PĀRSTEIGUMS: Pa Brīvības ielu pastaigājas mežacūkas

© twitter; ekrānšāviņš

Aizvadītajā naktī Juglā vairāki iedzīvotāji novērojuši mežacūkas, liecina sociālajos tīklos atrodamie ieraksti un fotoattēli. Kuplā skaitā ruksīši pastaigājušies pa dzīvojamo māju pagalmiem un vairākas reizes šķērsojušas Brīvības gatvi, kā arī vienā no fotogrāfijām redzams, ka cūciņas aizskrējušas pat līdz degvielas uzpildes stacijas "Neste".

Jāpiezīmē, ka šī nav pirmā reize kad minētajā rajonā pie sporta akadēmijas manītas meža cūkas. Kāds uzņēmējs, kuram caur šo apvidu jābrauc visai bieži neslēpj, ka cūciņas redzējis jau iepriekš, tomēr nekādu pretenziju pret meža iemītniekiem viņam neesot. „Pirmo reizi cūkas pamanīju jau pirms pāris gadiem, kad braucu no "Alfas", gar Ēbreju kapiem. Tieši pie Ķīšezera viena ļoti liela mežacūka šķērsoja ceļu, pa kuru braucu,” bilst uzņēmējs, tomēr norāda – zinot šo faktu braukšanas ātrumu minētajā reģionā der izvēlēties lēnāku.

Šoreiz gan zvēri ir aizklīduši manāmi tālāk, kā ierasts. "Tas nav gluži standarts, bet nav arī nekas neiespējams," komentēja Latvijas Dabas muzeja pārstāve Una Bērziņa, norādot, ka pašlaik Latvijā ir pieaugusi mežacūku populācija. Bērziņa atzīmēja, ka pilsētā mežacūkas nav arī atļauts medīt. Viņasprāt, tas, ka mežacūkas novērotas uz Brīvības gatves, ir interesanti, tomēr dzīvnieki manīti arī daudzās vietās pilsētas pierobežā. Daudzviet, kur kādreiz bijuši meži, tagad sāk slieties privātmāju puduri - mežacūkām atliek vien pielāgoties, skaidroja Dabas muzeja pārstāve.

Viņa uzskata, ka no mežacūkām nevajag baidīties. "Bildēs izskatījās, ka pašas cūkas ātrāk grib tikt prom. Viņām tur arī nav, ko darīt, jo nav nekā ēdama. Meža dzīvniekiem vispār ir instinkts no cilvēka turēties pēc iespējas tālāk. Baidīties vajadzētu tikai no mežacūku mammas ar mazuļiem," stāstīja Bērziņa.

Dabas muzejs vēloties atrast fotogrāfiju autorus un aicināt viņus piedalīties igauņu fotokonkursā ar saviem attēliem.

Jau ziņots, ka mežacūka šogad izvēlēta par gada dzīvnieku. Mežacūkas Latvijas teritorijā parādījās vairāk nekā pirms 9000 gadu. To izplatība Latvijā strauji augusi 20.gadsimta otrajā pusē.

 

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.