Rīgas mežacūkas sāks izķert šonedēļ

© Ekrānšāviņš

Jau šonedēļ Rīgā sāksies pilsētas teritorijā klaiņojošo mežacūku izķeršana, šodien mednieki dzīvniekus jau sākuši izķert Mežciemā, pastāstīja Rīgas pilsētas izpilddirektors un Medību koordinācijas komisijas vadītājs Juris Radzevičs (GKR).

Viņš pastāstīja, ka pagājušās nedēļas beigās saņemta dzīvnieku izķeršanas atļauja no Valsts meža dienesta un rīt tiks noslēgts līgums ar Pierīgas Mednieku klubu, kura pārstāvji veiks izķeršanas darbus. Tomēr jau šodien pēc Rīgas Pašvaldības policijas aicinājuma mednieki esot sākuši mežacūku izķeršanu Mežciemā, kur šorīt privātīpašumā manīta paprāva dzīvnieku ģimene.

Radzevičs pastāstīja, ka pašvaldība, veicot šos darbus, cer iekļauties summā 4000 eiro apmērā. Pašreiz šādas ir provizoriskās izmaksas nepieciešamajam aprīkojumam un darba veicēju atlīdzībai.

Kopumā Mežciemā šodien notvertas divas lielas mežacūkas un 13 sivēni, kuri tiks izvesti uz Tīnūžu mežiem.

Jau ziņots, ka Rīgas Medību koordinācijas komisija lēmusi, ka pilsētā esošās mežacūkas tiks ķertas dzīvas, izmantojot ēsmu, un izvestas uz pašvaldībai piederošiem mežiem Tīnūžu apkaimē Daugavas labajā pusē. Visas mežacūkas pilsētas teritorijā plānots izķert un pārvietot uz Tīnūžiem līdz rudens sākumam.

Noķertos dzīvniekus plānots arī iezīmēt, izmantojot krotālijas, kas ļaus izsekot šo dzīvnieku atrašanās vietām un pārvietošanās ģeogrāfijai.

Latvijā

Lai avīzes “Kurzemes Vārds” 1919. gada 3. oktobrī nodrukātais apsveikums jaundibinātajai Latvijas Universitātei atgādina, ka augstskolu Latvijas valsts nodibināja kara laikā: “Lai pulcējas ap to kā droši sargi mūsu jaunekļi stiprām bruņām un asiem šķēpiem varenajās rokās uz cīņu pret tumsības varu, kas kā baigi draudoši ķēmi vēl spiežas ap Gaismas kalnu, kurā lepni pacēlusies mūsu jaunā Burtnieku pils.”

Svarīgākais