Rīgas satiksme neatklāj pārkāpumus

© f64

Rīgas satiksmes dienesta izmeklēšanas komisija pārkāpumus saistībā ar ķīmisko mazgāšanas līdzekļu iegādi nav konstatējusi. Tomēr Rīgas satiksmes tehniskās kontroles daļas vadītāja vietnieks Vjačeslavs Stunžāns kopš vakardienas ir atstādināts no dienesta pienākumu veikšanas līdz brīdim, kamēr savu izmeklēšanu nebūs pabeidzis Valsts ieņēmumu dienests.

Rīgas satiksmes 923 transportlīdzekļus – autobusus, trolejbusus, tramvajus – tīra ik dienas, taču reizi gadā tiem veic ģenerāltīrīšanu un apstrādi ar īpašiem ķīmiskiem mazgāšanas līdzekļiem, arī ar nanopārklājumu veidojošiem līdzekļiem, kas atvieglo ikdienas apkopi. Raidījums Nekā personīga pirms divām nedēļām ziņoja, ka, iespējams, notikusi krāpšanās ar šo līdzekļu piegādi – dārgo ķīmisko vielu vietā ik pa laikam tramvaju vagoni, autobusi un trolejbusi mazgāti ar pliku ūdeni. Rīgas satiksme, reaģējot uz televīzijā izskanējušo informāciju par ķīmisko mazgāšanas līdzekļu iegādi, nekavējoties izveidoja dienesta izmeklēšanas komisiju, kas vakar pabeidza savu pārbaudi.

Aptaujā darbiniekus

Fiziski pārbaudīt, vai Rīgas satiksmei tika piegādāti pasūtītie dārgie ķīmiskie mazgāšanas līdzekļi vai kas cits, piemēram, ūdens, šobrīd vairs nav iespējams, jo, kā stāstīja Rīgas satiksmes dienesta izmeklēšanas komisijas vadītāja Administratīvo resursu pārvaldības direktore Elīna Epalte-Drulle, šie līdzekļi tika izlietoti jau 2014. gada jūnijā. Tāpēc dienesta izmeklēšanas komisija nevarēja veikt to atbilstības pārbaudi, bet tai nācās izmantot citas izmeklēšanas metodes, piemēram, dokumentu pārbaudes un darbinieku aptaujas.

«Rīgas satiksmes rīcībā esošie dokumenti un darbinieku rakstiski un mutiski sniegtā informācija apliecina, ka prece piegādāta un izmantota tam paredzētajam mērķim. Piegādātajai precei bijusi raksturīga smarža, kas dažādos laika periodos nav mainījusies. Krāsa un konsistence dažādiem līdzekļiem bija atšķirīga (caurspīdīga, balta, dzeltenīga, pulverveida), tomēr arī tā dažādos periodos nebija mainījusies. Strādājot ar šiem līdzekļiem, darbinieki lietoja individuālos aizsardzības līdzekļus,» skaidroja Elīna Epalte-Drulle. Taču, cik darbinieku liecības dienesta izmeklēšanas komisija ņēma vērā savā slēdzienā, Neatkarīgajai neizdevās noskaidrot. E. Epalte-Drulle gan sacīja, ka «aptaujāti tika visi iesaistītie».

Turklāt par to, ka transporta līdzekļu tīrīšanā izmantoti iedarbīgie ķīmiskie mazgāšanas līdzekļi atbilstoši Rīgas satiksmes noteiktajām prasībām, liecinot arī fakts, ka samazinājušās gan pasažieru, gan pārbaudošo dienestu sūdzības par netīrību sabiedriskajā transportā. Virsmas, kuras ir apstrādātas ar nanopārklājumu, ir vieglāk un ērtāk tīrāmas.

Papīri ir kārtībā

Arī dokumentu pārbaude nav radījusi šaubas vai aizdomas, ka mazgāšanas līdzekļu iegāde varētu būt notikusi nelikumīgi. Rīgas satiksmes dienesta izmeklēšanas komisija tāpat nesaskatīja nekādas pazīmes, kas liecinātu par uzņēmuma tehniskās kontroles daļas vadītāja vietnieka Vjačeslava Stunžāna iespējamo interešu konfliktu. Par to liecinot fakti, ka 2010. gadā, kad Rīgas satiksme vienojās ar SIA RS Baltic par transportlīdzekļu virsmu apstrādi ar Nanopool Baltic virsmas pārklājuma produktiem, V. Stunžāns vēl nebija Rīgas satiksmes darbinieks. Savukārt 2014. gada aprīlī, kad iesniegts iepirkuma pieprasījums, V. Stunžāns vairs nebija SIA RS Baltic amatpersona. Viņš arī nebija atbildīgā persona 2012. gada Rīgas satiksmes līgumā ar SIA RS Baltic. Turklāt V. Stunžānam neesot saistības ar SIA MJ PARTNERI – viņš nebija tās darbinieks vai amatpersona. E. Epalte-Drulle gan uzsvēra, ka dienesta izmeklēšanas komisijas rīcībā ir vien publiski pieejama informācija un paša V. Stunžāna paskaidrojumi, tai nav tādu iespēju pārbaudēm kā tiesībsargājošām institūcijām.

Pārbaudes turpinās

Lai gan dienesta pārbaudes rezultāti bija V. Stunžānam labvēlīgi, Rīgas satiksmes valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens vakar pieņēma lēmumu atstādināt V. Stunžānu no dienesta pienākumu veikšanas. L. Bemhens skaidroja, ka tas darīts, lai netraucētu izmeklēšanai, ko veiks Valsts ieņēmumu dienests. Tāpat publiski izskanējusi informācija, ka arī Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūra uzsākusi kriminālprocesu saistībā ar iespējamo krāpšanu ar tīrīšanas līdzekļu iegādi Rīgas satiksmē.

To, cik ilgi ritēs izmeklēšana, ir grūti prognozēt. Uz vaicājumu, ko šajā laikā, kamēr noritēs izmeklēšana, darīs V. Stunžāns, L. Bemhens Neatkarīgajai skaidroja, ka viņam netiks piedāvāts kāds cits darbs, jo atstādināšana no dienesta pienākumu pildīšanas nozīmē, ka darbinieks nedrīkst atrasties savā darba vietā, lai kaut kādā veidā neietekmētu izmeklēšanu.