Ilgstošais sals veicinājis ogļu putekļu izplatīšanos Rīgas ostas tuvumā

Valsts vides dienests (VVD) saņēmis Krēmeru iedzīvotāju sūdzības, ka Rīgas ostā notiekošie ogļu kraušanas darbi veicinājuši ogļu putekļu izplatīšanos Rīgas ostas tuvumā.

Kā aģentūru LETA informēja VVD ģenerāldirektors Vilis Avotiņš, ogļu putekļu izplatīšanos, kā dēļ ne tikai sniegs un māju jumti kļuvuši melni, bet arī gaisā jūtami putekļi, veicinājis ilgstošais sals, kas jau ilgāku laiku valda Latvijas teritorijā.

"Patlaban situācija ir ļoti nepatīkama gan Krēmeru iedzīvotājiem, gan arī uzņēmējiem, kas strādā ar oglēm, jo ogles Latvijā ir ļoti pieprasīta produkcija aukstajā laikā. Šos ogļu izkraušanas darbus nelabvēlīgos laika apstākļos var uz brīdi aizkavēt, bet nedomāju, ka tos var apturēt uz visu ziemu, jo tad var parādīties citas problēmas," sacīja Avotiņš.

Lai pastiprināti uzraudzītu ogļu terminālus un to darbību, kā arī lai sekotu līdzi, cik lielā mērā tiek ievēroti izsniegtās atļaujas nosacījumi, notikuma vietā darbojas VVD inspektori. Uzņēmumiem izsniegtajās atļaujās iekļauti nosacījumi, kuros noteikti pasākumi, kas jādara apstākļos, kad ir palielināta ogļu putēšana. Tāpat tiek izvērtēti jau izdoto atļauju nosacījumi, jo iespējams, ka nepieciešams mainīt vai pastiprināt kādu punktu, lai turpmāk šādos apstākļos līdzīgu problēmu nebūtu vai to būtu mazāk.

"Šādos laika apstākļos, kad ir ilgstošs sals, nav iespējams veikt ogļu mitrināšanu ar ūdeni, kā tas tiek darīts vasarā, lai novērstu ogļu putēšanu. Vasarā uzņēmumi, kas rīkojas atbilstoši atļaujām, ogles mitrina, tādēļ šādu problēmu nav, kaut arī vasarā ogļu pārkraušanas apjomi, gatavojoties ziemai, ir lielāki," sacīja VVD ģenerāldirektors.

Pēc Avotiņa teiktā, patlaban jau ir atsevišķi uzņēmumi, kuriem veikti ierobežojumi viņu darbībā.

VVD ģenerāldirektors uzsvēra, ka vairāk nekā mēnesi ilgstošais sals ogļu putēšanu ir pastiprinājis, taču arī ogļu uzņēmēji ir ieinteresēti, lai šādu problēmu būtu pēc iespējas mazāk. Iepriekšējos gadus, kad ziemā sals nav bijis tik ilglaicīgs kā šogad, šādu problēmu bijis stipri mazāk.

Latvijā

Latvijas Universitātes (LU) fonds saņēmis vienu miljonu eiro lielu ziedojumu no uzņēmuma "MikroTik" Eksakto zinātņu un tehnoloģijas fakultātes un Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultātes atbalstam, informē augstskola.

Svarīgākais