Mona Liza tagad aplūkojama arī Abrenes ielas galapunktā

Rīgas satiksme sadarbībā ar mākslinieku Jāni Anmani vienā no Rīgas lielākajiem autobusu galapunktiem Abrenes ielā izveidojusi Rīgas brīvdabas mākslas galeriju Satikšanās © F64

Abrenes ielā esošās piecas pieturvietas tagad izdaiļo gandrīz 100 slavenu mākslinieku gleznu reprodukcijas un jauno talantu zīmējumi. Šī Rīgas satiksmes iniciatīva realizēta kopā ar mākslinieku Jāni Anmani, kurš ir gandarīts, ka cilvēkiem, gaidot autobusu, ir iespēja uz laiku iegrimt mākslas pasaulē, piemēram, skatīt klātienē Monu Lizu un citus mākslas šedevrus.

Bez iedvesmas nekādi

Galapunktā izvietotās Rīgas brīvdabas mākslas galerijas Satikšanās radīšanā kopā ar J. Anmani iesaistījās Ernests Elings-Eliass, Laimdota Ikere, Karīna Gīle, Justīne Rudzīte, Emīlija Ratkusa, Alise Strautmane, Madara Beijere, Marta Garkalne, Diāna Anmane, Kārlis Ārgalis Straumēns, Krišjānis Straumēns, Jeļena Valtere, Anatolijs Vasiļjevs, Juris Finks, Jeļena Obrazcova, Oļegs Trušins. J. Anmanis stāsta, ka visiem iesaistītajiem galerijas pamatideja iepatikusies un viņi tajā darbojušies ar neviltotu interesi. Arī Madara Beijere nolēma plašākai publikai parādīt piecus savus darbus. Viņa pati mākslas pasauli izzina jau kopš četru gadu vecuma. Viņas talantu pamanīja vecmāmiņa, kas meiteni aizveda pie J. Anmaņa. Šo gadu laikā tapuši ļoti daudzi darbi. Madarai gan pašai vairāk tīk atainot dabas skatus vai ļauties brīvam fantāzijas lidojumam, piemēram, pieturvietā ir apskatāms viņas fantāzijas zirgs. Madara stāsta, ka ikviena darba tapšanas procesā ļoti svarīga ir iedvesmas deva. Ja tā ir, glezna var rasties pat pusotras stundas laikā. Ja iedvesmas nav, arī roka tik veikli nestrādā. «Mākslu vajag dot, rādīt tautai. Prieks, ka brīvdabas izstādē tā skatāma par brīvu ikvienam interesentam,» uzsver Madara. Veidojot mākslas galeriju, viņa secināja, ka pieturvietās esošie cilvēki ļoti atsaucīgi uztvēra mākslinieku izdarības.

Mākslinieku kokteilis

Mākslinieku ampluā bija iejutušies gan pavisam mazi ķipari (sākot no trīs gadus vecas meitenītes), gan cienījama vecuma ļaudis (vecākajam gleznas autoram jau rit 83. gads).

«Bērni mākslā ir ļoti patiesi,» secina J. Anmanis, piebilstot, ka brīvdabās izstādē ieraugāma tautas māksla. «Reiz pieturvietām garām gāja jauna māmiņa ar bērnu ratiņiem. Viņa man teica, ka arī glezno. Aicināju atnest kādu savu darbu. To viņa arī izdarīja – pieturvietās izvietotas divas viņas gleznas,» stāsta J. Anmanis. Viņš arī uzskata, ka izstāde pilda izglītojošu funkciju – iepazīstina gan ar jauniem talantiem, gan jau atzinību guvušiem māksliniekiem, proti, pieturvietās skatāmas arī tādas slavenu mākslinieku gleznu reprodukcijas kā, piemēram, Leonardo da Vinči Mona Liza, Vinsenta van Goga Saulespuķes, Sandro Botičelli Veneras dzimšana, Jāņa Anmaņa Vīzija un Vecrīga.

Negarlaikoties, bet baudīt Rīgas satiksmes valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens cer, ka, gaidot transportu, mākslas darbi palīdzēs cilvēkiem kaut uz dažām minūtēm novirzīt domas no ikdienas darbiem, steigas un vairos viņos pozitīvo.

Arī Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Vadims Baraņņiks uzskata, ka brīvdabas izstāde ļaus lietderīgi aizpildīt laiku pirms autobusu pienākšanas. «Iniciatīva apliecina, ka Rīgas satiksme pilda ne tikai savu pamatfunkciju – pārvadā pasažierus, bet palīdz sabiedrībai atvērt durvis uz mākslas pasauli,» teic V. Baraņņiks.

Rīgas brīvdabas mākslas galerija ikvienam interesantam ir apskatāma bez maksas. Iepriekš Abrenes ielas galapunkta pieturvietas noformēja Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļas studenti.



Latvijā

Kārtējie trīs miljoni, kas iztērēti valstij neizdevīgi un izšķērdīgi. Zaļais kurss drīzāk izmantots kā aizsegs nepamatotam līdzekļu izlietojumam. Tik skarbi ir Valsts kontroles secinājumi par zemkopības ministrijas e auto uzlādes staciju tīklu. Revidenti materiālus nodevuši tiesībsargiem un Iepirkumu uzraudzības birojam, vēsta "Nekā Personīga".

Svarīgākais