Deficīts liek piemaksāt

© NRA

Datos par mājokļu tirgu izceļas māklerfirma Latio ar aprēķiniem, ka Rīgas standartapbūves dzīvokļu cena jūnijā cēlusies par 10 eiro kvadrātmetrā.

Pretēji Latio, kura aprēķinātā vidējā cena sasniegusi 674 eiro kvadrātmetrā, jau septīto mēnesi pēc kārtas nekādas cenu izmaiņas nekonstatē Ober Haus (=651). Mērenāku pieaugumu apliecina Arco Real Estate, koriģējot maija pieaugumu no iepriekš vēstītā +1 eiro uz +2 eiro, un jūnijā pieliekot vēl divus eiro (=645).

Cenu pieauguma pamatojumam tiek uzrādīti trīs apstākļi, kas ierobežo mājokļu piedāvājumu. Pirmkārt, standartapbūves apjoms ir ierobežots pēc definīcijas, tā ir padomju laika produkts, kas nav vairs papildināms. Otrkārt, mājokļu pārdošanu vai pirkšanu diktē cilvēku individuālās vajadzības, nevis vispārējs viedoklis, ka tagad ir īstais laiks izdevīgi pārdot vai tieši otrādi pirkt, kas savukārt spētu mobilizēt mājokļu pārdevējus. Treškārt, faktiski pārtrauktā uzturēšanās atļauju piešķiršana ārzemniekiem pret nekustamā īpašuma pirkumu ir apstādinājusi mājokļu būvi vispār un tādējādi izslēgusi iespēju, ka līdzās ārzemniekiem sev vietu atrod arī kāds vietējais pircējs. Uz ārzemnieku vajadzībām atstātajiem supermājokļiem šie pircēji pretendēt nevar, bet viņiem ir nauda un vēlēšanās pirkt, ko viņi realizē, izpērkot labākos no piedāvājumiem standartapbūvē.

Saeimas balsojums par uzturēšanās atļauju tirdzniecības faktisku pārtraukšanu komplektā ar mājokļu celtniecības nozares iznīcināšanu rosina pāršķirstīt pāris gadu vecas avīzes un salīdzināt tagadējos protestus pret bēgļu uzņemšanu Latvijā ar toreizējām diskusijām attiecībā uz Latvijas sākto tirgošanos ar uzturēšanās atļaujām Šengenas zonā. Politiķi abos gadījumos rīkojas pretēji sabiedrības viedoklim. Pret bēgļu uzņemšanu opozicionāru un pusopozicionāru grupējumi iebilst tikai tik, lai būtu patrokšņojuši, bet pret uzturēšanās atļauju tirdzniecību nobalsoja deputātu absolūtais vairākums (79). Tātad Saeimas balsojumus diktē ārējs spēks, kam vietējie grupējumi paklausa vienādi un neatkarīgi no tā, vai šo grupējumu sauc Vienotība, vai Saskaņa, vai Visu Latvijai!-TB/LNNK. Vienā laikā ar uzturēšanās atļauju tirdzniecības pārtraukšanu presē parādījās dažas liecības, ka caurlaides uz Šengenas zonu Latvijā varēja saņemt, nopērkot nevis reālu nekustamo īpašumu, bet tikai izziņu par īpašumu. Šengenas zonas valstis aizliedza Latvijas korumpētajiem ierēdņiem un policistiem turpināt izsniegt caurlaides uz šo zonu.



Latvijā

23. septembrī Cēsu novadā, Līgatnē, kādā dzīvoklī tika atrasts 1973. gadā dzimuša vīrieša līķis ar vardarbīgas nāves pazīmēm. Valsts policijas amatpersonas, reaģējot uz izsaukumu, notikuma vietā konstatēja, ka vīrietim nodarīti smagi miesas bojājumi, tostarp brūces galvas apvidū, kas, iespējams, izraisīja viņa nāvi. Par notikušo nekavējoties sākts kriminālprocess.