Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Mežacūkām trimdā pietrūkst Rīgas asfalta

© F64

Sagūstītās mežacūkas, ko aizvakar no lielpilsētas trokšņa pārveda lauku mierā un klusumā, par šo faktu nebija sajūsmā. Tikušas laukā no būra, tās nevis aiztraucās prom gaismas ātrumā, kā būtu darījis jebkurš normāls savvaļas dzīvnieks, bet palika turpat dzīvojamies. Blenza uz papardēm, it kā jau tagad pietrūktu Rīgas asfalta, skaļas mūzikas un atkritumu urnu.

«Es paredzu, ka šī būs jauna problēma. Cūkas atradīs tuvākās mājas un mēģinās uzvesties sev ierastajā stilā,» saka Pierīgas mednieku kluba pārstāvis Kaspars Šuikovskis.

Līgums starp Rīgas pašvaldību un medniekiem vēl nav noformēts, tomēr pirmo darbu viņi jau ir paveikuši. Pirmdien Mežciemā sagūstītas divas pieaugušas mežacūkas ar 13 prāviem sivēniem. Iedzīta krātiņā, kopā ģimene svērusi aptuveni tonnu. Pēcāk sveikas un veselas izlaistas Tīnūžu apkaimē Daugavas mežniecībā.

Šoreiz gūstītājiem paveicās, ka viss bars tik kompakti klausījis viņu rīkojumiem, bet uz priekšu būs grūtāk. Barība ir vienīgais veids, kā cūkas ievilināt aplokā, bet vasarā un rudenī tās nekur netrūkst. Labāk noteikti veiksies, sākot ar novembri. Tomēr mednieki jau palēnām sāk piebarot Rīgas cūkas, lai pēc zināma laika varētu uzstādīt aplokus un tās no jaunajiem priekšmetiem nebaidītos. Kaspars Šuikovskis prognozē, ka līdz janvāra beigām 95% Rīgas mežacūku būs izķertas.

Cits jautājums, kas ar tām notiks jaunajā dzīvesvietā. Triju paaudžu laikā tās ir domestificējušās – pieradušas pie cilvēka, pie pilsētas dzīves un varētu arī nespēt pilnvērtīgi atgriezties savvaļas sabiedrībā. Mednieki par briestošajām nepatikšanām runājuši jau pirms pieciem gadiem, taču toreiz viņos neviens neuzskatīja par vajadzīgu ieklausīties. Nepopulāri. Tagad, nonākuši savvaļā, šie dzīvnieki kritīs par upuri plēsējiem vai medniekiem. Šaubu nav. Tāpēc no mednieku viedokļa racionālāk būtu cūkas uzreiz apšaut. Tomēr jūtelīgajiem pilsētniekiem šāds risinājums nav pieņemams, un mežacūkas jāizved. Apšaus vēlāk. Svarīgi vienīgi pieskatīt, lai populācija atkal no jauna neienāk Rīgā.

Rīgas izpilddirektors un Medību koordinācijas komisijas vadītājs Juris Radzevičs lēš, ka mežacūku izķeršanas darbi pašvaldībai izmaksās ap 4000 eiro. Šajā summā ietilpst aprīkojums un atlīdzība medniekiem. Arī dzīvnieku iezīmēšana, izmantojot krotālijas. Tās ļaus izsekot dzīvnieku pārvietošanās ģeogrāfijai un pieskatīt, vai kāda deportētā cūka necenšas atgriezties pilsētā.