ASV "specvienība" Rīgā virs Daugavas desantēsies no helikopteriem

© F64

Šodien Nacionālo bruņoto spēku Speciālo uzdevumu vienība sadarbībā ar ASV speciālajiem spēkiem veiks kopīgus treniņus Rīgā virs Daugavas, desantējoties no "Black Hawk" helikopteriem, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijā.

Treniņa galvenais uzdevums būs veicināt Latvijas un ASV speciālo spēku sadarbību un resursu savietojamību, kas ir nozīmīgs aspekts, reaģējot uz mūsdienu draudiem un izaicinājumiem.

Kā ziņots, 9.martā uz Latviju tika atvesta 3.kājnieku divīzijas 1.bruņotās brigādes kaujas grupas militārā tehnika - seši tanki M1A2 "Abrams" un sešas bruņumašīnas M2A3 "Bradley", ar kurām ASV karavīri piedalīsies treniņos un mācībās, tostarp starptautiskajās mācībās "Saber Strike 2015", kas norisināsies Baltijas valstīs jūnijā.

Pēc Krievijas veiktās Krimas aneksijas pērn pavasarī un agresijas Ukrainas austrumos ASV sāka operāciju "Atlantic Resolve" - tā ir mācību operācija Baltijas valstīs un Polijā. Tās mērķis ir apliecināt Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Polijas iedzīvotājiem, ka alianse viņus aizstāvēs.

ASV bija pirmā valsts, kura, saasinoties notikumiem Ukrainā, pērn pavasarī uz Latviju nosūtīja desantniekus, kurus oktobra sākumā nomainīja ASV smagās bruņutehnikas 150 karavīru lielā rota ar pieciem tankiem "Abrams" un 12 bruņotām kaujas mašīnām "Bradley".

Šogad janvārī iepriekšminēto rotu nomainīja 170 ASV karavīri un 50 militārās tehnikas vienības, tostarp 17 dažādas modifikācijas bruņotas kaujas mašīnas "Stryker".

Latvijā

Šā gada septembrī Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības smago un sērijveida noziegumu apkarošanas pārvalde, aizturot organizētu noziedzīgu grupu, Rīgā pārtrauca kāda striptīzkluba darbību. Tur ilgstoši bija plaucis sutenerisms. Par šo noziegumu aizdomās tiek turētas piecas personas, četrām piemērots drošības līdzeklis apcietinājums.