Pēc vairākiem ugunsgrēkiem lems par grausta statusu

Pēc vairākiem ugunsgrēkiem kādreizējās Rīgas radiorūpnīcas ēkās lems par to, cik bīstamas būves statusu tām piešķirt – no tā būs atkarīga nekustamā īpašuma nodokļa likme un pašvaldības prasības ēku un teritorijas sakārtošanai © F64

Kādreizējā Rīgas radiorūpnīcas augstceltne Imantā ir vien nokvēpusi pēc jūnijā notikušā ugunsgrēka, bet vakar nekas neliecināja, ka šajā vietā gandrīz nedēļu tika dzēsts ugunsgrēks, kas izcēlās naktī uz 2. augustu.

Šoreiz – mīksto mēbeļu ražotnē. Kādreizējo rūpnīcu ugunsnelaimes gluži vai vajā. Šovasar vien izcēlušies trīs ugunsgrēki – jūnijā un augustā, bet, kāda sakritība, arī 2013. gada augustā teritorijā svila divi ar celtniecības atkritumiem piepildīti angāri, kuru kopējā platība bijusi 1300 kvadrātmetru. Ēkai ugunsgrēkos izdeguši arī vairāki stāvi.

Teritorijā tiekot uzglabāti un šķiroti gan sadzīves atkritumi, gan būvgruži. Līdzās pamestajai augstceltnes ēkai atrodas lielveikals Prisma, ēstuve McDonald’s, bet autostāvvietā pie lielveikala un kādreizējās rūpnīcas sāniem ir sakrautas nolietotas riepas. Iedzīvotāji ugunsgrēka vietai garām soļo diezgan vienaldzīgi, vairāk gan priecājoties par to, ka svētdienas nakts un rīta lietus visbeidzot ir aizgaiņājis sviluma smaku. Daži gan apstājas un pēta izdegušos stāvus, kas ir iepriekšējo ugunsgrēku sekas.

Šogad jūnijā ugunsgrēks izcēlās ceturtajā stāvā, bet nesen apdzēstais –pagrabstāva mēbeļu ražotnē. Vispirms gan sāka degt bijušās rūpnīcas biroju ēka, pēc tam mēbeļu ražošanas telpas citā ēkā. Biežās ugunsnelaimes vedina domāt par to, ka tās nevar būt nejaušas. Pagaidām nav zināms, vai ēka dedzināta tīši. Pirms vairākiem gadiem Rīgā ugunsgrēki ar apbrīnojami regulāru spītību izcēlās tieši tajos kultūrvēsturiskajos objektos, kurus to nomniekiem vai īpašniekiem neļāva nojaukt, bet pēdējā laikā nav dzirdēts, ka īpašnieki šādā veidā censtos attīrīt zemesgabalu no nevēlamas būves.

Taču bijušās Rīgas radiorūpnīcas teritorijā var iekļūt nepiederošas personas, kā to apliecina šogad februārī kādā blogā ievietotās fotogrāfijas un īss asu izjūtu mednieku pastāstiņš par sirojumu rūpnīcas bumbu patvertnes pagrabos. «Brīvdienās nolēmām pabradāt pa RRR bumbu patversmi, tā ir viena no mūsu valstī vislielākajām civilās aizsardzības ēkām, uzbūvēta zem rūpnīcas Radiotehnika cehiem Imantā ar platību ir 4363 kvadrātmetri. Bija paredzēts, ka aviācijas trieciena gadījumā strādnieki slēpsies zem sava uzņēmuma. Tagad tur viss ir izvandīts, un, cik zināms, 2013. gada augustā tur izcēlās ugunsgrēks (iespējams, pēc tam ir bijis vēl kāds), kura dēļ griesti un sienu augšējā daļa ir apkvēpuši. Iekļūt šajā aukstā kara piemineklī ir samērā viegli, tomēr tas prasa nelielu lokanību un koordināciju. Gaisā jaušama deguma un pelējuma smaka, un nevarētu teikt, ka telpas aicina ar savu omulību. (..) Ik pēc dažiem metriem uz grīdas atrodamas iztukšotas pudeles, bundžiņas, taču par ilgstošu sabiedrību pametušo uzturēšanos nekas neliecina. Visticamāk, pēdējā laikā šīs telpas redz tikai pilsētvides bradāšanas entuziasti, aizmirstā un pamestā entuziasti,» raksta aculiecinieks.

Savukārt Rīgas domes Īpašuma departaments informē, ka ēkas kādreizējās rūpnīcas teritorijā pagaidām nav iekļautas graustu sarakstā, bet vidi degradējošo būvju komisija tuvākajā laikā lems par atbilstošas grausta kategorijas piešķiršanu šīm būvēm.