Centrāltirgū ogu pārbagātība

Ieejot Rīgas Centrāltirgus atklātajā laukumā, lai arī kur acis raudzītos, tirdzniecības stendi ir bagātīgi piepildīti ar dažnedažādām ogām © F64

Jāņogu, upeņu, melleņu, zemeņu, ērkšķogu, aveņu un citu gan dārzā, gan mežā lasītu ogu Rīgas Centrāltirgū ir pārpārēm. Svaigas, vērtīgiem vitamīniem bagātas. Vasara ir īstais laiks, kad ar tām mieloties no sirds. Izvēle plaša.

Pavērojot pircēju paradumus, patlaban cieņā ir zemenes, ķirši un upenes. Lielākoties zemenēm cena ir ap diviem eiro, atsevišķas šķirnes maksā arī no 2,70 līdz 3,50 eiro. Līdzīgas cenas arī ķiršiem – no 1,80 eiro līdz 3,30 eiro kilogramā. Nedēļas laikā strauji pieaudzis upeņu piedāvājums – pircējiem ieguvums gan cenas ziņā (upenes kļuvušas lētākas), gan izvēles iespēju ziņā. Upenes maksā no 1,20 līdz diviem eiro kilogramā.

Jāņogas kilogramā maksā no 1,50 eiro līdz diviem eiro, avenes no 1,20 līdz diviem eiro par kastīti vai 4 eiro kilogramā. Kupls ir meža melleņu tirgotāju pulciņš – tās salasītas un tiek pārdotas dažāda izmēra trauciņos, arī cenas atšķirīgas, bet jārēķinās, ka litrs šo ogu maksās aptuveni no 2,50 līdz 3,50 eiro. Meža zemenītēm (plastmasas glāzē) cena ap eiro. Bet dārza mellenēm divas cenas – 8 vai 10 eiro kilogramā. Ērkšķogas tiek tirgotas par 1,80 eiro kilogramā, lācenes – 10 eiro kilogramā. Litrs gaileņu – četri eiro (biežākā prasītā cena).

Lētākas kļuvušas cūku pupas – cena no trīs eiro noslīdējusi līdz 1,50 līdz 2 eiro. Gurķi nopērkami, sākot no 50 centiem līdz 1,20 eiro kilogramā, tomāti maksā no 90 centiem līdz 3,50 eiro kilogramā. Sarkanās bietes var iegādāties no 80 centiem līdz 1,50 eiro, kabačiem cena ir no 60 līdz 80 centiem, sviesta pupas kilogramā nopērkamas, sākot no 1,80 līdz 2,50 eiro. Jaunie kartupeļi maksā no 30 līdz 90 centiem, kāposti 50 vai 60 centu, ziedkāposti – no 80 centiem līdz 1,20 eiro, burkāni no 90 centiem līdz 1,20 eiro, jaunie sīpoli – nedaudz virs viena eiro.



Latvijā

Kārtējie trīs miljoni, kas iztērēti valstij neizdevīgi un izšķērdīgi. Zaļais kurss drīzāk izmantots kā aizsegs nepamatotam līdzekļu izlietojumam. Tik skarbi ir Valsts kontroles secinājumi par zemkopības ministrijas e auto uzlādes staciju tīklu. Revidenti materiālus nodevuši tiesībsargiem un Iepirkumu uzraudzības birojam, vēsta "Nekā Personīga".

Svarīgākais