Svētkus atklāj ar Rīgas zelta sveikšanu

Rīgas zelta sveikšanā piedalījās Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane (no labās) un Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks ar kundzi © F64

«1965. gadā Latvijā tika noslēgtas 20 904 laulības. Salīdzinājumam 2014. gadā – 12 515. Laulības reģistru grāmatās ir apliecināts, ka tolaik jūs bijāt jūrnieki un skolnieces, strādnieki, laboranti, studenti, šuvēji, elektriķi un mehāniķi. Nedomājāt par smalkām kāzām, vareniem limuzīniem, vien vēlējāties būt kopā ar sev mīļāko cilvēku uz pasaules. Kas putnam ir spārni, tas cilvēkam – mīlestība. Tā paceļ pāri ikdienišķajam. Jūs savā savienībā esat daudz stiprāki par jebkuru viltīgo argumentu, kurš šobrīd grib noniecināt laulību un ģimeni,» savā uzrunā zelta kāzu jubilāriem teica Rīgas pilsētas Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Ina Lutkevica.

Rīgas svētkus atklāja jau piektdienas pēcpusdienā kultūras pilī Ziemeļblāzma, kur Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks ar kundzi un Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane sveica zelta kāzu jubilārus – godināti tie rīdzinieki, kuri laulībā nodzīvojuši 50 un vairāk gadu.

«Šie ir svētki Rīgas zeltam. Mēģinu izprast jūsu noslēpumu, jo jums tāds ir. Daudziem jautāju, kas varētu būt tā kopā būšanas formula. Atbildes bija dažādas – mīlestība, uzticība. Būtiska arī prasme klusēt, kad jāklusē, un prasme izrunāties, kad tas nepieciešams. Uzskatu, ka tā ir spēja uzupurēties, vienmēr pārkāpt savam ego, prasme piedot, bet pamatā visam – tikums. Šajā zālē esošie mums sniedz paraugstundu,» jubilārus sveica E. Aldermane. Priekšsēdētāja novēlēja viesiem «nodot tālāk nākamajām paaudzēm to īpašo, kas jums ir, lai nebūtu tā, ka pēc 30 gadiem mums sarūk šādu ģimeņu skaits».

Šogad svētku dalībnieku bijis vairāk nekā citus gadus. Ieradušies bija 122 pāri, no kuriem 11 svinēja dimanta kāzas, kas ir 60 gadu laulībā, savukārt viens pāris precējies jau 65 gadus. «Tā ir liela bagātība – cilvēku attiecības un spēja tās saglabāt un kopt. Jums tas ir izdevies. Esam lepni par jums, rīdzinieki. Svētkus sākam ar jūsu sveikšanu, jo esat daļa pilsētas,» teica A. Ameriks, uzrunājot zelta kāzu jubilārus. Rīgas pilsētas Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja I. Lutkevica savā sakāmajā bija pārliecināta: «Zelts ir jūsu kopā nodzīvotajos gados, zelts ir jūsu domās un sirdīs, un zelta gredzeni kā mūžīgs mīlestības un uzticības simbols ir jūsu pirkstos.».



Latvijā

Joprojām jauna, vienmēr stilīga un tālredzīga – tā var raksturot Jūrmalas Valsts ģimnāzijas direktori Ievu Tarandu, kura Skolotāju dienā organizē zibakciju, lai atgādinātu sabiedrībai, ka ikviens skolotājs “ir jāatbalsta, jo viņš ir cilvēks, kas uzticīgi pilda savas valsts prāta un dvēseles uzlikto darbu”. Kādi šodien ir skolēni? Kā viņiem par daudz, bet kā pietrūkst? Par to un daudz ko citu – saruna ar Ievu Tarandu. Lai gaiša gandarījuma pilna Skolotāju diena!

Svarīgākais