Eksperti rekomendē steidzami novērst defektus Stradiņu jaunbūvē

© Publicitātes foto

Rīgas pilsētas būvvalde saņēmusi uzņēmuma CMB iesniegumu ar būves karkasa ekspertīzes atzinumu P. Stradiņa slimnīcas A korpusa jaunbūves 6. blokam un energoblokam.

Tajā teikts, ka ēkas karkasa apsekošanas laikā atklātie defekti neietekmē ēkas noturību un stabilitāti un eksperti rekomendē ēkā atsākt būvdarbus un steidzamības kārtībā novērst atklātos defektus, lai izvairītos no tālākas konstrukciju bojāšanas.

Būvvalde pašlaik izvērtē iesniegtos ekspertu dokumentus un līdz 1. aprīlim gaida arī pašu būvniecības dalībnieku sagatavoto dokumentāciju par jaunā korpusa objekta ekspertīzes atzinumā konstatēto defektu novēršanu. Tikai tad būvvalde varēs pieņemt lēmumu, vai celtniecības darbi ir atsākami. Stradiņu jaunā korpusa 1. kārtas celtniecības darbi ir apturēti jau no 11. februāra, bet pirms trim nedēļām darbu sāka ekspertu komisija, kas vērtē iespējamos risinājumus, kā turpmāk organizēt celtniecības darbus. Ekspertu komisijā strādā būvnieku uzņēmumu apvienības SBRE eksperts Aldis Grasmanis, slimnīcas izvēlētie eksperti un trešais abu pušu pieaicinātais eksperts – Artis Dzirkalis. Viņu ieteikusi Latvijas Būvinženieru savienība. A. Dzirkalis no CMB un vēl divi uzņēmuma eksperti (Raitis Brencis un Māris Brikša) ir parakstījuši būvvaldē iesniegto atzinumu. Atzinumā teikts, ka «kopumā izpildītie darbi 6. blokā un energoblokā, izņemot atzinumā norādīto, ir veikti atbilstoši Rīgas pilsētas būvvaldē 02.04. 2013. akceptētajam būvprojektam». Ņemot vērā, ka būvdarbi objektā ir apturēti un ēkas ir dažādās būvniecības stadijās, kopējo ēku būvdarbu atbilstību normatīvo aktu prasībām var noteikt tikai pēc attiecīgo būvdarbu pabeigšanas, teikts portālā pietiek.com publicētajā CMB atzinumā. Tajā teikts, ka ēkas karkasa apsekošanas laikā atklātie defekti neietekmē ēkas noturību un stabilitāti, un eksperti rekomendē ēkā atsākt būvdarbus un steidzamības kārtībā novērst atklātos defektus, lai izvairītos no tālākas konstrukciju bojāšanas. Atzinumā arī minēts: lai izvairītos no tālākas konstrukciju bojāšanas, nepieciešams sakārtot būvdarbu izpilddokumentāciju atbilstoši pašlaik spēkā esošiem normatīvajiem aktiem. Būvnieki vērsās būvvaldē ar lūgumu līdz 1. aprīlim pagarināt iesniegšanas termiņu par objektā konstatēto deformāciju novēršanas pasākumiem.

Arī valdība grasījās izskatīt Veselības ministrijas (VM) ziņojumu par P. Stradiņa slimnīcas jaunā korpusa celtniecības un iekārtošanas finanšu jautājumiem, taču pēc veselības ministra Gunta Belēviča aicinājuma šī jautājuma izskatīšana, visticamāk, tiks atlikta uz nedēļu. VM bija lūgusi Finanšu ministrijas skaidrojumu, taču to saņēmusi tikai aizvadītās nedēļas piektdienā. Ziņojumā pieminēti arī 6,3 miljoni eiro, kuri zaudēti Latvijas Krājbankā un kuri nepieciešami slimnīcai zaudējumu segšanai. VM rosinājusi šo naudu slimnīcai piešķirt no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Latvijā

Tuvākajā diennaktī debesis virs Latvijas būs diezgan skaidras un naktī austrumu rajonos gaiss var atdzist līdz -4 grādiem, bet sestdien dienā atkal būs mēreni silts, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Svarīgākais