BRĪDINĀJUMS: Rīgas ielās uzdarbojas negodīgi ubagotāji

© "Bez tabu"

Raidījuma "Bez tabu" komanda novērojusi, ka nu jau kādu laiku Latvijas galvaspilsētā Rīgā uzdarbojas kāda negodprātīga ubagotāju kompānija. Lai gan pēc pirmajiem mirkļiem šķiet, ka šiem cilvēkiem patiesi nepieciešama palīdzība, tomēr ilgstoša šo personu novērošana atklāj pretējo.

Darba dienas pēcpusdienā raidījuma "Bez tabu" žurnālisti devušies uz Rīgas centru, kur netālu no Centrālās stacijas sastop ar spieķi un it kā kustību traucējumiem klibu romu tautības meitene ar papīra glāzīti. Žurnālists nekavējoties dodas pie jaunās sievietes, lai noskaidrotu, kāpēc šī sieviete klibo un vai viņai ir kādas problēmas. Pēc neilga mirkļa sieviete atbild, ka viņai veikta operācija. Pēc tam žurnālists cenšas noskaidrot, vai sieviete ubago naudu, uz ko viņa atbild kādā citā valodā un norāda, ka ieguvusi jau divus eiro. 

Pavisam interesants ir fakts, ka sieviete sarunas gaitā norāda, ka ir no Grieķijas, Atēnām, taču pēc turpmākās sarunas izrādās, ka sieviete patiesībā ir no Rumānijas. 

Pēc tam žurnālists meitenei iedod 20 centus, un saņēmusi naudu, viņa uzreiz dodas prom. Žurnālists turpina savu apgaitu, kad ievēro, ka netālu no Rīgas cirka jau iepriekš satiktā sieviete satikusi savu kompanjonu, kurš arī stutējas uz kruķa. Žurnālistu pārstedzis tas, cik sieviete ātri tikusi līdz konkrētajai vietai. Piedraudot ar policijas izsaukšanu abi divi ubagotāji veikli dodas prom. Interesanti, ka pirms raidījuma komanda satikusi konkrēto vīrieti viņš itin brīvi pārvietojies bez kruķa.

Pēc kāda laika iepriekš satiktā sieviete pārmija vārdus ar diviem tumsnējiem vīriešiem un trijotne dodas tālāk . Tiesa, abi puiši vēlāk pazūd, taču sieviete dodas ar tramvaju uz Juglu, kur viņu sagaida jau tie paši abi jaunekļi.

Pēc aizdomām par to, ka klibošana un veselības problēmu simulēšana ir vien veids, kā iežēlināt apkārtējos, "Bez tabu" žurnālisti sazinās ar pašvaldības policiju. Ievērojot, ka komanda sazinās ar policiju, trijotne veikli cenšas pazust. Pēc žurnālistu lūguma uzkavēties trijotne sāk uzvesties  visai bravūrīgi un operatoram un žurnālistam met ar akmeņiem. 

Tomēr pusstundas laikā, kamēr tiek gaidīta policija, trijotne aizdodas prom. Tikmēr aptaujātie aculiecinieki norāda, ka šie cilvēki bieži novēroti Rīgas centrā. Visinteresantākais ir tas, ka aculiecinieki novērojiši, ka bieži vien pēc ubagošanas šie cilvēki dodas prom un viņiem nav novērojamas nekādas veselības problēmas. Lieki piebilst, ka spieķis vai kruķis šiem cilvēkiem itin nemaz nav vajadzīgs. 

Rīgas pašvaldības policijas pārstāvji raidījumam norāda, ka ubagošana Rīgas ielās ir aizliegta. Policija pastiprināti kontrolē šo situāciju, aktīvi patrulē un bieži vien personas, kas ubago tiek sauktas pie administratīvās atbildības. Policija norāda, ka konkrētā rumāņu ubagotāju grupa ir ļoti uzmanīga. Pamanot policiju šī grupa beidz savas darbības un dodas prom.