Nākamnedēļ lems par Eiropraida norisi Rīgā

© f64

Rīgas dome pirmdien, 8.jūnijā, plkst.10 lems par pasākumiem, kuri ir pieteikti Vērmanes dārzā 20.jūnijā, tostarp Eiropraidu, aģentūru LETA informēja biedrības "Antiglobālisti" valdes priekšsēdētājs Andris Orols.

 

Pieaicināti arī biedrību "Antiglobālisti" un "Mozaīka" pārstāvji. Orols uzsver, ka "Antiglobālisti" pirmie pieteica savu pasākumu šajā datumā, kas nozīmējot, ka viņiem ir priekšroka veidot savu pasākumu.

Atbilstoši likumam citi pieteicēji var veidot savus pasākumus konkrētā vietā un laikā tikai tad, ja pirmie atsauc savu pieteikumu, vai arī tad, ja neiebilst, ka pasākumi noris paralēli. Līdz šim Rīgas domes pārstāvji sarakstē ar biedrību "Antiglobālisti" esot pauduši viedokli, ka nevis "Mozaīkai" būtu jākomunicē ar "Antiglobālistiem" un jāmēģina rast kompromisu, bet gan "Antiglobālistiem" būtu jālūdz atļauja "Mozaīkai" sava pasākuma rīkošanai.

Šāda Rīgas domes pozīcija īsti neatbilstot likumam un varētu liecināt vai nu par "spiedienu no augšas" - lai tiktu atļauts šis praids, kurā piedalīties plāno daudzas augstus amatus ieņemošas citu valstu amatpersonas -, vai nu par interešu konfliktu - par iespējamu ietekmīgu "jautro puišu un meiteņu" daudzumu pašā Rīgas pašvaldībā, kuri atbalsta savus domubiedrus no "Mozaīkas", kā arī lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu kustības.

Kā ziņots, Rīgas pašvaldības rīcībā pašlaik nav informācijas, kas liktu veikt ierobežojošas darbības saistībā ar pieteikto Eiropraida gājienu un sapulci, ko biedrība "Mozaīka" plāno rīkot Rīgā 20.jūnijā, aģentūrai LETA pastāstīja Rīgas domes pārstāvis Uģis Vidauskis.

"Mozaīka" 20.jūnijā pie Vērmanes dārza vēlas rīkot gājienu un sapulci, kas sabiedrībā tiek saukts par Eiropraidu. Gājiens pieteikts maršrutā Vērmanes dārzs-Tērbatas iela-Bruņinieku iela-Brīvības iela-Brīvības bulvāris-Vērmanes dārzs un sapulce - Vērmanes dārzā. Kā pasākuma mērķis minēts "veicināt sabiedrības izpratni par cilvēktiesībām, dažādību, seksualitāti, dzimuma identitāti un ar to saistītiem jautājumiem un informēt par lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu cilvēku tiesisko stāvokli Latvijā, pieprasīt grozījumu izdarīšanu normatīvajos aktos, kas nodrošinātu visu cilvēku neatkarīgi no viņu piederības kādai sabiedrības grupai vienlīdzīgas tiesības dažādās dzīves jomās, kā arī svinēt daudzveidību un demokrātiju". Plānotais dalībnieku skaits ir 2000 personu.

Vairākas sabiedriskās organizācijas jau paudušas nosodījumu gaidāmajam pasākumam. Biedrība "Antiglobālisti" mēģinājusi nepieļaut tā norisi, pasākuma laikā piesakot citus pasākumus. Biedrības pieteikumu pašvaldība lēma neizskatīt, jo kā pasākuma mērķis tika norādītas prettiesiskas darbības, šādi ironiskā veidā paužot viedokli par Eiropraidu.

"Likums ironiju nesaprot," norādīja domē.

Pret Eiropraida norisi "Antiglobālisti" pie domes rīkoja arī piketu, aicinot cilvēkus parakstīties pret tā norisi Rīgā.