Zaudējumi cirka ugunsgrēkā lieli

Sastrēgumstundā apgrūtināta satiksme Rīgas centrā, ziņkārīgo pūļi un žurnālistu brigādes. Tik vienkārši šī nelaime, lūkojoties no malas, varētu izskatīties šodien, jo cirks sola, ka plānotā izrāde atcelta netiks © F64

Ierasto rutīnu dienu pirms kārtējās izrādes Rīgas cirka māksliniekiem ceturtdien iztraucēja ugunsgrēks, kas izcēlās grimētavā. Liesmas, kas bija izpletušās 120 kvadrātmetru platībā, un dūmi cilvēku dzīvības saudzēja. Nelaimē aizgāja bojā vien pitons. Cirka amatpersonas lēš, ka uguns būs nodarījusi lielus zaudējumus.

Ugunsgrēks cirka ēkā izcēlās ap pulksten 15, un, ņemot vērā Rīgas centra blīvo apbūvi, uz to devās 13 Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) automašīnas un 50 ugunsdzēsēji. Ap pulksten 16.30 ugunsgrēks jau bija lokalizēts, un VUGD darbinieki pārliecinājās, lai nekur nepamanīts nebūtu atstāts kāds kvēlojošs materiāls, kas ar laiku varētu uzplaukt jaunā ugunsnelaimē.

Ugunsgrēka laikā cirkā lieli dzīvnieki neatradās, kas atviegloja to evakuēšanu. Neatkarīgā novēroja, ka evakuētie suņi notiekošo piespiedu pārvietošanu uztver relatīvi mierīgi, vien kādu poniju tā aizgādnei nācās ilgstoši mierināt blakus mājas pagalmā. Sieviete gan teicās, ka dzīvnieciņu vairāk satraucot troksnis, nevis uguns un tās radītie dūmi.

Tiesa, neviens no Neatkarīgās uzrunātajiem cirka darbiniekiem nevēlējās ielaisties sarunās par to, kas īsti cirka grimētavā noticis. Vien blakus mājā strādājošais celtniecības palīgstrādnieks, kas teicās esot palīdzējis saimniecības darbos arī cirkā, pieļāva iespēju, ka ugunsgrēku izraisījis elektrības īssavienojums. Ņemot vērā cirka ēkas stāvokli, tas arī nebūtu brīnums.

Pie notikušā skaidrojuma šobrīd strādā Valsts policijas darbinieki, bet cirka direktore Lolita Lipinska jau skaita zaudējumus. To apmērs pagaidām neesot zināms, bet tie nebūšot mazi, jo ne viss cirka inventārs bijis apdrošināts.

Ugunsdzēsēji no konkrētiem minējumiem par ugunsnelaimes iemesliem atturas, jo iespējamos cēloņus noskaidros policija. Ugunsgrēks bija gana sarežģīts, jo pati ēka ir veidota no koka konstrukcijām un daudzām telpām. Ugunsgrēkam bija noteikts rangs numur divi, kas nozīmē, ka tas ir īpaši paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks un tā dzēšanā jāiesaista liels glābēju skaits. Ja liesmas būtu pārsviedušās uz kupolu, sekas būtu daudz nopietnākas, pēc ugunsgrēka lokalizācijas pastāstīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieka vietnieks Intars Zitāns.

VUGD kompetencē nav tiesību ne aizliegt, ne atļaut cirkam turpināt darbību. Dzīvniekus, kamēr telpas nav pilnībā izvēdinātas un pārmeklētas, telpās vest vēl nedrīkst. Ugunsdzēsēji piektdien varētu sniegt informāciju par to, kad pēdējo reizi cirkam veikta ugunsdrošības pārbaude. Ņemot vērā lielo izsaukumu skaitu saistībā ar kūlas ugunsgrēkiem un ugunsgrēku cirkā, lai varētu reaģēt uz citiem izsaukumiem, dienests piesaistīja astoņus ugunsdzēsējus no brīvajām maiņām, ziņo LETA.

Labā ziņa ir tā, ka ugunsgrēks nebūšot šķērslis piektdien iecerētajai izrādei. Cirka telpas tikšot izvēdinātas, un izrāde Ikss un Dalmatino notiks saskaņā ar grafiku – pulksten 18. Tajā uzstāsies Mr. Dalmatino ar dalmāciešiem, pūdeļiem un ponijiem, ekvilibristu grupa Alihana Alihanova vadībā, mākslinieki Jeļena un Jevgeņijs Šmarlovski ar lieliem un maziem papagaiļiem un citi.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.