Graustiem atņems dekorācijas

© F64

Rīgas dome ir pieņēmusi saistošos noteikumus, kas turpmāk noteiks jaunu kārtību, kādā veidā uz Rīgas vidi degradējošām būvēm ir izvietojams dekoratīvais pārsegs.

To atļaus izvietot tikai uz C kategorijas vidi degradējošām būvēm, bet ar Rīgas domes Vidi degradējošu būvju komisijas atļauju. Pēc visu nepieciešamo dokumentu iesniegšanas komisija dos atļauju dekoratīvā sieta izveidošanai uz laiku līdz būves sakārtošanai, bet ne ilgāk kā uz diviem gadiem mazstāvu būvēm (būves stāvu skaits līdz trīs stāviem) un uz trim gadiem daudzstāvu būvēm (būves stāvu skaits no četriem stāviem). Ja noteiktajos termiņos grausta sakārtošana pat netiek uzsākta, komisija lemj par paaugstinātā nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu.

To būvju īpašniekiem, uz kurām šobrīd ir izvietots dekoratīvais pārsegs, līdz 2016. gada 1. jūnijam ar iesniegumu ir jāvēršas Vidi degradējošu būvju komisijā un jāsaņem atļauja par esošā dekoratīvā pārsega izvietošanu. Ja noteiktajā termiņā iesniegums netiks saņemts, komisija lems par paaugstināta nekutamā īpašuma nodokļa piemērošanu.

Lai saņemtu atļauju dekoratīvā pārsega izvietošanai, ir jāiesniedz rakstisks iesniegums, kuram jāpievieno ne agrāk kā vienu gadu no tā iesniegšanas brīža derīgs būves tehniskās apsekošanas atzinums un Rīgas pilsētas būvvaldē saskaņota dekoratīvā pārseguma skice. Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs vērš uzmanību uz to, ka, izvietojot dekoratīvo pārsegu, ir jārespektē būves arhitektoniskais risinājums, pārsegam jābūt labā dizaina kvalitātē un tā krāsu risinājumam jāatbilst arhitektoniskajam stilam un jāiekļaujas apkārt esošajā pilsētvides ainavā.

UZZIŅAI

C kategorijas būve – vidi degradējoša būve, kuras uzturēšanā ir konstatēta saistošo noteikumu prasību neievērošana: nav likvidēti būvju konstrukcijās vai uz arhitektoniskajiem elementiem augoši krūmi, koki vai sūnas; būvju apdares materiāli ir saplaisājuši nodrupuši, satrupējuši, tos sabojājusi korozija vai erozija; netiek nodrošināta būvju fasāžu un citu ārējo konstrukciju savlaicīga atjaunošana un krāsošana atbilstoši būves arhitektoniskajam stilam un apkārt esošajai pilsētvides ainavai.