Suņus uzskaita nepilnīgi

Rīgā dzīvniekus nedrīkst turēt uz lodžijām un balkoniem, bet suņi pastaigā jāved pavadā, ja vien dzīvnieks neuzturas pašvaldības īpaši norādītā vietā, kur var drasēt bez saites © F64

Šad un tad pašvaldības namu apsaimniekotājs mēdz atgādināt par dzīvnieku turēšanas noteikumiem daudzdzīvokļu mājās. Iepriekš mājdzīvnieku – suņu un kaķu – uzskaiti dzīvokļos bija uzdots noskaidrot sētniekiem.

Visbiežāk gan sūdzības rodas kaimiņiem, ja suns skaļi un bieži rej vai ja dzīvoklī dzīvnieki tiek turēti antisanitāros apstākļos. Daudzdzīvokļu mājās mājdzīvnieku uzskaite ir svarīga arī tādēļ, lai varētu noskaidrot, vai tas ir vakcinēts pret trakumsērgu, tomēr var pārliecinoši apgalvot, ka suņu, kaķu un mājas sesku uzskaite ir nepilnīga.

Saskaņā ar Rīgas domes saistošajiem noteikumiem suņa īpašniekam pašam ir jāreģistrē suns un ik gadu līdz 1. martam jāsamaksā suņa turēšanas nodeva 8,54 eiro apmērā. Par suņiem, kuri iegādāti gada otrajā pusē, attiecīgajā gadā jāsamaksā puse no suņa turēšanas nodevas. Rīgā šie līdzekļi tiek izmantoti suņu pastaigu laukumu ierīkošanai, maznodrošināto iedzīvotāju vai bezsaimnieka dzīvnieku sterilizācijai, eitanāzijai un slimu dzīvnieku ārstēšanai. Jo mazāk iedzīvotāju samaksā suņu nodevu, jo mazāk naudas var atvēlēt suņu pastaigu laukumu ierīkošanai. Līdz šim tāds bija viens – Eksporta ielā, bet tagad suņu pastaigu laukumi ir iekārtoti arī atjaunotajos Grīziņkalna un Ziedoņdārza parkos.

Nodeva jāsāk maksāt, kad suns sasniedzis 3 mēnešu vecumu, un jāmaksā ik gadu visa suņa mūža garumā. Apliecinājums, ka nodeva samaksāta, ir žetons, kas jāpiestiprina pie kaklasiksnas. Suns ir jāreģistrē Lauksaimniecības datu centra vienotajā datubāzē vai veterinārajā klīnikā, ar ko Rīgas dome ir noslēgusi līgumu.

Suņa turēšanas nodeva ir samazināta par 50 procentiem sterilizēto dzīvnieku īpašniekiem un maza izmēra dekoratīvo suņu, kuru skausta augstums nepārsniedz 35 cm, īpašniekiem. No nodevas ir atbrīvoti vientuļie nestrādājošie pensionāri, 1. un 2. grupas invalīdi, redzes un dzirdes invalīdi.

Par izvairīšanos no suņu turēšanas nodevas samaksas ir paredzēta administratīvā atbildība, bet šajā gadījumā soda piespriešana būs atkarīga no kaimiņu sūdzībām vai policijas pārbaudes. Visticamāk, nenomaksātu nodevu konstatēs tad, ja dzīvnieku pārvadās sabiedriskajā transportā bez nepieciešamiem dokumentiem vai neatbilstoši noteikumiem. Pastāv neliela varbūtība, ka suņa saimnieku tāpat vien uz ielas apturēs policists ar prasību uzrādīt ikgadējo nodevas žetonu.