Garnadži nozog Doma sudrabu

Rīgas svētkus kāds zaglis vai pat vairāki garnadži izmantoja, lai no Rīgas Doma baznīcas nozagtu sudraba svečturus. Tie ir zīmīgi – ar īpašu gravējumu un veltījumu Rīgas Doma baznīcai © Publicitātes foto

Rīgas svētku laikā no Rīgas Doma nozagti divi svečturi, uz kuriem ir labi saskatāmi dāvinātāja ieraksti.

«Tā ir ārkārtas situācija,» Neatkarīgajai saka Rīgas Doma dekāns Elijs Godiņš. Līdz šim garnadži nebija atļāvušies piesavināties dievnama īpašumu. E. Godiņš atzīst, ka «tas nav nekas tāds, pie kā esam pieraduši». Par dažu citu dievnamu apzagšanu zagļiem ticis uzlikts lāsts līdz ceturtajai paaudzei. Turklāt – pavisam nesen.

Rīgas Doma draudze sociālajā tīklā Facebook ievietojusi aicinājumu: «Doma draudzei sestdien nozagti divi sudraba svečturi ar skaidri redzamiem ierakstiem. Policijai ziņojām. Lūgums padalīties, varbūt izdodas atrast.» Aģentūra LETA ziņo, ka priekšmetu zādzība notikusi kāda pasākuma laikā, kad teritorijā atradās daudz cilvēku. Svečturi bija novietoti telpā, kur pārģērbjas mācītāji, un diemžēl svečturi nebija ielikti tiem paredzētajā glabātavā.

E. Godiņš cer, ka policija atradīs gan zagļus, gan svečturus. Tie ir zīmīgi, jo pamatnē iegravēts ieraksts ar dāvinātāja vārdu un uzvārdu, kā arī dāvinājuma gadu – 1932. Turklāt ieraksts vēsta, ka svečturi dāvāti Rīgas Doma baznīcai, tos nav iespējams sajaukt ar kādu citu līdzīgu priekšmetu.

Zādzība no Doma baznīcas ir neierasts notikums, diemžēl biežāk tikuši apzagti lauku dievnami. Viens no skaļākajiem gadījumiem pirms dažiem gadiem noticis Latgalē, kur pareizticīgo baznīcās un vecticībnieku draudžu lūgšanu namos izzagtas ikonas un citi priekšmeti. Daļa nozagto ikonu ir atgūtas, bet, kā vēsta Daugavpils ziņu portāls Naš gorod, noziedznieku bandai, kas siroja pa Latgales vecticībnieku lūgšanu namiem, saskaņā ar baznīcas kanoniem tiek uzlikts lāsts līdz pat ceturtajai paaudzei. 2010. gada rudenī arī Ugāles luterāņu baznīcā tika izņemts logs, pa kuru garnadži iekļuva dievnamā un nozaga sudraba svečturus, talāru, vīnu. Dažas dienas pirms šā nozieguma līdzīgi apskādēta Kuldīgas Sv. Katrīnas baznīca, tikai nekas nav nozagts. Tāpat kā Ugāles pagasta pareizticīgo baznīcā.