Bērnu rokām top krāšņi etalona dizaini

© F64

Bērnu domu plašumi un fantāzijas lidojums ir neizmērojami. To apliecināja arī Rīgas internātvidusskolas bērniem ar dzirdes traucējumiem 1. līdz 4. klašu audzēkņi, piedaloties Rīgas satiksmes zīmējumu konkursā un radot interesantus un krāšņus darbiņus. Viens no tiem jau gada izskaņā greznos dzeltenos etalonus. Balsošana par jaunu etalona dizainu jau sākusies.

Ciemojas 7. autobusu parkā

Lai jaunajiem māksliniekiem rastos idejas aizmetņi savam zīmējumam, pirms radošā procesa sākumskolas skolēni iepazina Rīgas satiksmes 7. autobusu parku – atraktīvas gides pavadībā viņi savām acīm skatīja, kur un kā tiek remontēti autobusi, spodrināti un mazgāti, lai tie saposti katru rītu varētu doties kārtējā braucienā. Skolēniem bija iespēja, piemēram, autobusa virsbūves mazgāšanas procesu redzēt, pašiem esot transportā – šie mirkļi izraisīja visneviltotāko sajūsmu. Bērni viesojās arī darbnīcās, kur remontē atsevišķas autobusu detaļas un iekārtas, izgatavo informatīvas plāksnītes ar sabiedriskā transporta kustības grafiku, kas tiek izvietotas vairāk nekā 1500 pieturvietās. Tāpat viņi tika izvizināti ar vienu no jaunajiem autobusiem, kas jau kādu laiku kursē arī Rīgas ielās.

Nepiemirst pat vissīkākās detaļas

Pēc izzinošās ekskursijas bērni ar lielu aizrautību ķērās klāt atbildīgajam procesam – uz papīra atainojot gan ekskursijas spilgtākos iespaidus, gan zīmējumā izklāstot savu redzējumu par sabiedrisko transportu. Zīmēšanas procesu pieskatīja mākslinieks Jānis Anmanis, uzlavējot mazos par viņu lielisko izdomu. Ātri vien tapa vairāki krāsaini zīmējumi, bērni bija ļoti piedomājuši pat pie vissīkākajām detaļām un niansēm, piemēram, 4. klases skolniece Violeta savam autobusam bija uzzīmējusi pat Rīgas satiksmes logo. Arī ikdienā viņai patīk zīmēt – visu, kas pirmajā brīdī iešaujas prātā. Savukārt Marta izveidoja unikālu puķu autobusu, kuru stūrēt viņa uzticēja vadītājai – sievietei. Viņa Rīgas satiksmē ciemojās pirmo reizi un bija gandarīta par iespēju iepazīt uzņēmumu tuvāk.

Rīgas internātvidusskolas bērniem ar dzirdes traucējumiem sākumskolas skolotāja Anna Malnača stāsta, ka mācību iestādes skolēni, it sevišķi sākumskolas bērni, ir ļoti aktīvi un atvērti, tāpēc bieži vien skola piedalās dažādos konkursos un citās aktivitātēs. «Bērniem bija lieli prieki, uzzinot par iespēju piedalīties zīmēšanas konkursā, un ar nepacietību viņi gaidīja braucienu uz Rīgas satiksmi,» saka A. Malnača.

Balsot varēs mēnesi

Šogad izvēlētā etalona dizaina tēma bija Moderns sabiedriskais transports, jo Rīgas satiksme domā par attīstību un komforta uzlabošanu pasažieriem, tajā skaitā arī jauna sabiedriskā transporta iegādi. Rīgā jau kursē 26 zemās grīdas tramvaji, un pakāpeniski piecu gadu laikā tiks saņemti arī moderni un komfortabli 125 trolejbusi un 175 autobusi.

Lai noskaidrotu, kurš no bērnu zīmējumiem gada izskaņā piešķirs etalonam jaunu izskatu, šodien sākusies interneta balsošana. Visi zīmējumi ir apskatāmo mājaslapā www.rigassatiskme.lv, tur arī iespējams nobalsot par sev tīkamāko. Balsot var vienu reizi dienā no viena datora. Balsošana ilgs vienu mēnesi.

Etalona zīmējumu konkursu Rīgas satiksme rīko jau sesto gadu. Līdz šim etalonam jaunu dizainu veidojuši vairāku bērnunamu un interešu izglītības iestāžu audzēkņi, arī bijušie Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Hematoonkoloģijas nodaļas pacienti.



Svarīgākais