1. septembris puķu tirgotājus pieviļ

Pirmā septembra rīts puķu tirgū Sakta ausa ar cerību, ka pelēkie krīzes mākoņi kaut uz pāris stundām tiks izgaiņāti un tirgotāju paplānajos maciņos sabirs kārotie lati. Vēl krietni pirms skolēnu mošanās pa ziedu stendiem šiverēja tirgotājas, piepucēdamas preci.

Dienai ejot uz otru pusi, optimisms un cerības pagaisa – tukšs, pagalam tukšs bijis pirmais septembris. "Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, labi ja piekto daļu nopelnīju. Uz izlaidumiem vēl bija jūtams pieprasījums, bet šodiena ne ar ko īpaši no ikdienas neatšķiras," stāsta pārdevēja Maija.

Salīdzinot ar 31. augustu, pirmā septembra ziedu cenrādī nav bijis astronomisku summu. Gladiolas un dālijas naktī kļuva par 10 līdz 20 santīmiem dārgākas, puķzirnīšu cena pieauga par aptuveni 50 santīmiem. Tomēr kopumā cenas – kā vienmēr. Bija arī tādi, kuri centās puķzirnīšu pušķi notirgot par četriem latiem, taču rindas pie šiem stendiem Neatkarīgā nemanīja.

"Es izvēlējos gladiolu, jo tā izskatās liela un nemaksā dārgi," pirkuma izvēli pamato skolnieks Mārtiņš. Arī viņa draugi – Matīss un Arnis – priekšroku dod gladiolai.

Rīgas Hanzas vidusskolas 8. klases audzinātāja Zane Behmane ir izbrīnīta par puķu tirgotāju neveiksmi, jo ziedu trūkumu šogad nav jutusi. "Redzēju, ka bija bērni, kuri nāca uz skolu arī bez puķēm, taču pārsvarā katram bija kāds zieds rokā. Droši vien daudzi izšķina privātos dārzus vai arī tirgotāji bija uzskrūvējuši cenas," prāto vācu valodas skolotāja.

Neatkarīgā novēroja, ka puķes pie Brāļu kapiem, salīdzinot ar Rīgas centru, maksā vidēji par 30 līdz 50 santīmiem mazāk. Arī Rīgas Centrāltirgū ziedi bija lētāki nekā Saktas puķu tirgū.

***

ZIEDU CENAS

Saktas puķu tirgū Rīgas Centrāltirgū

Dālijas 0,50–0,80 latu par ziedu 0,30–0,70 latu par ziedu

Puķzirnīši 1,00–4,00 lati par pušķīti 0,50–1,50 lati par pušķīti

Gladiolas 0,70–0,90 latu gabalā 0,60–0,80 latu gabalā

Frēzijas 1,00–2,50 latu par pušķīti 0,80–2,00 lati par pušķīti

Mārtiņrozes 0,70–1,50 latu par pušķīti 0,50–1,00 lats par pušķīti

Rozes 0,50–3,00 lati par ziedu 0,40–2,00 lati par ziedu

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais