Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Teikā ālējas narkomānu bars

© F64

Narkotiku legālās tirdzniecības būdas jau krietnu laiku ir izskaustas, tomēr ne iespējas iegādāties narkotikas – točkas un dīleri strādā precīzi kā pulksteņi, padarot dzīves vidi bīstamu arī likumpaklausīgiem pilsētniekiem. Pagājušajās brīvdienās kādā miermīlīgā privātmāju kvartālā Teikā apdullusi narkomānu banda iebruka mājas pagalmā un sarīkoja pamatīgu kautiņu.

Kā jau pie sestdienas mājinieki sēdējuši dārzā, cepuši gaļu, pļāpājuši, atpūtušies. Divas ģimenes – ar bērniņu, ar sunīti.

Pēkšņi pagalmā ieskrējis vēl viens suņuks – pavisam jauniņš spaniels, bet tam pakaļ – divi acīm redzami salietojušies tipi. Viens no viņiem sagrābis suni aiz skausta, sāka viņu purināt un sist. Sievietes saukušas, lai izbeidz. Nu ne jau bērna klātbūtnē. Suņa mocītājs it kā aprimis un jau taisījies uz promiešanu, bet tajā brīdī otram tipam galvā kaut kas ne tā saslēdzies, viņš pagrābis ķieģeli, sācis kliegt, ka visus nositīs, un nācis virsū. Sākās kautiņš, bet mājinieki ātri vien patriekuši huligānus, jo spēku samērs bija viņiem labvēlīgs. Taču tajā brīdī ielas galā parādījies vesels bars – vēl kādi astoņi deviņi jaunieši, un bija skaidrs, ka nekas nav beidzies. Šie bija no tās pašas kompānijas. Jau pēc brīža visi barā dauzīja vienu no mājas vīriešiem. Otrs tikmēr centies viņu izvilkt laukā, taču vienā mirkli neuzmanīgi atvirzīja nost roku no sejas un saņēma īpaši smagu sitienu. Uzbrucēji sašķaidīja viņam degunu. Vēlāk nācās i operāciju pārciest, i vairākas dienas slimnīcā gulēt. Tikai, kad jau no blakus mājām palīgā steigušies kaimiņi, agresīvais jauniešu bars saprata, ka laiks doties projām. Ironiskā kārtā ceļā vēl paši savā starpā sakāvās. Aculieciniekiem šķiet, ka vairums uzbrucēju bija salietojušies. Nekā citādi šādu agresiju bez iemesla neesot iespējams izskaidrot.

Policija atbrauca, kad viss jau bija beidzies. Vien piereģistrēja incidentu, bet uzbrucējus nenoķēra. Tiesa gan, pārīti jau ir izdevies atpazīt, pārsūtot bildes sociālajos tīklos. Kamēr vīri kāvās, sievas agresorus sabildēja. Tas gan vēl nenozīmē, ka vainīgie garantēti tiks noskaidroti un sodīti par uzbrukumu un iedzīvotāju miera traucēšanu.

Droši vien šis nav ne pirmais, ne arī pēdējais gadījums, kad narkotiku apdullināts prāts pamudina uz kriminālu rīcību. Valsts policija vēsta, ka aktīvi strādā narkotisko vielu aprites apkarošanas jomā un pirmajā pusgadā reģistrēti 1723 noziedzīgi nodarījumi, kas saistīti ar narkotisko vielu, psihotropo vielu un jauno psihoaktīvo vielu nelegālo apriti – glabāšanu, lietošanu un tirgošanu. Tas ir vairāk nekā pērn. Tomēr šī statistika neparāda, cik daudz noziegumu un pārkāpumu tiek pastrādāti narkotisko vai citu vielu ietekmē. Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis savulaik rēķināja, ka tās ir aptuveni divas trešdaļas no visiem noziegumiem.

Visticamākais, pie tādiem pieskaitāma arī jauniešu bara neadekvātā ālēšanās Teikā. Kā liecina mediķu novērojumi, pastiprinātas agresijas izpausmes mēdz izraisīt tieši jaunās psihoaktīvās vielas jeb tā dēvētais spaiss. Par tā sastāvu un iedarbību lietotājiem parasti ir visai maza nojauta. Policijas statistika apliecina, ka bargāki sodi un tirdzniecības kriminalizēšana šai ligai tomēr ir likusi iet mazumā. Jauno psihoaktīvo vielu īpatsvars kopējā narkotisko vielu apritē sarūk. 2015. gada pirmajā pusgadā Latvijā bijuši 317 gadījumi, kad izņemtas jaunās psihoaktīvās vielas, savukārt pērn šādā periodā – 543 gadījumi. Vēl pirms tam spaisu drīkstēja tirgot praktiski bez ierobežojumiem.