Ekshibicionisti apsēduši bērnudārzu

© F64

Kamēr pagājušajā nedēļā feisbukā turpināja ceļot brīdinājums par diviem pedofiliem Rīgā, Purvciemā, pie skolas Ūnijas ielā 93, no kuriem viens esot aizbēdzis Volkswagen busiņā, policija informēja, ka par netiklām darbībām pie bērnudārza aizturēti divi ekshibicionisti. Tas tiešām noticis Purvciemā, bet pie bērnudārza. Abi vīrieši par atvērtām auto durvīm garāmgājējiem, tajā skaitā bērniem, demonstrējuši savus dzimumorgānus.

Ūnijas ielā atrodas gan skola, gan bērnudārzs – netālu viens no otra. Tāpēc ekshibicionisti, ja viņu mērķis bija tieši bērni, izvēlējās stratēģiski piemērotu vietu. Par to viņiem piemērots arī pants, pēc kura uzsākts kriminālprocess, – par 16 gadu vecumu nesasniegušas personas pavešanu netiklībā. Kaut arī virinātājs fiziski pat nepieskaras savam upurim, ieraugot atkailinātus pieaugušā dzimumorgānus vai redzot, kā viņš pašapmierinās, bērns tiek emocionāli traumēts. Viņam var būt bail atrasties vietā, kur pieredzējis šādas darbības, vai arī viņš negribēs atrasties slēgtā vietā, piemēram, kāpņutelpā, kur pastiprināsies apdraudējuma izjūta.

Valsts policijā informē, ka uz notikuma vietu Ūnijas ielā devās policijas ekipāža, tomēr norādītās automašīnas un abu personu tur vairs nebija. Policistiem izdevās aizturēt abus iespējamos mētelīšu virinātājus – 1966. un 1967. gadā dzimušus vīriešus. Abi ir iepriekš tiesāti par mantiskiem noziegumiem, taču sodāmība jau dzēsta. Par šādu noziegumu var draudēt brīvības atņemšana uz laiku līdz trim gadiem, īslaicīga brīvības atņemšana, piespiedu darbs vai naudas sods.

Siltais gadalaiks virinātājiem liks sarosīties, un savas netiklās darbības viņi veiks biežāk, tāpēc aktuāls ir jautājums – kā rīkoties?

Tautā no mutes mutē klīst visdažādākie padomi, diemžēl ne vienmēr ir iespējams izvērtēt, kā rīkosies virinātājs. Viņš var būt arī agresīvs un pēc nicinošām piezīmēm vai draudiem var arī neaizbēgt, bet uzbrukt pats. Tiesa, ekshibicionisti pirms nonākšanas policijā riskē uzkrist uz celma un pārsist aci, kā gadījies kādam vīrietim Jelgavā. Pirms dažiem gadiem kāds jaunietis aizturējis vīrieti, kurš publiskā vietā mēģinājis pašapmierināties un, atkailinot dzimumorgānus, sekojis viņa sievai. Policijas ierašanās brīdī sievietes vīra aizturētajam 52 gadus vecajam vīrietim bija pārsista labā uzacs. Viņš paskaidrojis, ka esot paslīdējis uz kritušām koku lapām un atsities ar uzaci pret celmu.

Ekshibicionisti Rīgā ir notverti arī sabiedriskajā transportā, ne tikai nomaļās vietās. Ja bērns nonācis aci pret aci ar virinātāju, lai zvana vai nu vecākiem, vai, vislabāk, policijai vai arī vēršas pēc palīdzības pie tuvumā esošajiem pieaugušajiem. Rīgā, klusajā un nomaļajā Čuguna ielā, tika aizturēts vīrietis, kurš sekojis nepilngadīgai meitenei un atkailinājies viņas priekšā. Meitene neapjuka, bet piezvanīja pašvaldības policijas darbiniekam. Acīmredzot pazīstamam cilvēkam, jo vēlāk policijas informācijā tika teikts, ka šis darbinieks ekshibicionistu aizturējis no darba brīvajā laikā. Pēcāk atklājās, ka Čuguna ielas virinātājs jau iepriekš ir nonācis policijas redzeslokā, tajā skaitā par līdzīgām darbībām.

Jāpiebilst, ka joprojām tiek meklēts par Imantas pedofilu dēvētais dzimumnoziedznieks, kurš savu dzimumtieksmi ar mazgadīgām meitenēm apmierina daudzstāvu māju liftos. Medijos kļūdaini tiek izplatīta informācija, ka Imantas pedofils meitenes izvarojis. Tā nav. Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis šomēnes vērsies pie vecākiem, aicinot līdz ar siltā laika iestāšanos un gatavojoties vasaras brīvlaikam runāt ar bērniem par drošību. Kā redzams pēc 2014. gada sākumā uzsāktajām Imantas pedofila medībām, iedzīvotāju atsaucībai un policistu rīcībai bijuši rezultāti – pārbaudīts vairāk nekā 700 personu DNS, atklāti vairāk nekā desmit šāda tipa noziedznieki.

UZZIŅAI

  • Imantas pedofils gan nav atrasts, tāpēc policijai aicina iedzīvotājus sniegt informāciju, zvanot pa tālruni 110, 67829202 vai pa anonīmo uzticības tālruni 67086677 vai arī vēršoties tuvākajā policijas iecirknī.
  • Ja informāciju par šo personu nav iespējams nodot telefoniski, var sūtīt īsziņu uz numuru 112. Īsziņā īsi, bet pēc iespējas precīzāk, jānorāda aizdomīgās personas atrašanās vieta un visa papildu informācija, kas var palīdzēt policijai ātri reaģēt un pārbaudīt personu.



Latvijā

Gan pasaulē, gan Latvijā katru gadu palielinās bērnu skaits, kuriem nepieciešama pediatriskā paliatīvā aprūpe, aģentūru LETA informēja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Paliatīvās aprūpes dienesta vadītāja vietniece aprūpes jautājumos Sofja Tomase.

Svarīgākais