Bez uzraudzības atstāti bērni blēņojas transportā. Ko darīt?

© F64

Kādam portāla lasītājam nācies sabiedriskajā transportā novērot interesantu ainu. Četri pavisam mazi bērni autobusā skaļi rotaļājās, turklāt tiem blakus nebija manāms neviens pieaugušais. Kā rīkoties un kur griezties šādā situācijā?

Incidents noticis ceturtdienas rītā. Četri gados jauni Latvijas iedzīvotāji autobusā skaļi bļaustījušies un spēlējuši „ķerenes”. Mazie uzvedušies tik skaļi, ka traucējuši apkārējos, tomēr galvenais, kas licis satraukties - bērnus neuzraudzījis neviens pieaugušais.

„Piegāju mazajiem klāt un jautāju, kur ir viņu vecāki. Viena no viņiem, pavisam maza knīpa man atšļupstēja, ka viņas mamma esot mājās, un viņa ar draugiem esot izdomājusi „pabraukāties” autobusā,” skaidro portāla nra.lv lasītājs, kurš vēlējies palikt anonīms.

Bērnu vecumu noteikt aculieciniekam nav izdevies, tomēr viņš norāda – vairāk par 7 gadiem bērneļiem nav bijis, turklāt bērni sabiedriskajā transportā atradušies bez mugursomām, kas liecinājis, ka tie nav sasnieguši skolas vecumu.

Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas direktore Inga Millere norāda – bērniem līdz 7 gadu vecumam jāatrodas pieaugušā vai vismaz pusaudža uzraudzībā. „Pēc Latvijas likumdošanas, sabiedriskās vietās vienatnē nedrīkst atrasties bērni, kuri jaunāki par 7 gadiem, turklāt, ja ar bērnu, kurš šajā vecumā atrodas viens pats uz ielas, kaut kas notiek, par to atbildīgi ir bērna vecāki,”. Tāpat I. Millere uzsver, redzot šādu situāciju, līdzcilvēki nedrīkst palikt vienaldzīgi. „Mazi bērni ir ļoti apdraudēti un, lai novērstu iespējamas briesmas, pieaugušajiem šādā situācijā vai nu jāsazinās ar autobusa vadītāju, lai tas noskaidro mazuļu vecumu, vai jāizsauc pašvaldības policija, kuri par bērniem parūpēsies un nogādās mājās,” skaidro I. Millere.

Izrādās, SIA „Rīgas Satiksme” RS sūdzības par maziem miera traucētājiem nav saņēmusi. „Mums pārsvarā sūdzas par cilvēkiem, kas sabiedriskajā transportā nelabi ož, vai apdraud citu cilvēku drošību. Pagaidām neesam saņēmuši sūdzības, ka pasažierus būtu traucējuši mazi bērni,” atklāj RS preses sekretārs Viktors Zaķis.

Svarīgākais