriem, aģentūrai LETA pastāstīja Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija (LBLA) valdes priekšsēdētājs Raivis Bahšteins.  Latvijā bioloģiski sertificētās lauksaimniecības platības šogad ir pieaugušas par 3,5% - līdz 306 500 hektāriem, aģentūrai LETA pastāstīja Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija (LBLA) valdes priekšsēdētājs Raivis Bahšteins.

Svarīgākais