Rīgas pils ugunsgrēka lietā liesmo kaislības

Lai labāk saprastu visu pušu argumentus par to, kur ugunsgrēks varēja notikt un kur – ne, tiesā tika piedāvāts izmantot pat Rīgas pils jumta maketu, ko izstrādājuši sertificēti inženieri © F64

Uzsākta Rīgas pils ugunsgrēka lietas iztiesāšana, paredzēts nopratināt 100 lieciniekus, un nākamā tiesas sēde plānota 9. martā.

Vakar tiesas sēdē tika ienests pat pils jumta makets, lai tiktu skaidrībā par 2013. gada 20. jūnija notikumiem. Var prognozēt, ka Temīdas zobens cilāsies ne reizi vien, jo šajā krimināllietā ir runa par lielu naudu. Gan par pils atjaunošanā iesaistīto uzņēmumu līdzekļiem, gan apdrošinātāju finansēm, gan par naudas sodu, ko var piespriest vainīgajiem.

Piemēram, pilnsabiedrībai SBRE ir arestēti līdzekļi 715 347 eiro apmērā, kompānijai Re&Re – 946 744 eiro apmērā, bet Friteks LV ir arestēti visi konti. Tāpēc tiesā tika saņemti lūgumi, lai atceltu naudas arestu SIA Re&Re un pilnsabiedrībai SBRE. Savukārt Skonto būve lūdza izbeigt procesu pret šo uzņēmumu. Prokuratūra saistībā ar ugunsgrēku Rīgas pilī ir nodevusi tiesai krimināllietu, apsūdzot trīs personas – Rīgas pils priekšpils būvdarbu vadītāju Ivaru Rību, darbiniekus Juri Kassalieti un Imantu Jurkeviču. Prokurors krimināllietu tiesai nodevis arī pret četrām juridiskajām personām, uzskatot, ka tām piemērojami piespiedu ietekmēšanas līdzekļi par nepienācīgi veiktu uzraudzību un kontroli Rīgas pils rekonstrukcijas laikā.

Pēc ugunsgrēka uz Latviju tika aicināti visdažādākie eksperti, kuru secinājumi bija par labu tiem, kuri ekspertīzi pasūtināja. Strīdi bija par to, kurā pils daļā ugunsgrēks sācies. Viena no versijām, kas izskanēja drīz vien pēc ugunsnelaimes, bija – rekonstrukcijas darbos nodarbinātie strādnieki rīkojušies bezatbildīgi. Zināms, ka ugunsgrēka dienā bēniņos virs Rīgas pils Svētku zāles strādnieki ar leņķa slīpmašīnu griezuši vecās ventilācijas caurules. Strādnieki apdzēsuši uzšvirkstējušās liesmas, bet nav pārliecinājušies, ka uguns neuzliesmos vēlreiz. No Apvienotās Karalistes uzaicinātais eksperts pat nāca klajā ar versiju, ka pili varēja nosvilināt ķīniešu laterna, kā arī – ka degšana sākusies telpā, kurā darbi nenotika vispār.

Latvijā

“Migrācija ir jāpieņem kā notiekošs faktors,” tālrādē izteicās Valsts kancelejas Inovācijas laboratorijas vadītāja Evija Taurene. Par šo atziņas “pērli” jau ir runāts pietiekami, tāpēc mani vairāk interesēja pati Inovācijas laboratorija. Ko tā “ēd”? Uz ko tiecas?

Svarīgākais