Divi vīrieši uzskata, ka "Rīgas satiksme" darbiniekiem ir parādā desmit miljonus latu

"Rīgas satiksme" (RS) ir parādā saviem esošajiem un bijušajiem darbiniekiem apmēram desmit miljonus latu, tādus aprēķinus veikuši Igors Kopilovs un Aleksandrs Dudarevs, kurš darbu RS pats gan jau pametis.

Par to šodien raksta laikraksts "Telegraf".

Kā norāda abi vīrieši, saskaņā ar darba likumu darbiniekiem, kuri pakļauti īpašam riskam, normālais darba laiks nedrīkst pārsniegt septiņas stundas dienā un 35 stundas nedēļā. Tas pats attiecas arī uz nakts darbu strādājošiem.

Kā uzskata abi vīrieši, RS neievēro šīs likuma prasības, neskatoties uz to, ka uzņēmumam ir saraksts ar profesijām, kas pakļautas īpašam riskam. To paredz 12.pielikums pie kolektīvā līguma.

Tā vietā darbiniekiem tikusi cita priekšrocība - trīs papildu atvaļinājuma dienas. Kā atzīst abi vīrieši, šī priekšrocība arī ir laba, taču taču viņi ir neizpratnē, kāpēc visiem RS strādājošajiem cilvēkiem tomēr ir astoņu stundu darba diena. Ja cilvēki piekrituši strādāt virsstundu darbu, par to viņiem atbilstoši jāmaksā, taču RS to nedara, atzīmē abi vīrieši.

RS uz šīm pretenzijām atbildējusi, ka uzņēmumā strādā pēc summētā darba laika. Saskaņā ar darba likumu summētais darba laiks nedrīkst pārsniegt 56 stundas nedēļā un 160 stundas četru nedēļu periodā, ja darba koplīgumā vai darba līgumā nav noteikts citādi.

Kā norāda abi pretenziju autori, darba likums nepieļauj strādājošā situācijas pasliktināšanu pēc darba devēja piedāvātiem noteikumiem. Bet kā to vēl nosaukt, ja darbiniekiem saskaņā ar likumu noteikta septiņu stundu darba diena, bet viņiem ir jāstrādā par stundu vairāk, norāda abi pretenziju autori.

Abi vīrieši laikrakstam stāsta, ka Valsts darba inspekcija ilgi ir izvairījusies no viņu jautājumiem, kamēr vēstulēs ticis minēts RS vārds. Savukārt kad Saeimas deputāts Juris Sokolovskis Darba inspekcijai lūdzis skaidrojumu par darba laiku riska profesijās strādājošajiem, nepieminot RS, tad esot atnākusi atbilde, kur rakstīts, ka šīs profesijas cilvēkiem nav jāstrādā vairāk par septiņām stundām dienā un 35 stundām nedēļā.

Kopilovs un Dudarevs tagad ir aprēķinājuši, ka RS parāds tās darbiniekiem veido desmit miljonus latus.

Vīrieši plānojuši nosūtīt vēstuli sabiedrisko pakalpojumu un transporta darbinieku arodbiedrībai "LAKRS", apvienībai LABA, kā arī sola vērsties RS konfliktu komisijā. Ja jautājumu neizdosies atrisināt, abi sola pat vērsties tiesā.

Latvijā

Aizvakar, 1. oktobrī, policijā saņemta informācija, ka Ventspilī, pa pilsētas centru pārvietojas vīrietis ar ierocim līdzīgu priekšmetu, pēc kā viņš aizturēts. Valsts policijā par notikušo uzsākts kriminālprocess un noskaidrots, ka viņš pirms aizturēšanas sašāva ēkas logu. Šodien vīrietim piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums, informē Valsts policija.

Svarīgākais