Kleever nosaukumu nemainīs

© F64

Valsts valodas centrs (VVC) gatavo vēstuli Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) vadībai ar aicinājumu ievērot labu praksi un pārdomāt, vai restorānam tās telpās jāsaglabā nosaukums Kleever.

VVC pārstāvis Viesturs Razumovskis saka – valodas sargiem nav tiesību aizliegt lietot tādu nosaukumu, bet viņi var izteikt neizpratni un nepatiku, pārstāvot sabiedrības viedokli. VVC uzskata, ka LNB kā nacionālas nozīmes valsts kultūras iestādei piemērotāks būtu latviskas cilmes vārds.

«Izsakot nosodījumu, mēs paužam sabiedrības viedokli. Domāju, ka nekļūdīšos, teikdams, ka sabiedrībai nav pieņemams šāds nosaukums,» skaidro VVC Valodas kontroles Rīgas reģiona nodaļas vadītājs V. Razumovskis. LNB preses sekretārs Augusts Zilberts Neatkarīgajai atbild, ka sagaidīšot VVC vēstuli, lai iepazītos ar argumentiem un pretenzijām. «Par restorāna nosaukuma maiņu neesam domājuši, jo uzskatām, ka ir vēsturisks pamatojums,» viņš uzsver. Pirms pāris gadiem akadēmiķis Jānis Stradiņš esot LNB nosūtījis vēstuli, kurā aizrādījis, ka adrese «Mūkusalas iela 3» nav precīza. Gaismas pils ēka ir uzbūvēta Klīversalas, nevis Mūkusalas rajonā. Tāpēc Kleever, kas izvēlēts pēc līdzības ar Klīversalas nosaukumu, ir atbilstīgs nosaukums LNB restorānam.

V. Razumovskis savukārt norāda, ka restorāna nosaukumam ir jāiekļaujas vidē. Ja sakām «Ziedoņa zāle Gaismas pilī», nosaukumi ir saskanīgi un tematiski. Ja kāds ierosinās pēc Ziedoņa zāles apmeklējuma Gaismas pilī paēst restorānā Kleever, skanēs nesaprotamāk. Pēc viņa domām, ideju konkursam iesūtītie nosaukumi bijuši asprātīgi. Arī tie, kas izskanējuši sociālajos tīklos. Bija, no kā izvēlēties. Ja restorāns būtu nodēvēts Antiņa vārdā, tas tematiski saskanētu vairāk nekā ar pašreizējo, piemēru nosauc VVC pārstāvis.

A. Zilberts argumentē, ka Kleever ir no jauna radīts, stilizēts vārds. To izvēloties, varbūt grēkots no valodas viedokļa, bet LNB noteikti neesot vēlējusies šķobīt valsts valodas pamatus.

Jāpiebilst, ka Gaismas pils restorāna apmeklētāji jau kādu laiku tiek aicināti iebaudīt vēlās brīvdienu brokastis jeb brančotēku. Citviet brančs jeb vēlās brokastis tiek piedāvāts brančotavās, bet Gaismas pilī šo ēdienreizi dēvē par brančotēku – asociācija ar vārdu «bibliotēka». Restorāns Kleever jau ir atvērts, un A. Zilberts pajoko, ka cīkstiņš ap nosaukumu acīmredzot nācis par labu biznesam – pēdējās dienās restorānā saņemtas daudzas rezervācijas pasākumiem.



Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.