9.maija svinības Uzvaras parkā notiks ar īpašu vērienu

© F64

Par godu Uzvaras dienai Rīgā 9.maijā Uzvaras parkā koncertēs vairāk nekā 500 mākslinieku.

Visas dienas garumā tradicionālās svinības par godu nacisma sagrāvei Uzvaras parkā rīkos biedrība "9.maijs.lv". Tās sāksies ar svinīgu ziedu nolikšanu pie pieminekļa plkst.10, piedaloties dažādu sabiedrisko organizāciju pārstāvjiem, vēstniekiem un politiķiem, tostarp arī Rīgas mēram Nilam Ušakovam (SC). Tam sekos vēstnieku uzrunas. Savukārt Rīgas mēra uzruna plānota vakarā - ap plkst.19.

Pēc ziedu nolikšanas ceremonijas Uzvaras laukumā uzstāsies krievu tautas instrumentu orķestris "Slavjaņe" un koris "Lada".

Koncerta turpinājumā Uzvaras laukumā uzstāsies Rīgas jauniešu koris, bērnu deju kolektīvi "Akvarelis", "Solo" un citi, kā arī festivāla "Baltijas talanti" uzvarētāji - ansambļi, duets "Māsas Nagornovas" un Jūlija Paršina, kā arī Jeļenas Švilpes vokālās studijas mākslinieki.

Koncertu turpinās baltkrievu tautasdziesmu ansamblis "Nadzeja", slāvu kultūras biedrības "Harmonika" krievu dziesmu ansamblis "Harmonika", krievu tautasdziesmu un deju ansamblis "Kriviči", krievu dziesmu ansamblis "Ivuški", kā arī tautas deju ansamblis "Ivuška".

Speciālu programmu sagatavojusi grupa "Kugliev Family Band". Savukārt muzikālu drāmu "Uzvaras diena" demonstrēs Starptautiskās Baltijas akadēmijas deju skolas "Natali" mākslinieki un vokālisti Irina Utkina un Romāns Starodubcevs. Uz skatuves kāps arī Aleksandrs Kazakovs un grupa "DaBa".

Plkst.18.55 klātesošie ar klusuma brīdi pieminēs Otrā pasaules kara upurus.

Savukārt plkst.20 Uzvaras parkā koncertēs serbu mūziķis Emīrs Kusturica ar savu orķestri "No Smoking Orchestra". Kusturica Rīgā uzstāsies par godu tradicionāli svinētajai Uzvaras dienai. Ap plkst.21 plānota grupas DDT uzstāšanās, kas arī speciāli ieradīsies Rīgā uz Uzvaras dienas svētkiem.

Savukārt plkst.22.45 plānots ikgadējais salūts, ar kuru noslēgsies svinības Uzvaras parkā. Salūts ir vienīgais pasākums, kuru daļēji finansē Krievijas vēstniecība, otra daļa tiek apmaksāta no privātiem ziedojumiem,  pastāstīja biedrības "9.maijs.lv" vadītājs Vadims Baraņņiks (SC).

9.maijā Rīgā norisināsies arī citi Uzvaras dienai veltīti pasākumi. No plkst.12 līdz 14 norisināsies gājiens Otrā pasaules kara upuru piemiņai "Mūžīgais pulks". Gājiena organizatori ir "Latvijas Antinacistiskās komitejas" pārstāvis Aleksejs Šaripovs un privātpersonas Broņislavs Zeļcermans un Elizabete Krivcova. Gājiens sāksies Kalnciema ielā - pie ēkas ar 14.numuru, tālāk dalībnieki dosies pa Slokas ielu uz Uzvaras bulvāri, gājienu noslēdzot pie Uzvaras pieminekļa. Kā ziņots, sarīkot šādus gājienus ir aicinājuši Krievijas politiķi.

"Šī gājiena īpatnība ir tā, ka dalībnieki ies ar savu tuvinieku portretiem, kas Otrā pasaules kara laikā cīnījās sabiedroto rindās. Gājiena ideja ir atdzīvināt ģimenes atmiņu vairāku paaudžu starpā. Ceram, ka šāds gājiens kļūs par labu tradīciju," pauž Krivcova. Šaripovs savukārt gājiena dalībniekus aicina neņemt līdzi nekādus karogus, politiskus plakātus vai citu organizāciju simboliku. "Nepolitiskais raksturs ir būtiska gājiena sastāvdaļa, turklāt tas ļaus novērst provokācijas un nodrošinās gājiena miermīlīgu norisi. Pirms gājiena mēs vēlreiz nolasīsim tā nolikumu un stingri sekosim ievērošanai," uzsver aktīvists.

Visas dienas garumā - 9.maijā no plkst.00 līdz 24 - Ojāra Vācieša un Hermaņa ielas krustojumā plānota arī privātpersonas Kristapa Kaša rīkota izstāde, kuras laikā tikšot skaidrots, ko "patiesībā nozīmē 1945.gada 9.maijs".

Svarīgākais