Rīgā turpina samazināties bezdarba līmenis

© F64

Bezdarba līmenis Rīgā turpina saglabāties zems un maija beigās bijis 5%, kas ir viszemākais rādītājs pēdējo gadu laikā, pastāstīja Rīgas domes Labklājības departamenta Iedzīvotāju informēšanas nodaļas vadītāja Lita Brice.

Šā gada 31.maijā Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) Rīgas reģionālajā filiālē bija reģistrēti 15 952 bezdarbnieki. Valstī 31.maijā bija reģistrēti 80 567 bezdarbnieki un bezdarba līmenis bija 8,6%. Salīdzinājumā ar 2014.gada maiju bezdarba līmenis Rīgā samazinājies par 0,5 procentpunktiem.

NVA Rīgas reģionālajā filiālē maija beigās bija pieejamas 3819 reģistrētas brīvas darbvietas, salīdzinot ar 2014.gada maiju, brīvo darbvietu skaits palielinājies par 145 darba vakancēm. Uz katru brīvo darbvietu Rīgā šā gada maija beigās pretendēja 4,2 bezdarbnieki. Valstī 31.maijā pavisam bija pieejami 6421 reģistrēta brīva darbvieta, no tām 60% reģistrēti Rīgā.

Pašvaldības sociālos pabalstus Rīgas Sociālajā dienestā (RSD) šā gada maijā saņēma 2187 darbspējīgas nestrādājošas personas jeb 13,7% no visiem NVA reģistrētajiem bezdarbniekiem. Salīdzinot ar 2014.gada maiju, darbspējīgo nestrādājošo testēto pabalstu saņēmēju skaits RSD samazinājies par 603 personām.

Ilgstošo bezdarbnieku īpatsvars Rīgā reģistrēto bezdarbnieku vidū maija beigās bijis 14,4% jeb 2304 ilgstoši bezdarbnieki. Lai arī ilgstošo bezdarbnieku skaits Rīgā samazinās, joprojām RSD reģistrēto ilgstoši nestrādājošo klientu īpatsvars no kopējā darbspējīgo nestrādājošo klientu skaita saglabājies augsts - 29,3% jeb 793 personas. No 2014.gada maija tas samazinājies par 2,7 procentpunktiem jeb 405 personām.

Aktīvā nodarbinātības pasākuma "Algotie pagaidu sabiedriskie darbi" Rīgas pašvaldībā izveidoto algoto pagaidu darbvietu un iesaistīto bezdarbnieku skaits līdz šā gada 30.jūnijam bija 226 bezdarbnieki, kuri veica vienkāršus vai mazkvalificētus darbus izpilddirekcijās, Rīgas domes Satiksmes departamentā un Mājokļu un vides departamentā.

Domes Labklājības departaments pavisam kopā no gada sākuma ir izveidojis 164 pagaidu darbvietas. Bezdarbnieki iesaistīti telpu, teritorijas sakopšanas, uzkopšanas un labiekārtošanas darbos, kā arī veikuši dažādus palīgdarbus. Šogad no līgumu noslēgšanas brīža projektā iesaistījās 366 bezdarbnieki, no tiem 81 jeb 22,13% dalību projektā pārtrauca dažādu iemeslu dēļ, piemēram, zaudēts bezdarbnieka statuss, alkohola problēmas, darbs tālu no dzīvesvietas un citi iemesli.

Projekts tiek īstenots no šā gada 2.marta līdz 30.decembrim. NVA plānotais finansējums ir 360 705 eiro, kas ietver bezdarbnieku ikmēneša atlīdzību 142,29 eiro apmērā, obligātās veselības pārbaudes līdz 28,46 eiro apmērā un ikmēneša dotācijas 128,06 eiro apmērā sešiem darba koordinatoriem laika periodā no 2.marta līdz 30.decembrim.

Rīgas pašvaldības plānotais līdzfinansējums šogad ir 91 629 eiro, kas ietver atalgojumu darba vadītājiem, izdevumus inventāra un materiālu iegādei un darba organizēšanai, pašvaldības teritoriju sakopšanai - degvielas, atkritumu izvešanas un citas izmaksas.

Lai veicinātu aizvien plašāku mērķa grupu integrēšanu darba tirgū un vienlīdzīgu tiesību principa ievērošanu, sadarbībā ar "Invalīdu un viņu draugu apvienību "Apeirons"" 2012.gadā tika sākts nodarbinātības atbalsta pakalpojums cilvēkiem ar invaliditāti, strādājot gan ar konkrēto mērķgrupu, gan uzrunājot potenciālos darba devējus.

Projekta mērķis ir nodrošināt Rīgas pilsētas iedzīvotājiem ar invaliditāti pakalpojumu, lai mazinātu un novērstu sociālās izolētības risku, veicinātu iekļaušanos sabiedrībā un integrāciju darba tirgū. 2014.gadā darbā iekārtojās 28 cilvēki ar invaliditāti. Izanalizējot 2014.gada rezultātus, pakalpojumu saņēma 87 personas ar invaliditāti.

Kopumā sniegto pakalpojumu stundas - 3144, vidēji 36 stundas vienam cilvēkam. Projekts turpinās arī šogad, un pirmajos sešos mēnešos 43 cilvēki ar invaliditāti saņem/saņēma pakalpojumu, un pieci ir iekārtoti darbā. Papildus klienti un cilvēki ar invaliditāti pakalpojuma saņemšanas vietās saņem dažādas konsultācijas un latviešu valodas apmācības.

Svarīgākais